689    9    0  

Vann til snøkanon i alpinanlegg

 176     Bjørkelangen     0
På Bjørkelangen drives en enkel alpinbakke på dugnad. Her har vi i dag kommunal vanntilførsel sammen med tilstøtende boligfelt, noe som er nok til å forskyne en enkel snøkanon. Med de snøfattige vintrene vi begynner å bli vant til ser vi et akutt behov for å kunne kjøre to kanoner samtidig skal det bli noe alpintilbud i bygda vår.

Kommunen har i praksis sagt nei til å komme oss imøte med kommunalt vann utover den tilførselen vi har i dag. Det er heller ingen opplagte elver eller store bekker i nærheten vi kunne benyttet oss av. Det nærmeste vannet/innsjøen er ca 1km unna, det ligger høydemessig fordelaktig til, men det ligger inne i dype skogen, så å grave noe frostfritt inn her synes vanskelig. I tillegg har vi heller ingen ekspertise på vanntilførsel i dugnadsgjengen, så hva som kreves for å fått til noe sånt har vi heller lite kunnskap om.

Noen som har noen ideer, forslag eller erfaringer?
Signatur

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Først, bra med ildsjeler som bryr seg om anlegg til felles nytte.

Selv om du har elektro i navnet så vil jeg jo tro at 1km varmekabel er veldig langt. Samtidig så er det jo nettopp når det mangler snø at dere trenger vann så dere vil ikke få så mye hjelp av snø til å dempe tele.

Hvor store menger vann går det egentlig med ?
TSt
   #2
 13,730     0
Kunne dere samle vann (fra nettet) i tider det ikke kan lages snø ?  Men spørsmålet hvor mye som går med er sentralt og vite.  Kjenner sted der en har 200m3 lagret til brannslukking med sprinkler grunnet for lite kapasitet. Kunne dere lage en kunstig dam som lager ?
   #3
 8,022     Bærum     0
Idrettslaget vårt har i sitt nye anlegg anlagt en kunstig dam som reservoar for å drifte alle snøkanonene. Kjenner ikke detaljer, men essensen er i alle fall denne dammen som fungerer som reservoar/buffer.
  (trådstarter)
   #4
 176     Bjørkelangen     0
Ja vannforbruk er selvfølgelig sentralt...
Vannmengden er justerbar, men noe særlig under 200L/min bør vi ikke prosjektere for.
Vi veit vi trenger 250 timer produksjon for å få en tålig såle.
Det gir 200L/min x 60min x 250timer = 3000kubikk

Den observante leser vil se at 250 timer er drøye 10 døgn kontinuerlig produksjon. Det høres ikke voldsomt ut, men fordi vi deler vanntilførselen med nærliggende boligfelt så begrenser det antall timer pr døgn vi kan bruke så mye vann. Så 250 timer produksjon tar oss flere uker å oppnå.

Behovet er altså 3000kubikk minus den vannmengden det kommunale klarer å levere iløpet av denne perioden. Jeg skal prøve å finne ut hvor mye det er.
Basert på cozmo sin observasjon så er en buffer tydeligvis en brukt metode.

Hvor omfattende er det å pumpe 200L/min en drøy kilometer mer eller mindre horisontalt?
Noen med erfaring med å legge vannrør så langt som ikke ligger frostfritt?
Andre forslag og ideer?
Signatur
   #5
 513     Sarpsborg     0
Lysløypa i Drøbak har vel noe av den samme problematikken, er ihvertfall noen 100 meter fra tjernet med vann og bort til løypa. Gjengen som produserer snø der er svært ivrige, så det burde være mulig å få en guidet visning av anlegget Smile
   #6
 1,696     Trondheim     0
Jeg antar at dere har vurdert fordeler/ulemper med å produsere snøen nærme en vannkilde og frakte den ferdige snøen til bakken istedenfor å frakte vannet til kanonen?
Signatur
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Tankbiler med vann er jo bedre enn å frakte luft på lastebiler (snø=vann med luft) vil tro at dette er det dårligste  økonomiske alternativet.  Siden vannmengder er så store (vannmengde i slange er stor), noen som har vært med å bruke bare delvis isolerte rør og blåse de tomme når en stopper bruk ? På hyttefelt la vi grunne rør, men kun for sommervann.

Sett denne ? Snøkanon skiforbundet

   #8
 2,718     0
Clouet her er nok å lage rørgata slik at den tømmes helt (eller i alle fall at det ikke blir propper som tetter hele tverrsnittet av røret - har du åpning som vannet slipper gjennom, så tiner det etterhvert under bruk, selv om vannet som går gjennom bare er 3-4 varmegrader...), alternativt at man holder vannet i bevegelse hele tiden (frost-tapping eller sirkulasjon med retur til kilden...)

200l/min og en kilometer bør gå fint, så lenge det ikke er en kilometer rett opp (1000m opp = 100 bar trykk...) -bønder pumper f.eks. bløtgjødsel over lengre avstander med mye større kapasitet (vi snakker fort flere kubikk i minuttet...) enn det. Hva slags pumpe/drift ser dere for dere? Elektrisk, selvdrevet bensin/diesel eller traktordrevet??

Vurder stive rør i stål e.l. i stedet for slange. Enklere å legge med kontinuerlig fall uten at det blir bukter og daler som samler vann (=ispropp) ved stillstand, og kan kobles fra hverandre for å tømmes (eventuelt tas inn i varmen og tines...) om det er nødt å bli en bukt... Samme type rør som brukes til vanningsanlegg i jordbruk - kanskje kan dere få til en avtale med noen her? Siden snøproduksjonen skjer når vanningsanleggene ikke er i bruk, mener jeg, så går det an å tenke sambruk/lån/leie av utstyr...

http://www.freberg.no/ror-bauer.php
   #9
 4,190     0
Hmmm, det lille jeg husker fra snøproduksjon i alpinanlegg var at rørene enten måtte være tørre eller i bruk for ikke å fryse.

Dermed må dere som andre sier sikre at vannet kan dreneres fra røret på en relativt rask og effektiv måte. Snøproduksjon foregår jo gjerne når det er skikkelig kaldt, det tar ikke mange minuttene før det fryser i minus 20...