#11
 4,130     1
Det finnes ikke retningsbestemte jordfeilbrytere. Ble fortalt dette på ett eller ennet kurs engang.
Den kapasitive koblingen mellom fase og jord være ganske lik hvis nettet er friskt men hvis en på samme transformator har jordfeil så vil jordpotensialet være mer eller mindre lik som den fasen det er jordfeil på. Dermed vil den kapasitive koblingen øke på de fasene uten jordfeil og en jordfeilbryter som er felles for hele installasjonen vil ha lettere for å løse ut selv uten feil i egen installasjon. Det kan hjelpe med en annen jordfeilbryter som er mindre følsom ( løser ut nærmere 30mA enn den som sitter der), det kan hjelpe med med en tidsforsinket jordfeilbryter(type G), det kan hjelpe å dele installasjonen opp med flere jordfeilbrytere 2-3 stk. Den riktige og skikkelige løsningen er i de fleste tilfellene å montere jordfeilautomater på alle kursene.

   #12
 4,190     0
Hmmm, men hvis det ikke finnes retningsbestemte jfb - hvordan funker det da med jordfeilautomater? De er vel egentlig bare en jfb og en automat i samme kapsling?
   #13
 4,130     0
De fungerer fordi det er bare en brøkdel av installasjonen etter hver jordfeilautomat kontra en installasjon med bare en jordfeilbryter. Lekkasjestrømmen på en enkelt kurs blir sjelden mer enn 3-4-5mA. Da går det fint. Med 10 kurser og 2mA lekkstrøm på hver blir feilstrømmen 20mA hvis det bare er en jordfeilbryter for hele installasjonen. Da er sjansen stor for at det kobler ut.
   #14
 1,052     Trøndelag     0
Det finnes ikke retningsbestemte jordfeilbrytere. Ble fortalt dette på ett eller ennet kurs engang.

Det tror jeg egentlig at du har rett i. Men det finnes retningsbestemte jordfeilvarslere.

For min del ble løsningen som sagt å fjerne den forankoblede varsleren og på den måten få tilgjengelig inntil 30 mA lekkasjestrøm pr kurs, i stedet for inntil 30 mA totalt (varslet ved 20-21 mA i følge mine målinger).
   #15
 24,032     Akershus     0
Her er omtalt retningsbestemt jordfeilvarsler https://www.elteco.no/jordfeilvarslere

Hva er forskjellen på en jordfeilvarsler og en jordfeilautomat? Dvs i en jfa inngår en detektor (varsler) og en utløser/bryter. Hvordan er den retningsbestemte jordfeildeteksjonen konstruert i en slik varsler?
Signatur
HSt
   #16
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jordfeilvarsler kobler ikke ut så den gir ikke personell sikkerheten du er ute etter. Uansett grunn blir felles jordfeilbryter aldri trygt, det vil forekomme feil utkoblinger. Derfor dette normalt kun ble brukt på noen utvalgte kurser og ikke hele anlegg som hos TS

Han skal ikke ha mange besøk av elektriker før utskifting av sikringene med jordfeilautomat er lønnsomt
   #17
 24,032     Akershus     0
Her har TS forankoblet jordfeilbryter, så personellsikkereheten er ivaretatt. Matvaresikkerheten i fryseren er litt mer utsatt. Felles forankoblet jordfeilbryter var ganske vanlig en god periode med reklame for «Problemløseren en type G bryter.
Signatur

zyp
   #18
 460     0
Normalt vil det være lik kapasitiv kobling mellom hver av faselederne og jord. Ser ikke at det gir forskjellig strøm til jord i de to faselederne.

At kapasitansen mellom hver av faselederne og jord er lik spiller ingen rolle. Jeg regner med du tenker at lekkasjestrømmer vil kansellere hverandre ut, men det skjer bare om de er akkurat i motfase. Høyfrekvente transienter kan godt ha samme fase på alle faselederne samtidig.
   #19
 24,032     Akershus     0
Med common mode støy, vil vel alle disse gi samme strøm mot jord dersom kapasiteten er lik? Lik strøm, ingen utløsning.
Signatur
zyp
   #20
 460     0
Husk at jordfeilbryteren har en sumtrafo og ser derfor bare på summen av strømmene i hver faseleder. Lik strøm i motfase gir null i sum. Lik strøm i medfase gir flere ganger strømmen i sum.

Differential mode-støy vil altså ikke gi utløsning, men common mode-støy vil.