(trådstarter)
   #11
 32     0
Er litt pga kulden jeg er skeptisk til vann båren varme også. Er jo begrenset hvor mye pumpene klarer. Har varme pumpe i huset, den fungerer fint ned til 25-30 minus, men etter det er det ved som gjelder. Derfor jeg tenker kabler/folie. Ser mer og mer på det med folie. Virker som en fin måte og varme på. Eneste jeg er litt skeptisk til er ting som står oppå gulvet. Leser om bla sakko sekker og sånn. Er jo soverom og leke rom til barn dette skal bli. Skal folie legges på hele gulv flaten?

   #12
 10,486     Akershus     0
Pumpene?

Vannbåren varme MÅ ikke varmes av varmepumpe. Bare å sette inn en el.kolbe, så har du den effekten kolben kan gi.
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 32     0
Trodde man måtte ha en sånn luft til vann pumpe jeg. Er derfor jeg ber om råd, for vet lite om det. Men er jo litt pris avhengig alt dette også.
   #14
 98     Stange     0
Det er riktig at det går raskere å regulere temperaturen når gulvvarmen ligger oppe på betongen. I forhold til nattsenking er det best.

Har man varmen i betongen og har et presist reguleringssystem som vedlikeholder varmen på innstilt nivå, er det ikke noe særlig å tjene på nattsenking.

Det er en misforståelse at vannbåren gulvvarme i betong som er årsaken til at det blir for varmt når solen står på - eller annen varme i betong for den saks skyld.

Når sola står inn og det blir 40 grader i rommet slår selvsagt varmen seg av. Selv om gulvet ikke blir kaldt med en gang, er det solvarmen som er varmekilden og ikke gulvvarmen fordi magasinert varme i betonggulvet har en vesentlig lavere temperatur enn romtemperaturen som solvarmen gir.Smile

Spørsmålet i tråden må selvsagt vurderes ut fra kostnader, komfort og energifleksibilitet. Når Tyskland legger ned sine atomkraftverk og våre politikere ser lav strømpris som en ny inntektskilde, kan det fort bli dyrt med varmefolie på sikt. Da er det godt å kunne koble til alternativ energi. Inntil da kan du som "frodes" sier kjøre anlegget med strøm.

Synes "Keal" beskriver det godt i sitt første innlegg over.
Signatur
   #15
 10,486     Akershus     1
Trodde man måtte ha en sånn luft til vann pumpe jeg. Er derfor jeg ber om råd, for vet lite om det. Men er jo litt pris avhengig alt dette også.

Nei, du trenger bare noe som varmer opp vannet. Det kan være varmepumpe, el.kolbe, vedovn, en gammel varmtvannstank, fyrkjele, solvarme osv., og gjerne i kombinasjoner.
Signatur
   #16
 340     0
Skal også til å bygge ut litt snart, og kommer til å velge varmefolie da.

Synes det er vanskelig å forstå hvordan noen kan anbefale vannbåren varme fra tank eller varmekolbe vs folie?

Hvordan kan de bli kostnadseffektivt, først varme opp vann 100% elektrisk, så videre pumpe det gjennom hele halve huset i ett relativt avansert system med alt det innebærer.
vist alternativet er å varme opp gulv direkte elektrisk med folie?

Ser at med luft/vann pumper osv det kan tjenes inn etter veldig mange år, men med kolbe for eksempel??
   #17
 10,486     Akershus     1
Relativt lite fordel med vannbåren som drives av el.kolbe / vvb direkte. Fordelen ligger i at man kan koble på "hva som helst" senere. En L/V varmepumpe kan man få ganske rimelig.
Signatur

   #18
 2,978     Vestlandet     1
Å varma opp golvet med straum- varme og straum - varme i vatn er jo det same. Du får ikkje lavare virkningsgrad dersom du varmar opp vatn som igjen varmar opp golvet/lufta.

Einaste forskjellen vil liggja i sirkulasjonspumpa som trengs for å sirkulera vatn.

Kostnadsmessig, dersom ein feks skal støypa golv uansett får ein vel vbv røyr til å dekkja ein kvadratmeter for rundt 25-50kr? (5lm a 5-10kr per m2. Rett meg gjerne om det er feil). Folie er relativt mykje dyrare per meter.
I tillegg kjem jo pumpe, el. kolbe, fordelarstokk osv. Så kvadratmeterprisen for den første kvadratmeteren med vbv er nok skyhøg. Men etterkvart som ein legg fleir meter synk denne. På eit punkt vil det synka under kvmprisen for folie, som er ganske konstant uavhengig av mengd.
Signatur
   #19
 3,535     0
Går det ned mot 35 blå er vel en luft-vann VP energimessig sett ganske likt med direkte elektrisk oppvarming av vannet.

Energimessig sett er en vann-vann VP det beste under slike forhold, men langt fra det billigste. Har du tilgang til rennende vann og kan legge kjølesløyfa rett ut i elva (eller på dypt vann i en innsjø) slipper du boring, men VPen er stadig dyr. Kan du bore i fjell er ikke boringen dyr, men må du gjennom titalls meter med løsmasse kan hullet raskt koste like mye som som pumpa. For den som skal ha det billigst mulig i investering er det lite aktuelt.
   #20
 1,749     Norge     0
Det fine med vannbåren varme, er at vannet avgir energi ut ifra gulvets temperatur(selvregulerende). Dvs at har man tepper og slikt liggende på gulvet, blir tempen ikke så høy som med varmefolie/kabler. Folie/kabler vil guffe på og kunne ødelegge tregulv, linoleum osv.
Selv om du skal bygge nytt så skal det mye energi til for å varme huset ditt. Jo kaldere ute temp er, bør man investere i bergvarme der dette er mulig.