245    8    5  

Kobling endevender

 12     0
Beklager spektakulært noob-spm.

Hus fra slutt 50-tall. Bryter styrer en taklampe. En annen bryter i samme rom styrer samme lampe.

Gammel bryter (bilde) fusker, sikringen går når man bruker den, og må byttes. Det går to svarte ledninger inn øverst venstre, to hvite inn øverst høyre, én rød nederst venstre.

Kan jeg bruke ny bryter (bilde), og evt. hva kobler jeg hvor?

På forhånd, takk.
Kobling endevender - B4F00017-54E3-46FD-9FD5-DA2C26265462.jpeg - Lars_83

   #2
 4,130     0
Rød på L, hvite på ene pila, svarte på andre pila. Men det bør ikke være bryteren som gjør at sikringa går. Den har bare ene fasen. Det er bare en ørliten sjanse for at det er jordfeil i bryteren men den er minimal.

Dette er egentlig elektrikerjobb.
   #4
 24,032     Akershus     1
For meg ser det ut som om de hvite ledningsendene er fortinnet?

Det er sterkt å fraråde. Kan føre til dårlig kontakt og varmgang!

Nå er det kanskje ikke så farlig her med bare lamte med lite strøm, men kan gjelde stikkontakter brukt til ovner.
Signatur
   #5
 125     1
Denne er sikkert lagt på "gamlemåten" og kan ta sikringen helt på egenhånd. Svart og hvit er faser, rød går til lampe, andre siden på lampen er koblet til felles på den andre bryteren, to faser er koblet på hver sin side av vekslekontakten. Lampen lyser ved brytere i posisjon L1-L2 og L2-L1 og lyser ikke ved L1-L1 og L2-L2. Sparer noen ledningssrekk og fungerer fint på glødelamper. Sparepærer og LEDpærer sammen med 50års støv og slitasje fører til gnistring og enda mer slitasje i bryter. Til slutt ender det med at det tennes lysbue mellom L1 siden og L2 siden av vekslekontakten og sikringen ryker. Er man uheldig oppstår det brann. Den nye bryteren er ikke bygget for denne typen kobling ref skjema og dokumentasjon. Kontaktavstand skal være ganske stor for å være sikker på at lysbuer som oppstår slukker. Hvis du hører fresing eller ser lysglimt i bryteren ved betjening, ville jeg fått en elektriker til å trekke om til dagens standard.
   #6
 24,032     Akershus     1
Enig.
Det er to tenkbare måter å bruke to endevendere uten mellomvender på.
1) Lampa står mellom to endevendere. (Ingen mellomvendere er mulig)
2) L1 - første endevender - (en eller flere mellomvendere) - andre endevender - lampe - L2.

Av disse er alternativ 1 ikke tillatt med vanlige endevendere. Dette pga fare for lysbue.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 12     0
Takk for info!

Tror du har rett i dette med lysbue, det var nokså kraftig gnist fra den gamle bryteren da jeg slo av lyset og sikringen gikk. Dette gjentok seg flere ganger. Med ny bryter var det tendenser til liten gnist, mye mindre enn gammel, men dette er også noe jeg opplever på mange andre brytere.

Uansett skal jeg få en elektriker til å ta en kikk.

   #8
 24,032     Akershus     2
Det er vanlig med noe gnist, mer om en tilfeldig vis åpner i det brøkdel av er sekund at spenningen er høyest.

Hvis en i en endevender som en ser er en vekselvender kobler 230 V mellom «ytterpunktene" så blir luftgapet lite siden vekslingsarmen ligger imellom. Idet armen skifter kan det trekkes ut en gnis/lysbue/plasmacorona i gapet. Denne coronaen er ledende og armen slår over til motsatt side. Til slut kan du ende opp med at alle tre kontakter er sammenkoblet via lysbuen og sikringen går, ikke pga jordfeil, men pga kortslutning.

Dersom en kobler etter alt 2 over, så vil en se at den ene siden av venderen alltid er strømløs. En åpner mao en vanlig bryter. Lysbuen dør ut som i en vanlig bryter.
Signatur