195    5    0  

Nattsenking eller ikke gulvvarme under parkett

 367     Tromsø     0
Jeg ser det er en lengre tråd om gulvvarme i støp på bad og om man trenger nattsenking eller ikke. Vi får nå installert varme under parketten på stue og soverom i en utleieleilighet. Elektrikeren sier det er tull å installere termostater med nattsenking på gulvvarme under parkett, og de sier ingen ønsker det. Jeg tenker det er tull å fyre på maks med gulvvarme når man sover og gjerne lufter om natta. I tillegg er vel gulvvarme under parkett ganske kjapp å regulere. Noen som har synspunkter på dette? 

TSt
   #1
 13,730     0
Er varmen direkte under parkett så kan en spare noe men parketten liker kanskje ikke den forskjellige temperaturen gjennom døgnet så godt. Jeg skal ja VBV i sporplater i kjeller for å kunne slå av varme raskt når en fyrer i ovn.
   #2
 3,535     0
Du bør absolutt ikke ha særlig sterk varme under parkett - de fleste leverandører sier "ikke over 27C". Det betyr at hvis temperaturfall og vind (min erfaring er at vinden er viktigere enn temperaturen) har gjort stua "iskald" over natta kan du ikke guffe på med varme for å få temperaturen raskt opp. Da skulle du heller ønsket at varmen hadde stått på natta gjennom.

Når du slår av på natta: Hvor langt ned går temperaturen, og hvor raskt? I et moderne TEK17-hus har det knapt blitt kaldere i det hele tatt. Energitapet er proporsjonalt med temperaturforskjellen inne/ute, og hvis nattesenkingen bare fører til et par graders fall, har du i praksis liten besparelse. Har du et dårlig isolert hus slik at temperaturfallet blir stort er det litt for lett å varme opp igjen "skikkelig", til en temperatur som ligger et hakk over hva du normalt har. Men du vil ikke gå rundt og små-hutre alt for lenge!

Vanligvis fører golvvarme til at du senker lufttemperaturen: 19-20C med golvvarme gir like høy komfort som 22-23C med panelovner. Men da blir du mer avhengig av at govvarmen er der! Skrus den av, og temperaturen faller til 16C uten golvvarme (under nattesenkingen), da er det litt "urvent" om du likevel må opp i et nødendig ærende. Det gjør ikke mye med golvvarme i betong, men ligger den direkte under parketten er det easy come, easy go: Det som raskt blir varmt, blir også raskt kaldt.

Jeg tror (og har erfart) at nattesenking kan gå betydelig ut over komforten. Besparelsen gjerne ender opp med å være vesentlig mindre enn man forventer: Du vil gjerne ha golvet lunt til du går til sengs, og vil ikke starte nattesenkingen tidligere. Det betyr at rommet er varmt et stykke utover natta. Men av komfort-hensyn vil du slå på varmen igjen en stund før du våkner. Da blir ikke den "kalde" perioden (med redusert varmetap) så lang at det betyr noe.

Den eneste måten å få en "kald" periode av noe lengde er om du lar "natte"senkingen fortsette gjennom morgenen, du slå på varmen igjen først en time før familien kommer fra jobb og skole. Da kan kanskje halve døgnet være "kaldt". Men når varmen igjen kobles inn, vil ikke termostaten slå den på i korte perioder for å vedlikeholde varmen, det vil være full guffe i en god stund for å få temperaturen opp.

Så i hovedsak er jeg enig med elektrikeren. Du kan klare å spare litt på maksialisering av nattesenkingen, særlig i et dårlig isolert hus. Men det går ut over komforten - mer enn jeg ville akseptere.
   #3
 3,535     0
Jeg skal ja VBV i sporplater i kjeller for å kunne slå av varme raskt når en fyrer i ovn.

Er det noen reell grunn til å slå av VBV ved fyring i ovn? Det tar en stund før ovnsvarme har bredt seg ned til golvet, og hvis du bare har beskjeden isolasjon i golvet blir det raskt kaldt, nedenfra.

Jeg skal gjøre omlag det samme, men regner med å holde bare en basisvarme på rundt 15C fra golvet - at jeg "alltid" fyrer i ovnen når det er sosial aktivitet der. Den basisvarmen koster såpass lite at den tar jeg meg ikke bryet med å slå av en håndfull timer nå, en håndfull timer da. Det utgjør likevel svært få prosent.
zyp
   #4
 460     0
Inntrykket mitt er at nattsenking er et utdatert konsept, dels fordi med dagens isolasjonsmengder så rekker ikke rommet bli så mye kaldere at det gir noen effekt og dels fordi strømmen på natta uansett er billigere.

Tenk på termodynamikken i det her; når du senker temperaturen slutter du å tilføre energi til temperaturen er nede på nytt nivå, når du øker temperaturen igjen på morgenen må du tilføre ekstra energi tilsvarende akkurat den mengden du sparte når temperaturen ble senket. Den eneste reelle besparelsen i å senke temperaturen er at temperaturforskjellen mellom inne og ute blir litt lavere, og dermed blir også varmelekkasjen ut litt lavere.
  (trådstarter)
   #5
 367     Tromsø     0
Jeg kan legge til at dette er et hus fra 1929 og det holder nok ikke tek-17 standard. Varmekablene er ikke støpt ned, men ligger rett under parketten så det er ikke noen magasineringseffekt å skryte av. Uansett om huset var godt isolert så luftes det ofte i leiligheten på natta, slik at den varme lufta forsvinner ut ganske radig. Det er snakk om å senke temperaturen slik at det fortsatt er litt lunk i gulvet hvis man må opp på natta.