(trådstarter)
   #11
 562     Nord-Jæren     0
Forsto første innlegg som at 24V skulle styre 230V. I så fall må en inn alle steder der disse skal kobles til.

Ja og nei. Det er deler av tanken å kunne styre laster på 230v, og da må nødvendigvis reléet kobles foran lasten. Men, spørsmålet er om elektriker kan montere reléet og koble brytersiden (last og L, ev. last og L1 L2/N dersom topolt brudd), og så kobler jeg spolen på reléet (5/12/24v), enten i det samme skapet eller at tilkoblingen for spolen legges ut til et annet skap/boks der jeg kobler.

TSt
   #12
 13,730     0
Og på det var svaret nei. Rent 24V anlegg uten effekt krevende ting kan du koble selv.
  (trådstarter)
   #13
 562     Nord-Jæren     0
Og på det var svaret nei. Rent 24V anlegg uten effekt krevende ting kan du koble selv.

Nei, som i ikke koble spolen selv, eller som i ingenting av det jeg kobler kan være del av noe som er koblet til spolen på et rele som styrer større laster?
   #14
 735     0
Ta kontakt med ditt lokale eltilsyn og still spørsmål om du har lov å ta av deksler og montere 24V trafo eller lignende i sikringsskap. Post gjerne svaret her. De er ikke begeistret for det.

En HAN port på strømmåler er i framkant og ikke tildekket. Du har lov å tukle med den.

Her tror jeg du har misforstått hva jeg egentlig spør om. Det var aldri tanken å montere en trafo i sikringsskapet selv, men at en elektriker gjør det. Trafo i sikringsskap er jo ikke akkurat noe nytt.

Spørsmålet var om jeg da på egenhånd kunne ta et rør (med kabel) inn i sikringsskapet, og koble denne kabelen til sekundærside på nevnte trafo. Eller tilsvarende med et relé med spolespenning 50v eller lavere; elektriker monterer reléet i sikringsskap og kobler bryterne til sine laster/kurser etc., og så kobler jeg senere en kabel til reléspolen.

Et alternativ kan jo være å ha trafo og reléer i sikringsskap (koblet og montert av elektriker), og så at elektriker kobler på "tilkoblingsledninger" på hver av reléspolene og sekundærside på trafo og trekker dette til et separat skap/boks. Kan jeg da "tukle" i dette separate skapet/boksen (og videre ut i "mitt" 24v anlegg), eller er det "for forbundet" med resten av anlegget siden det tross alt går et rør til sikringsskap?

Hei,

Jo vi er enige, tildels. Problemet er at en trafo montert på DIN skinne vil ha deksel over klemmer for å overholde korrekt IP grad ved berøring. Se f.eks på ringetrafoer.
Med en gang du begynner å ta av deksler og stikke fingrene inn så er det risiko for strømgjennomgang av enten klemmer på trafo, eller nærliggende skinner/sikringer osv.
Eltilsynet vil aldri godta dette uheldigvis og alt som heter arbeid i sikringsskap er for fagfolk, eller instruert personell med FSE kurs.
Jeg er selv installatør, og dette er ikke en uvanlig problemstilling, og et spørsmål som dukker opp fra tid til annen.

Foruten elektrikere, så er det åpning for at elkraftingeniører med 3-års relevant praksis kan stå som faglig ansvarlig i egen bolig, og utføre vedlikehold og mindre arbeider selv.
Ref FEK paragraf 6, og 7.
Dette er også nevnt i en av Elsikkerhetsbladene uten av jeg klarer å huske nøyaktig hvilken nå i farten.
  (trådstarter)
   #15
 562     Nord-Jæren     0
Takk for et utfyllende svar Smile
Hva tenker du om den mulige løsningen å ha et eget "lavspenningsskap"* med rekkeklemmer, der elektriker kobler disse til 24v-siden av rele/trafo plassert i sikringsskapet? Så kobler jeg eventuelt da meg på disse rekkeklemmene for å f.eks. trekke strøm eller styre et rele? Da trenger jeg ikke gjøre noe som helst i selve sikringsskapet, og alt jeg potensielt kan få til er å brenne en trafo/psu. Tenkte uansett at alle rele i sikringsskapet skulle være koblet NC, slik at det verste jeg kunne oppnådd er utilsiktet frakobling.

Jeg er elektronikk-ing, så tviler på jeg får lov til å stå som ansvarlig for anlegget i egen bolig. Og eneste "relevante" praksis er to mnd som hjelpemontør etter VK1 elektrofag.

*Ja, jeg vet alt under 1000v er "lavspenning", men måtte ha et beskrivende ord.