12,312    29    2  

Lade to elbiler - hva trengs?

 44     0
Vi skal bygge hus med dobbel garasje, og jeg ser lett for meg at om et par år står det to elbiler der som skal lades samtidig. Hva bør jeg be elektrikeren installere i garasjen? En- eller tre- fas? Flere kurser? Kjekt å være litt fremtidsrettet når vi først skal bygge.

   #1
 642     Trøndelag     0
Jeg har 1 dedikert 16A-kurs til min leaf (den klarer seg med 10A, med den ladekladden jeg har).
I tillegg har jeg "selvsagt" også trefas i garasjen (har noe utstyr som går på det), men dette er 230v.
Hører om folk som installerer 400v (ikke mulig for meg der jeg bor) for evt elbil-lading, men dette er jeg usikker på hvordan funker.

Jeg lader bilen på hurtiglader hvis jeg trenger gjennom dagen, men på natten er jeg veldig alltid hjemme, så da står den på vanlig stikk. Må ta tidlig kveld i den kaldeste vintern (trenger flere timer da), men ellers går dette helt fint!
   #2
 24,032     Akershus     0
To tykke rør fra skapet til garasjen.

Nå lades ofte el-biler med enfas 230 V 10-16 A. Det er puslete. På sikt vil det fort bli 3-fas 400V 32A
Signatur
   #3
 254     0
Hvis du har 400V nett ville jeg anbefalt et 16A tre-fase uttak (11 kW) og et 16A 230V (3,3 kW) CEE-stikk per plass.

Ellers ville jeg ha lagt opp kun et 16A (3,3 kW) eller 32A (6,6 kW) 230V CEE-stikk. Per plass, så klart.

De trenger ikke nødvendigvis ha hver sin kurs. Om du har to elbiler er det vel trolig kun en av de som trenger å lades raskt. Om man f.eks kommer tilbake fra hytta sent på kvelden og trenger fullt batteri neste morgen.

Det er ikke noe vits i å legge opp et 230V tre-fase punkt i hvert fall. Dette er det ingen elbiler som bruker.
   #4
 1,596     0
Her tror jeg faktisk jeg ville ha sjekket litt på forumet til norsk elbil forum. Her inne får du stort sett svar fra elektrikere, flinke sådan, men som har svært begrenset på elbilllading.

Ser også frem til å ha utelukkende biler med elmotor i garasjen, så jeg kommer til å legge opp godt med føringsrør i den retning. Så får fremtiden avgjøre hva som trengs av kabler, sikringer osv.

Jeg tror uansett at nettselskapene kommer til å få noen enorme utfordringer, spesielt i typisk fortettede byområder som jeg selv bor i. Trafoen jeg henger på er allerede "sprengt" - og når alle skal ha hver sin strømslukende el-bil koblet på etter jobb + alt av heftige strømslukere på et moderne kjøkken ++++ - så skal dette blir interessant! Spisslast er vel stikkordet.  :P

   #5
 254     1
Her tror jeg faktisk jeg ville ha sjekket litt på forumet til norsk elbil forum. Her inne får du stort sett svar fra elektrikere, flinke sådan, men som har svært begrenset på elbilllading.
Jeg henger mye på elbilforum og man vil nok ikke få et veldig annerledes svar. Jeg kan summere opp fordelene og ulempene:

- 230V enfase, 16A: Alle elbiler takler dette, og dette er nok ladehastighet for de fleste. Med dette får man ca 150 km rekkevidde over natten, så hvis man kommer hjem med tom bil fra hytta og har under 75 km hver vei til jobb, uten mulighet for lading der, så er 16A tilstrekkelig. Man bør bruke CEE-plugg, ikke Shuko, da shuko blir lettere slitt.
- 230V enfase, 32A: Noen elbiler takler dette, inkludert Nissan Leaf, om man kjøper oppgradert lader. Med dette får man ca 300 km rekkevidde over natten (med batteri større enn 60 kWh), så hvis man kommer hjem med tom bil fra hytta og har under 150 km hver vei til jobb, uten mulighet for lading, så er 32A tilstrekkelig. 32A er dyrere enn 16A, og det er ikke sikkert man har mulighet for det om det elektriske opplegget er gammelt.
- 400V trefase 16A: Noen elbiler takler dette, men det er trolig dette blir fremtidens standard. Nissan Leaf og iMiev takler ikke trefase, så om man skal kjøpe disse er det kun snakk om å sikre seg for fremtiden. Med dette får man ca 500 km rekkevidde over natten (med batteri større enn 100 kWh), så hvis man kommer hjem med tom bil fra hytta og har under 250 km hver vei til jobb, uten mulighet for lading, så er 16A tilstrekkelig. Om man ikke har 400V anlegg kan man ikke få slik lading.
- 400V trefase 32A: Noen elbiler takler dette, f.eks Tesla Model S med oppgradert lader og Renault Zoe. Med dette får man ca 1000 km rekkevidde over natten (med batteri større enn 200 kWh), så hvis man kommer hjem med tom bil fra hytta og har under 500 km hver vei til jobb, uten mulighet for lading, så er 32A tilstrekkelig. Om man ikke har 400V anlegg kan man ikke få slik lading.
- 230V trefase: Dette er bare å se bort ifra. Det er ingen biler som støtter det og ingen biler som kommer til å støtte det.

