412    17    2  

Multimeter for deg som driver med elektronikk

 874     Østfold     1
Jeg har de siste 2-3 årene drevet en del med elektronikk og tenkte kanskje jeg kunne komme med en liten opplysning til dere som driver med elektronikk (ikke 220V) etter ca. 2-3 års erfaring med en rekke multimetere.

Jeg har testet alt fra billige multimetere fra AliExpress (Kina) til dyrere multimetere, samt sett en god del reviews av andre på Youtube og andre skrevne tester rundt om. Min erfaring så langt er at det finnes mange vrangforestillinger der ute om at Fluke er det eneste som gjelder om man er seriøs. 

Nå skal ikke jeg si at Fluke er dårlig. Fluke leverer trolig verdens beste multimetere. Men skal man ta prisen med i betrakningen så vil jeg si dem taper litt ansikt. Jeg snakker HELE tiden om multimetere til elektronikk bruk. Typisk 0-24V. 

Her er noen av multimeterene jeg har testet:

Multimeter for deg som driver med elektronikk - IMG_0611.JPG - Bjerknez

Multimeter for deg som driver med elektronikk - IMG_0651.JPG - Bjerknez




På øverste bildet ser dere "toppmodellen" til Biltema i det tidspunktet jeg kjøpte det for ca. 2-3 år siden og fem multimetere fra AliExpress som alle kostet under 300 kroner inkludert frakt. 

På nederste bildet ser dere en Brymen 869S som er toppmodellen til Brymen og kostet meg 2.400 kroner fra Eleshop.eu. Dette er det samme multimeteret som selges her:

https://elma-instruments.no/produkter/elma-bm-869s-sann-rms-ac-dc-multimeter?gclid=Cj0KCQiA15yNBhDTARIsAGnwe0VkmaRe_qO_jGL4wlxCy2SGAChvX740EPAcM5U792Vr5-WhH9lFAwoaApZgEALw_wcB

___________________

Alle disse multimeterene er mer enn gode nok til elektronikk. Brymen 869S er selvsagt det med størst oppløsning. 500.000 count display og en oppgitt nøyaktighet på 0.02%. Brymen er også UL listed. 

Brymen 869S er helt på høyde med den råeste modellen fra Fluke i samme sjanger og koster langt mindre. 

Den største forskjellen slik jeg ser det mellom high end multimetere og billigmultimetere ligger på to steder. Nøyaktighet og innvendig sikring mot høye spenninger samt byggekvalitet generelt. 

Høy CAT rating vedrørende høye spenninger kan man se bort fra når man driver med elektronikk. Der er det kun Brymen 869S og delvis Biltema sitt som jeg hadde stolt på i et 220V anlegg. 

Byggekvaliteten er mindre viktig når man skal bruke det på hobbyrommet hvor det stort sett blir liggende på et bord. Så dette kan man også delvis se bort fra. 

Nøyaktigheten er egentlig god nok på alle sammen og gir nok informasjon til at man ikke setter seg fast i et prosjekt. 

Men skal man som meg bygge krester som går på batteridrift så kreves det mer eller mindre nøyaktige målinger ned i micro ampere nivå og selv om mange billigmultimetere klarer dette greit, så stoler jeg mer på et multimeter som Brymen 869S. Biltema sitt er ikek god på dette da det virker som om dette multimeteret er mer beregnet for høyere og "mindre nøyaktige" målinger. 

Måler man høyere spenninger trenger man ikke pinlig nøyaktighet. 

På AliExpress får man helt klart veldig mye søppel også, bare så det er sagt. Men gjør man litt research så kan man spare veldig mye penger på og handle multimeter derfra. Alle disse dere ser på bildet over kan jeg anbefale og Aneng er et merke som har mye bra til en rimelig penge. 

Jeg bruker disse hele tiden og det er ett fett hvem av disse jeg bruker i de fleste tillfeller, men skal jeg måle noe hvor jeg trenger pinlig nøyaktighet, så bruker jeg Brymen 869S. Spesielt når det kommer til å måle lave strømtrekk. 

En elektrikker bør nok være mer obs på den interne sikkerhetskretsen i multimeterene da han oftest befinner seg i 220V+ segmentet. Så for en elektriker er en random Fluke et bedre valg, eller en Brymen modell under den jeg har da det er liten vits i å betale mer for pinlig nøyaktighet ved høye spenninger. 

Men for deg som driver med elektronikk og trenger et multimeter som måler kretser i bil/lastebil/båt og annen elektronikk så vil alle multimetere være trygge å bruke. 

Det eneste jeg ville styrt unna er det absolutt billigste multimeterene man finner til 50-100 kroner på Biltema eller på supern. Dette er bare søppel. Det viser spenningen selvsagt og er trolig nøyaktig nok for dem fleste som bare skal sjekke om bilbatteriet er flatt eller ei, men oppløsningen i displayet er alt for dårlig og det er rett og slett bare et veldig kjipt redskap. 

