1,164    14    1  

Tilkobling til varmepumpe, kontakt utvendig eller innvendig?

 2,369     0
Får montert en Kaiteki varmepumpe i morgen. Har forstått det slik at på denne skal utedelen kobles til strøm fremfor utedelen.

Men hvordan bør jeg be elektriker løse dette? Kontakt utvendig i nærheten av utedel? Bryter på vegg ved sikringsskap og fast tilkobling via denne dersom kabel er lang nok? Eventuelt andre måter det er vanlig å løse det på?

TSt
   #1
 13,730     0
En singel utvendig stikkontakt er ofte benyttet. På tidligere modell så var det også at det skulle kobles til ute. Men har egentlig ikke forstått hvorfor annet enn at kabel mellom enhetene burde være tykkere hvis den er koblet til inne. Hadde ikke noe å si fikk jeg vite av montør men det er koblet om senere til ute pga at det var lettere å komme med helt egen kurs dit som de gjerne vil ha.
  (trådstarter)
   #2
 2,369     0
Virker som de fleste har tilkobling av strøm til innedel, men at Mitsubishi fortsatt benytter utedel til dette.

Så stikk på vegg er veien å gå, ikke noe fast tilkobling via bryter etter tilsvarende?
  (trådstarter)
   #3
 2,369     0
Fant dette ved å søke


Om du har anledning til det bør pumpen dessuten være fast tilkoblet og ikke være tilkoblet via stikkontakt ettersom tilkobling med stikkontakt øker faren for varmgang og dermed brannfare. Det gjelder alt som er tilkoblet med stikkontakt, men det spesielle med en varmepumpe er at den alltid vil være tilkoblet og trekke jevnt med strøm når den er i bruk. Sett fra en elektrikers ståsted er den da å anse som en del av den faste installasjonen i boligen og bør derfor også ha en fast tilkobling for å øke sikkerheten. I bunn og grunn handler det om mye av det samme som for varmtvannsberedere over 1500 watt – der det er faktiske krav til fast tilkobling fremfor stikkontakt.

.
Men da lurer jeg på hvordan de gjør dette i praksis. Ledning fra vp er garantert ikke lang nok til å nå sikringsskapet, så hvordan løse dette da? Bytter de ledning på utedelen til en lenger variant?
TSt
   #4
 13,730     0
En har koblingsboks helst med service bryter i nærheten av varmepumpen ute.  Må være fast installasjon frem til boksen.  Men da må en egentlig ha elektrikker 2 ganger hvis det ikke er elektrkker som monterer.  Men må evt koble den til med skjøtledning for test og så elektrikker etterpå.  
   #5
 75     0
Jeg har varmepumpe med fast tilkobling ute. 'Elko bryter S16/2 VP IP55 Påvegg' ble byttet som service bryter. Den er plassert ved siden av utedelen.
  (trådstarter)
   #6
 2,369     0
Så da kobler de opp en slik veggbryter som linket til over, klipper støpsel på VP og går direkte i bryter?

Men kan jeg klargjøre noe for elektriker i forkant om jeg velger en slik bryter? Skal det trekkrør ett sted eller bruker de en kabel som er synlig langs kledningen, eller skjult i kanal som de bruker til varmepumpen?
TSt
   #7
 13,730     0
Det avhenger jo av føringsvei etc. En må ha avtale med elektrikker om evt hjelp.

  (trådstarter)
   #8
 2,369     1
Elektriker kommer i morgen, skulle egentlig komme i dag men ble utsatt.

Så da må de testkjøre vp med skjøteledning.

Om det er en tryggere løsning å bruke bryter fremfor stikk så blir det løsningen. Samme arbeid som skal utføres uansett så burde gå greit å endre på planen.
   #9
 5,632     OSLO     0
Jeg har varmepumpe med fast tilkobling ute. 'Elko bryter S16/2 VP IP55 Påvegg' ble byttet som service bryter. Den er plassert ved siden av utedelen.

det er vel ikke ok. skal man ha service bryter, så skal den være låsbar, hvertfall til en maskin med bevegelige deler
https://www.elektroimportoren.no/sikkerhetsbryter-sa-316-hvit/1470262/Product.html?Path=001014082&Event=pathlist

Feks om service mannen må dra og hente noe og vil sikre at ikke innkobling skjer, eller at han gjør noe inne uten og ha kontroll på det som skjer ute