Forskjellige kurser til forskjellige stikk i samme rom ok?
178
Nordeuropa
0
Jeg gjør litt renovering i et 100 år gammelt hus. I den sammenheng skreller jeg rommet ned til plankeveggen. Av praktiske hensyn ønsker jeg at rommet får veggstikk fra to forskjellige kurser. Jeg får kortere kabelføring, skjult kabelføring, og bedre lastfordeling på kursene.
Er det noe i NEK400 som taler mot forskjellige kurser til forskjellige veggstikk i ett og samme rom? Jeg ser at det kan konstrueres elsikkerhetsargumenter mot dette, men vil gjerne vite om disse er nedfelt i regelverk.
Er det noe i NEK400 som taler mot forskjellige kurser til forskjellige veggstikk i ett og samme rom? Jeg ser at det kan konstrueres elsikkerhetsargumenter mot dette, men vil gjerne vite om disse er nedfelt i regelverk.
I srua kan det være greit å merke fremmede kurser.
Eller separate kurser til vaskemaskin og tørketrommel, plassert oppå hverandre i samme rom...
Om jeg ikke tar feil, finnes det også doble stikk konstruert nettopp for mating enten fra forskjellige kurser, eller med den ene via bryter. Det er i alle fall mulig med firedoble, hvor de er gruppert parvis med en innvendig lask mellom parene.
Er nok mest tenkt for kobling til samme kurs der et hull er styrt over bryter e.l.
I dag skal alt nybygg være jordet, så der er det problemet borte. Som i ditt tilfelle, ved renovering, er det vel ikke krav om å skifte ut alt til jordet, så der kan du fortsatt komme borti den situasjonen.
Jeg ble oppmerksom på det da jeg hadde en elektriker inne for å legge opp noen nye stilkk, og ba om jordede; da fortalte han meg det, at han i så fall måtte legge over alt i rommet til jordet. Vi snakket om begrunnelsen, og om mine behov, og fant ut at ihvertfall i akkurat det rommet var begrunnelsen dårlig. Vi gjorde ikke noen avtale, men da han var ferdig med de nye stikkene leverte han regning og "glemte" det med å legge om resten...
For det med flere kurser i samme rom: Som andre har skrivet - hvis det ikke var lov, ville praktisk talt alle boliger i Norge være lovbrytere. Da jeg definerte fullstendig nytt strømopplegg ifm. en renovering var det for meg et helt eksplisitt mål at der det var praktisk/økonomisk mulig, skulle alle oppholdsrom ha stikk fra minst to ulike kurser.
Det roet seg til slutt. Selv om kursen på kjøkkenet er jordet, kunne det monteres en ujordet i stua. Fra gammelt skulle minst mulig jordes, nå er det motsatt.
Finnes transparent merketape. Også tape der en skriver speilvendt på limsiden.
Neida, er klar over denne, og det er heldigvis ikke noen problemstilling her. Alt er jordet og med opprinnelsesdato i årstall som skrives med 4 siffer. Kanskje med unntak av tre taklamper som mates via svartrør i taket.
Det var nok mest det med "overraskelsesfaktoren" med at et relativt lite rom kan være dekket av flere kurser, selv om det ikke har noen faste, "tunge" laster som ovner etc. Jeg oppfatter at dette ikke er noe problem.
Dette gir store muligheter til overbelastning hvis en ikke er klar over fordelingen. Samtidig kan en tro at en har satt noe spenningsløst uten at det er tilfelle. Her er ikke sikringene så generøse som der jeg bodde før, der kunne en overbelaste automatene urovekkende mye. På det stedet var det også ikke logisk inndeling av kurser slik at varmeovner ble montert på samme kurs uten at jeg var klar over dette til å begynne med.