Dette er vertfall de erfaringene jeg sitter igjen med etter 2-3 år med lek rundt elektronikk :) 
Signatur

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Kapasitans måling og frekvensteller har jeg funnet nyttig, har Fluke på jobb men har også der liggende et par i klassen som ligner på det TS beskriver.

KE
   #2
 3,667     Hordaland     0
Jeg har stort sett bare hatt Fluker opp gjennom åren uten at jeg nødvendigvis har trengt det.
Men en faktor jeg mener det er verdt å ta med er hva intstrumentet tåler av ytre belastning. Jeg har hatt slike Fluker liggende å slenge mellom verktøy i forskjellige kofferter opp gjennom årene, ikke alltid polstret. Men de tåler det. De tåler også at man mister de ned i betongen. Ha dette i bakhode når man velger instrument. Fluke er safe og andre kan være like gode.
Når det er sagt ville jeg heller kjøpt meg en benkmodell om jeg skulle hatt det på testbenk. Om dere har tilsvarende erfaring med benkmodeller må dere gjerne dele det.
TSt
   #3
 13,730     0
Rimeleige mutimetre er så billige at en kan ha en i f.eks. bil og båt.  Da kan en ha tilgang til dette også når en ikke har planlagt det. 
  (trådstarter)
   #4
 874     Østfold     0
Jeg vil nesten påstå at de rimeligste og beste multimeterne i mellomklassen finner du ikke i Norske butikker. Vertfall er utvalget usedvanlig dårlig.

Aneng fra AliExpress er derimot bra saker for en billig penge.

Men hold dem unna 220V.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 874     Østfold     0
Spørsmålet her er hvem som faktisk lager dette tangamperemeteret og om det er laget på spec for Elfa eller bare er rebrandet.

Slike tangamperemetere brukes vel som oftest til høyere spenninger og strøm hvor høy nøyaktighet ikke alltid er nødvendig, så derfor tror jeg en slik vil fungere fint til de fleste formål.

Skal man måle elektronikk med høyere nøyaktighet så tror jeg kanskje man bør kjøpe en som er mer nøyaktig. Spesielt hvis man skal måle strøm ned i mA området. Men da kan man jo like godt bruke et multimeter.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 874     Østfold     0
Jeg ser at dette tangamperemeteret ligner veldig på de Extech lager. Extech lager så vidt jeg har lest så langt gode produkter. Men selvsagt alt til sin pris.

Skal du også bruke det som et multimeter med prober, så ville sjekket mer opp med tanke på den interne sikringen hvis den skal brukes til 220V+

Skal det brukes til lavere spenninger, så er detvel kun måleområdet og oppløsningen/nøykatigheten som man har behiv for som avgjør prisen i grove trekk. Tror jeg.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 874     Østfold     1
I følge bruksanvisningen til dette tangamperemeteret så er AC/DC nøyaktigheten 2.5-3%

Det vil si at hvis du måler en kilde som gir 10V, så kan resultatet bli alt fra 9.7 til 10.3V. I værste fall. Skal du måle et bilbatteri, så kan dette tangamperemeteret i værste fall vise 12.4V eller 13V på et bilbatteri som faktisk har 12.7V.

I mitt hode er ikke dette veldig oppløftende og et multimeter jeg ikke ville brukt til slik måling.

Skal du måle 220V så er det ikke like nøye, men allikevel synes jeg en slik feilmargin er ganske elendig.

Til sammenligning har et vanlig multimeter i billigklassen en oppgitt feilprosent på typisk 0.5% og multimetere som Brymen 869S en oppgitt verifisert nøyaktighet på 0.02%.
Signatur
KE
   #9
 3,667     Hordaland     0
Takk for gode tips. Når det gjelder måling av strøm er det som du er innepå som regel bare ett spørsmål om å finne cirkatall. Ofte lurer man på om det går strøm i ledningen eller hvilken leding strømmen går i. Om den er 1-1,2A er sjeldent viktig i en slik sammenheng så er ikke veldig bekymret for unøyaktighet i den biten.
Når det gjelde å møle spenning i 220V område med 3% feilmargin er det ikke akseptabelt. Men er du sikker på at feilmarginen er så høy, det er ikke feilmargin i % ved lav spenning da, si 3% ved 10V og 0,3% ved 100V?

Tanken her var å ha ett multimeter liggene i sikringskapet hjemme, med utgangspunkt måling av 200V og kanskje litt bil og båt innimellom.
   #10
 3,210     Vestlandet     0
Det er vel på strømmåling med tangfunksjonen at usikkerheten er så stor som 3%? Ikke på spenningsmåling?