286    9    2  

Festemetode pipehatt

kip
 484     Vestfold     1
Har en dobbeltløpet pipe av murstein som ikke er innkledd eller har pipehatt. Vet det beste er å kle den helt inn, men av økonomiske årsaker ønsker jeg å finne rimeligste løsning for å stanse at regnvann og snø kommer ned i piperøret (maling og murpuss har begynt å flasse inne nederst på utsiden av pipa, tipper det er alt vannet som samler seg i bunnen - har også observert noe vannrenning/fuktige striper ut av feieluka når det har regnet eller snødd en del...

Jeg tenker en helt vanlig bue, enten selvstendig (kun bue) eller "bue festet til toppbeslag";

Festemetode pipehatt -  - kip eller Festemetode pipehatt -  - kip


Er det noen som har noen anbefalinger, og ikek minst tips til hvordan jeg burde feste disse (med hva)?

Tenkte opprinnelig å borre 4-6 hull på langsidene å toppen av pipeløpet, fylle disse med en eller annen limmasse/ankermasse (noen anbefalinger?)  og stikke nedi noen A4 syrefaste gjengede stålstenger som da blir stående med noen cm oppstikk. Deretter borre hull i pipehatten og tre den på stålstengene og sette på muttere fra oversiden. Slik kan den "enkelt" fjernes og settes tilbake dersom feieren har behov, var tanken min. Men her tar jeg veldig gjerne imot tips.

Er det smart å i tillegg bruke Tek7 eller noe slikt for å få det tett rundt kantene kanskje, eller blir taphattens metall for varmt til å være i kontakt med slike masser?

Alle tips, og forslag til alternativer mottas med takk!

Slik er pipa forøvrig (hvert løp er 25x25cm);
Festemetode pipehatt -  - kip

   #1
 344     1
Den høyre varianten foretrekkes.  Loddrett fals stor 2 eller 3 steinskift stor.  Festes med murplugg og festeskive i samme metall som beslaget (hindre rustspenning). 2 stk horisontale hull, boret inn i fugen, på hver side av pipa. Lag dekselet så stort at feieren kan få ned kosten uten å ta av noe, ca 25 cm i radius (spør feieren hva han trenger). Ikke bruk tettestoff, da det er viktig at eventuell fukt tørker fort ut.  Sett hvelvingen på dekselet i samme retning som dominerende vindretning.  Du før da undertrykk på de åpne sidene, og god trekk i pipa. Lakk stasen i 2K polyuretanlakk i ønsket farge.

Ser at utvendige fuger i pipa ikke er helt fylte.  Det bør de være før du forlater taket.  
Signatur
kip
  (trådstarter)
   #3
 484     Vestfold     0
Sett hvelvingen på dekselet i samme retning som dominerende vindretning. Du før da undertrykk på de åpne sidene, og god trekk i pipa.

Vet ikke helt om jeg skjønte hva du mente her. Jeg vet ikke helt hva som er dominerende vindretning, dog bor jeg på Østlandet en håndfull km fra kysten - om det er en tommelfingerregel for hva som er dominerende vindretning her.

Huset ligger med mønen i Nord-Sør-akse. Jeg tenkte i utgangspunktet det var lurt å ha buen med åpningene nord-sør (blått alternativ i tegningen), også grunnet at pipa er noe lavere enn mønehøyden, og at jeg mistenker det blir noe turbulente vinder fra vest som kan risikere å blåse "nedover" mot pipeløpet etter å ha passert over mønen, og at det var lurt å skjerme for disse vindene. Er dette feil tenkt, bør man heller velge åpningene i buen øst-vest, slik som tegnet inn i orange alternativ nederst?
Festemetode pipehatt - 85a0aa7bf70c4d1f8e7f19cccb8981e8.png - kip
   #4
 93     0
Sett hvelvingen på dekselet i samme retning som dominerende vindretning. Du før da undertrykk på de åpne sidene, og god trekk i pipa.

