19,353    38    0  

Varme i gulv ny bolig

 51     Hedmark     0
Driver og prosjekterer ny bolig, og i det tilfellet må jeg se på hvilken oppvarmingsløsning jeg skal ha

Med TEK10 ser jeg det som totalt ulønnsomt å borre etter bergvarme, så den diskusjonen tror jeg det ikke er noen vits i å ta. I tillegg kommer vi til å gå for 3-lags vinduer og ekstra isolering i tillegg (tilfredsstille krav for Husbank lån)

Alternativet er da vannbåren gulvvarme kun drevet med strøm, eller varmekabler.

Fordelen med varmekabler er jo mulighet for natt/dagsenking, samt at de vår og høst (når sola fortsatt varmer en del dagtid), vil kunne slå seg av kjapt. Denne raske reguleringen får man ikke med vannbåren varme, da har man jo ei betongplate som har magasinert masse varme, og det kan bli badstue-tilstander vår og høst.

Hva vil ekspertisen anbefale ??

Bakdelen med varmekabler er jo at man låser seg til rein strøm. Med vannbåren har man jo seinere mulighet til å koble på enten L/V eller borre dersom det i framtida viser seg å bli sinnsyke strømpriser.

Er litt i tenkeboksen om dagen rundt dette, hadde vært fint med innspill....

Og hva er det beste systemet for varmekabler ? Selvregulerende kabler lagt i type milliclick-plater ? Depron kombinert med matter ??

På bad, vaskerom og gang kommer jeg sikkert til å støpe ned kabler. Øvrige rom vil nok ha vinyl eller parkett som gulv.

Hva finnes dessuten av styringssystemer for dette ?? Vil ha noe som er litt fancy, dvs kunne styre sentralt de ulike rom, samt mulighet for remote styring hvis det er mulig... Gidder ikke ha et opplegg hvor hver enkelt thermostat må programmeres for seg selv.

Er forøvrig snakk om gulvareal på 100 kvm. Minus bad, gang og vaskerom, så er det vel ca 80-85 kvm som det er snakk om å legge matter eller kabel på.

   #1
 366     Sandnes     0
Dersom du ønsker enn vannbåren løsning med kort reaksjonstid. har du jo muligheten for å legge rørene i silencio med spor eller lignende plater. Det finnes også plater i isoporlignende materialer ferdig med spor.

I de rommene der du skal støpe ned kabler eller rør blir vel forsinkelsen mye den samme for vannbåren og kabler.

Du har ikke nevnt noe om det er betong eller trebjelkelag i de gulvene du skal ha gulvvarme. Dette har jo mye å si for alternative løsninger.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 51     Hedmark     0
Joda, har sett det finnes system for å legge vannbåren oppå betong i plater, men det blir jo sinnsykt dyrt egentlig. Bare platene koster fort 400-500 per kvm.

Er forøvrig betongsåle på huset

   #3
 870     Østfold     0
Er det ikke en såkalt "booster" funksjon i vannbårne systemer for å få det varmt ganske hurtig? Jeg har ihvertfall det i styringsenheten til mitt radiatorsystem.
  (trådstarter)
   #5
 51     Hedmark     0
Kan nok hende Silencio Thermo kan være løsningen kombinert med vannbåren ja

Er et viktig moment å ha rask reaksjonstid, eller nyttegjør man ikke natt/dagsenking.

Får kanskje regne litt nærmere på dette...

Anbefalt leverandør av slike plater ?
   #6
 234     0
Er i samme situasjonen som deg, men velger da å gå for kabler siden investerings kostnaden på vannbårn ikkje kan rettferdig gjøres når en har TEK10++ hus. Da må det ev. kun være at du er rett dyr strøm...og selv da...
   #7
 257     Sunnmøre     0
da er vi flere, ut fra det jeg har selv prøvd å lese å studere, er at VBV er greiere med henhold til størmkostnader, da du varmer opp samme vannet som brukes over hele huset.

på denne måten så slipper du å bruke strøm til oppvarming av hus, og strøm til oppvarming av vann i tillegg.

alt ettersom en bruker L/L varmepumpe og V/V varmepumpe kan en spare en plass mellom 3000-10000 Kwh i året.

Klart det koster mer å lage til, tar gjerne den 10-15 år å tjene inn igjen,men du merker det på strømregningen umiddelbart da den er lavere.

Jeg har i planen også vurdert å legge opp sløyfe til vedovn, slik at jeg kan få inn vedovn med vannkappe senere og utnytte den. Har mulighet til fjernvarme, gass/pelletsovn, solpanel og annet i fremtiden, når den teknoligen kanskje blir billigere og enklere.

Men er fortsatt i tvil selv, har bare ikke lyst å angre på det, siden når en først har lagt fundamentet så er det for sent å legge rør der senere. Men få den varmet opp med vanlig strøm først, og så vurderer alternative kilder senere.




Signatur

   #8
 9,677     Kysten     0
Reaksjons tiden er avhengig av tykkelsen på støpt plate. Jeg har gulv som ligger på snitt 7 cm og noen som ligger på 5cm. Det er veldig stor forskjell på reaksjonstid. Gulvene på 5cm synes jeg er helt grei å justere og kan fint nattsenkes men med 7 og tykkere tror jeg ikke det har noe for seg. Når det gjelder vbv er det mange som monterer dette selv og kjøper det fra danmark. Du kommer rimelig fra det. Det er den egeninnsatsen som gav mest sparte penger for meg.
   #9
 257     Sunnmøre     0
er der ikke noen godkjenning på dette med rørleggingen?

noen leverandører i danmark å anbefale?

hva med gode manualer/instruksjoner på koblinger/oppsett for å sette sammen en løsning som er god nok?
Signatur
   #10
 24,032     Akershus     0

da er vi flere, ut fra det jeg har selv prøvd å lese å studere, er at VBV er greiere med henhold til størmkostnader, da du varmer opp samme vannet som brukes over hele huset.

på denne måten så slipper du å bruke strøm til oppvarming av hus, og strøm til oppvarming av vann i tillegg.


Her tror jeg nok tar feil. Strømforbruk til oppvarming og strømforbruk til varmt forbruksvann har ikke noe med hverande å gjøre selv om det eventuelt kommer fra samme varmtvannskjele.

Signatur