INPUT i strømforsyning
220
Kviteseid
0
Byggebolig-deltakerne kan det meste. Jeg prøver meg derfor med et elektroteknisk spørsmål. Jeg har kjøpt en værstasjon fra USA. Jeg hadde oppfattet at den kunne gå på batteri, men det viser seg at den i tillegg er avhengig av strømforsyning fra nettet. Strømforsyningen som fulgte med har selvfølgelig en amerikansk plugg. En ting er da at jeg må få en overgang mellom US og EU-plugg. Det er en smal sak. Men det jeg lurer på er: INPUT i enheten som fulgte med er 100-240 V 50/60 HZ 0,3 A max. OUTPUT 5,0 V 500 mA. Er INPUT-dataene slik at den vil fungere på "norsk strøm" når jeg får et adapter til pluggen. Jeg tenker særlig på strømstyrken? Er det sjanse for å ødelegge noe ved å prøve?
Jeg vil ikke hevde at alle USB strømforsyninger implementerer denne "dialogen" fullt ut - noen av dem er så primitive at jeg mistenker at de ikke har noen prosessor til å drive dialogen, og bare pøser ut 5V. Men om så er, hva da med de forbrukerne som forventer en positiv bekreftelse? Moral: Ikke ta for gitt at en USB strømforyning er en "dum" 5V-kilde.
Men som andre skriver: Alt tyder på at TS sin strømforsyning for 100-240 V vil fungere helt greit. Svært mange nyere strømforyninger er av den typen, og de er billige, kompakte og utvikler minimalt med varme. Eneste ulempe er at de er langt mer følsomme for spenningspulser en gammeldagse trafo-modeller, så det er lurt å trekke ut pluggen i tordenvær.
Input 100-240V, 0,5A
Output 5,2V DC, 2,4A
De fleste moderne strømforsyninger er laget for å kunne brukes på 110V i USA og 230V i store deler av resten av verden. På nevnte epleadapter er selve pluggdelen tilpasset systemene i de enkelte land, mens elektronikken er lik overalt.
Så langt jeg kan se er det helt ok å bruke din på nett i Norg, gitt passende overgang. Ev kan du bruke en annen lader med rett data og kontakt på utgangen.
Jeg skal melde tilbake når jeg får prøvd den. Keal, takk for tipset om tordenvær.
Nå er det litt sent med tips til adapter for din del, men kan tipse andre som leser denne tråden om at jeg er veldig fornøyd med SKROSS sin adapter som bygger lite, støtter de fleste varianter av plugger, og er stabil og robust. Fra f.eks. Clas: https://www.clasohlson.com/no/SKROSS-World-to-EU-reiseadapter/Pr364797000
Spontanreaksjon: Hæ? Dette er da basis-informasjon i enhver lærebok på høyskole/universitets-nivå som behandler USB-protokollen!
Den første boka jeg grep fatt i fra min bokhylle er Don Anderson: Universal Serial Bus System Architecture, Chapter 9: USB Cable Power Distribution - men den er så gammel (Addison-Wesley 1997) at du neppe finner den i bokhandelen i dag. Det har likevel ikke forandret seg vesentlig: I "Configuration Descriptor på offset 8 finner du "MaxPower".
Det vil si: Det må ha det kommet utvidelser i standarden siden denne boka ble utgitt. Den gang var maksimum strøm 500 mA, og det er bare satt av 1 byte, med verdi opp til 255, og kraftbehovet angis i 2 mA enheter, dvs. maks verdi 250 * 2 mA. I dag er det rom for å levere opp til 2000 mA, som har kommet i senere utvidelser. Det er det ikke plass til i én byte, så det må ha blitt utvidet på en eller annen måte.
Fra USB.org kan du laste ned zip-fila www.usb.org/developers/docs/usb_32_030818.zip med en lang serie PDF-filer som dokumenterer USB-standarden i USB 3.2. En hel underkatalog dekker "USB Power Delivery" - der vil du finne alle detaljer. Jeg har ikke selv studert versjon 3.2 og kan ikke på stående fot gi deg kapittel og sidenummer, men trolig finner du det meste i USB_PD_R3_0 V1.1 20170112.pdf, kapittel 2. (Dette er med et visst forbehold; jeg har enda ikke lest dokumentet selv.)
Hvis du har spørsmål eller problemer med å forstå standarden kan jeg eventuelt studere den litt grundigere selv og se om jeg muligens kan hjelpe til - men uten noen garanti for det! (Jeg jobber for tiden ikke med USB - men kanskje jeg etter sommeren må sette meg inn i det pga. aktiviteter på jobben: USB-grensesnitt til en Docker-container.)
Tja, nå er det faktisk noen fossiler som er eldre enn ISDN, TCP/IP, USB, SDH, ATM, Ethernet, UTP, fiber, satelittkommunikasjon, CPU/PC osv. Hvem av de yngre vet hva en papirremse med Baudotkode eller 9" real floppy disk er?
En av mine første forelesninger var prof. Aanderuds: «Om telefonrelæets svævetid . Vi var i forrige århundre, med god margin.
Var innom USB.org, men med harelabb, så da tenkte jeg det var enklere å gå til kilden.