Vet ikke helt om jeg skjønte hva du mente her. Jeg vet ikke helt hva som er dominerende vindretning, dog bor jeg på Østlandet en håndfull km fra kysten - om det er en tommelfingerregel for hva som er dominerende vindretning her.


Se hvilken vei naboene har snudd den.
Hvis alle nabohusene har snudd den samme vei, så er det en god indikasjon på hvilken vei som fungerer.
kip
  (trådstarter)
   #5
 484     Vestfold     0
 Sett hvelvingen på dekselet i samme retning som dominerende vindretning.  Du før da undertrykk på de åpne sidene, og god trekk i pipa.

Vet ikke helt om jeg skjønte hva du mente her. Jeg vet ikke helt hva som er dominerende vindretning, dog bor jeg på Østlandet en håndfull km fra kysten -  om det er en tommelfingerregel for hva som er dominerende vindretning her.


Se hvilken vei naboene har snudd den.
Hvis alle nabohusene har snudd den samme vei, så er det en god indikasjon på hvilken vei som fungerer.


Hehe... 60% av naboene har nord-sør, 40% har øst-vest... Det virker som om det er omtrent like mange meninger/valg som er tatt om dette som det er folk...

Enkelte av blikkenslagerne jeg har vært i kontakt med er noe skeptiske til å ha en felle stor bue over begge løpene (de mener det kan føre til dårligere trekk og/eller nedslag i det andre pipeløpet om bare det ene er i bruk...), mens andre igjen er mer skeptiske til å bueåpningene pekende mot mønen pga eventuelle turbulente luftstrømmer derfra. Er det noen faginstans som egentlig har ordentlig greie på dette, finnes det f.eks. noe Byggforsk-blad som berører korrekt valg av retning og utforming av pipehatt/bue?
TSt
   #6
 13,730     0
En må også passe på at mange feiere krever at buen er demontert ved feiing.  På stålpiper som blir levert med liknende topp er det hengsel på en side og skruer inn i hylse på andre siden slik at den kan hengsles til siden og tåler å skrues opp og igjen flere ganger.  Det må være en eller annen form for fals e.l. på kantene ellers kan de benytte å få toppen til å svinge i vind.  
   #7
 344     0
Dominerende vindretning er den retning det blåser oftest fra.  Det er ikke alle steder i landet som har dominerende vindretning.  De fleste som har bodd et sted en stund vet hvordan dette er.  Om de tenker på det ved pipehattmontering, er noe annet.

Poenget er to: for det første vil du ikke ha vind og medfølgende regn inn i retningen der hvelvingen er åpen (eller 180 grader motsatt).  For det andre ønskes undertrykk for god trekk på de åpne sidene.  Det blir det, som på sidene av et hus, når hvelving er montert mot dominerende vindretning hvis da slik kan konstaterers å eksistere.  

Turbulensproblematikk er nytt tema.  Det er slik at pipetopp under mønehøyde skaper dårligere trekkforhold.  Men vind fra øst og vest vil begge skape undertrykk på taksiden som pipa er tegnet inn.  Høyere pipehøyde over tak vil virke motsatt lav pipehøyde i forhold til møne når det gjelder trekk.
Signatur

kip
  (trådstarter)
   #8
 484     Vestfold     0
Men vind fra øst og vest vil begge skape undertrykk på taksiden som pipa er tegnet inn.


Takk for god informasjon. Dette var spesielt interessant, med undertrykk, mener du da at det vil skape et vakuum/sug opp av pipa der den ståpr uansett - eller motsatt?
   #9
 344     0
Ja, undertrykk og derav sug opp av pipa hvor enn den står. Tenk flyvinge-effekt. Men jo brattere takvinkel og jo lavere ned på taket pipa kommer opp, jo høyere bør pipa være for at ikke turbulens over mønet skal føre til ustabilt undertrykk. Vi ser oss rundt: piper nær møne er oftest lavere enn piper som kommer gjennom taket lenger ned mot raft. Ultrasynlig blir det for utvendige piper murt opp langs veggen.
Signatur