Gammel inntaksboks
12
0
Hei! Fikk noen tanker da jeg fikk varsel om elkontroll på rekkehuset mitt. Forrige eier flytta sikringsskapet og bygde inn noe som ligner på bilde jeg her screenshota. I forbindelse med en vannskade jeg hadde for noen år siden, kledde snekkerene dette inn, men laget en luke med 4 skruer slik at man skulle komme inn til selve metall luka. Er dette lovlig? Eller vil jeg få anmerkning på elkontroll?
Men bildet ditt viser et (silumin) inntaksskap av god kvalitet.
Hvis det, foran dette inntaksskapet, er en plate festet med fire skruer, så kan du la være å sette på platen.
Det skal være lett å komme til sikringene i dette skapet.
på loftet hos dem de ante ikke at de hadde noe slik så tolkningen av lett tilgjengelig er kanskje ganske stor
Det var forøvrig vanskelig å få ut sikringene for alt var bare som å skru i fin pukkstein (knust porselen)
I mitt hus var hovedsikringene gjemt unna helt innerst på et kryploft med mindre enn en meter fri høyde. Da jeg kjøpte huset var det bare en luke i taket som du måtte ha en garditrapp for å kunne løfte opp - den var ikke hengslet, og hadde slett ikke nedfellbar trapp: Du måtte stikke en stige opp gjennom luka, og den kunne ikke være særlig lang, uten å slå i taket. Hvis det var "lett tilgjengelig", da lurer jeg på hva "vanskelig tilgjengelig" er!
Liit beslektet: Da jeg fikk lagt inn 3×63A - 1×35A ble litt lite i en hovedsakelig elektrisk varmet enebolig - kikket installatøren litt bekymret på meg: Papirene hans sa at jeg hadde 1×25A inntakssikring, men porselenet var fjernet, og det var satt inn 35A sikringer. Om det var jeg som hadde gjort det?
Jeg "røpet" at jeg hadde sprengt sikringene flere ganger og erstattet dem med samme størrelse som sto der fra før, og hadde ingen anelse om at de skulle være på 25A! Hadde de vært det, ville jeg nok bestilt trefase på et tidligere tidspunkt! Han bråket ikke om det, kanskje mest fordi jeg jo hadde tilkalt ham for å fjerne det gamle skrotet ...
I et hus oppdaget jeg at jordledningen fra sikringsskapet hadde løsnet helt fra jordspydet. Dette fordi en metallskive på festebolten på spydets jordklemme hadde brukket tvers av. Hvor mange måneder/år det hadde vært slik,
aner jeg ikke.
Jeg trenger ikke å fortelle hvor galt det kunne gått, i verste fall, med de som bodde i dette huset.
Slike sikringer ble montert ved inntakspunktet ( i noen tilfeller opptil 10m unna) for å beskytte kabelen mot kortsluttning.
Derfor måtte de ofte plasseres på steder med dårlig tilgjengelighet
Siden de kun skal gå hvis en får skade på hovedkabelen så skal de "aldri" gå.
Når det gjelder hovedsikring/ overbelastningsvern så kan de gå bare belastningen blir høy nok. Derfor skal den helt vanlige brukeren av elanlegget kunne betjene sikringen.
DE sikringene må være lett tilgjengelig. Da er det normale kravet: hvis det er på loft så skal det være fast trapp, gangbane med gulv, fri høyde ved vernet på 1,8m, fri bredde 1,0m.
Tilbake til TS sitt spørsmål. Hvis jeg hadde kontrollert et slik anlegg der inntaksboksen hadde vært innkledd ville jeg bedt eier/ bruker om å hengsle luka evt ikke ha den på.
Luka må være så stor at det er mulig å skru av fronten på inntaksboksen og kunne komme til inni den for kontroll.
sett en del nesten-tilfeller selv. kan være lurt og sjekke dem innimellom, om de er ubehagelig varme osv.
I dag er det øyensynlig alltid stolpesikringer ved nyanlegg. Ser også stolpesikringskassa montert på vegg ved TP. I mer tettbygde strøk er det gjerne jordkabel med KV i koblingsskap «borti veien".
Her er jo sikringene i porselensutførelse og kapslet inn i støpjern, så dette burde tåle endel.
Hva med plombering i dette tilfellet? Jeg kunne ikke bytte KV-patron uten å bryte plombering. (2*35A i Vikingboks)