De fleste overvurderer sitt behov for lading, og henger seg opp i det at en Model S vil f.eks bruke ca 28 timer fra 0-100% på en vanlig enfase 16A kurs. Man lader nesten aldri fra 0-100% om man har 400 km rekkevidde. Gjennomsnittlig kjøreavstand i Norge per bil er på rundt 35 km per dag, altså vil man i gjennomsnittlig bruk lade fra 91-100% hver dag, noe som tar ca 2,5 timer på en 16A kurs. Såfremt man ikke er taxisjåfør er dette ikke langt unna sannheten.

Jeg tror uansett at nettselskapene kommer til å få noen enorme utfordringer, spesielt i typisk fortettede byområder som jeg selv bor i. Trafoen jeg henger på er allerede "sprengt" - og når alle skal ha hver sin strømslukende el-bil koblet på etter jobb + alt av heftige strømslukere på et moderne kjøkken ++++ - så skal dette blir interessant! Spisslast er vel stikkordet.  Tongue
Det er ikke snakk om veldig heftig med strøm, så jeg tror overgangen vil gå veldig fint. Det er kun i sjeldne tilfeller man trenger mer enn 3 kW lading. Om man lader med 3 kW (etter ladetap) om natten, så får man ca 150 km rekkevidde. Om man er typen som kjører 150 km per dag i gjennomsnitt kjører man 55k km i året, noe de færreste gjør.

Ladingen foregår også i all hovedsak på natten, når det er ingen ovner, tørketromler, osv som står på, det er ingen som bruker varmtvann, en del har temperatursenking, det industrielle forbruket er lavt, osv.
  (trådstarter)
   #6
 44     0
Takk for utmerket oppsummering! Det var noe slikt jeg var på utkikk etter. Nå må jeg vel bare holde denne lista ved siden av prislista til elektrikeren og finne et passende skjæringspunkt. 400v/16a høres fristende ut om det er dette som er fremtiden.
   #7
 7,685     Bærum     0
Hvorfor skal ikke 230V trefase være et alternativ? Ville tro det amerikanske markedet er stort nok til å sikre dette alternativet.

   #8
 254     0

Hvorfor skal ikke 230V trefase være et alternativ? Ville tro det amerikanske markedet er stort nok til å sikre dette alternativet.
USA har kanskje noe 240V trefase, men dette kommer ikke ut til forbrukerne. Det de aller aller fleste i USA har er 240V split-phase, også kjent som 240V 2-fase, der det er 180 grader mellom fasene. Slik får de 120V mellom hver fase og jord, og 240V mellom fasene. 240V brukes til apparater som trenger mye energi, som tørketrommeler, stekeplater, og... elbiler. Da de ikke har trefase er det ikke uvanlig med veldig kraftige kurser. F.eks Tesla leverer en lader som trekker opp til 100A på en fase, noe som er ganske uhørt i Norge, men ikke uvanlig i USA.

230V trefase finner man stort sett bare i Norge, derfor er det ingen av bilprodusenten som ofrer dette en tanke.
   #9
 7,685     Bærum     0
Det er i tilfelle 208V trefase i USA. Du har nok rett i at dette ikke er utbredt i private hjem.
   #10
 24,032     Akershus     0
Stusser litt over at det så kontant avvises at trefaseladere enkelt kan lages slik at de er laskbare mellom 230 og 400V. Har jo vært gjort på trefasemaskiner i årtier.
Signatur