#21
 342     Hordaland     0
Jeg målte nøyaktigheten til mine Ams målere ved hjelp av en varmeovn jeg kontrollerte motstanden i da den var helt varm. Ohmet den og regnet ut effekten. Så etpar timer med kun den på i huset. Målerne var nøyaktig innenfor en prosent. Kamstrup og Aidon.

   #22
 870     0
Den prosenten (eller mindre - du skriver "innenfor") feil tror jeg fort kan skyldes både multimeteret ditt og at motstanden i varmeovnen/varmeelementet/varmetrådene kan endre seg noe når de blir varme.

Jeg tror ikke det å kontrollmåle en AMS måler med en ohmsk last har noe for seg. En ohmsk last klarer jo nært sagt hva som helst av billige instrumenter å måle mer eller mindre korrekt. Begynner man med ulike former for dimmere, led-pærer, lysrør, induksjonstopper og andre ting som justerer strømtrekket med frekvenser i størrelsesordenen kHz, begynner man å få utfordringer med måleelektronikken.

Det var en gjeng forskere i Nederland som gjorde noen målinger av AMS målere brukt der [1], som det også ble en del skriverier om her hjemme. De satte ulike målere i serie etter hverandre, og konklusjonen var at måleren som viste mest viste ca. 5 ganger så mye som den som viste minst for enkelte typer laster (dimmet LED og CFL pærer). Imidlertid klarte alle å måle ohmske laster innenfor 3%.

[1] https://storage.googleapis.com/files.dinside.no/9/maalere_rapport.pdf
   #23
 3,535     0
Dene rapporten ble mye diskutert da den kom, og det ble påpekt at ingen av de målerne som brukes i Norge benytter samme måleprinsipp som den nederlandske studien viste at kunne gi grov feilavlesing.

Før noen henter fram et annet argument - at det har vært flere hundre branner i AMS-målere: Ja, det er riktig, i USA og Canada. Alle eller praktisk talt alle oppstod i to måler-modeller fra samme leverandør. Denne leverandørens målere blir ikke benyttet i Norge. At enkelte målerekan ha vesentlige svakheter, betyr ikke at alle målere har samme svakheter.

Forøvrig var heller ikke allltid de gamle målerne spesielt gode på spesielle former for last. Men også for dem kan det nok ha variert fra den ene modellen til den andre.

Forøvrig: Å (indirekte) stille spørsmålstegn ved Maksmekkers måling ved å påpeke at "motstanden i varmeovnen/varmeelementet/varmetrådene kan endre seg noe når de blir varme", når Maksmekker srkiver at "jeg kontrollerte motstanden i da den var helt varm" er litt rart.

En annen side av saken er at det i praksis ikke betyr så mye om en 3 W LED avleses som å ha 2,5 eller 5 W forbruk. Det betyr langt mer at en 2000W varmeovn (tilnærmet ren ohmsk last) eller 3000W kappsag (dels induktiv last) leses av rimelig korrekt.


   #24
 870     0
Jeg fikk dessverre ikke med meg at han leste av motstanden i varmeovnen når den var varm. Beklager. Og jeg er klar over at den nederlandske rapporten ikke er representativ for norske forhold. Den illustrerer imidlertid et poeng: om en måler gir korrekt måling av en ohmsk last er det ikke gitt at en annen type last måles korrekt.

Hovedpoenget mitt er derfor det samme: ohmske laster er det letteste å måle, og således en dårlig case for å verifisere at måleren virker som den skal. Til og met et enkelt multimeter til noen hundrelapper kan måle dette! En elbil-lader, induksjonstopp eller en inverterstyrt varmepumpe er derimot betydelig mer komplisert.