200    11    2  

Solid State Relay

 59     0
Er det noen her på forumet som har erfaring med "Solid State Relay"?
Vi har to sløyfer med varmekabler i gulvet som er styrt av et vanlig rele. Samlet går det ca 16 amp over kontaktsettet. Det er mye gnistdannelse når releet opererer så det er kun snakk om kort tid før releet ikke vil fungere lenger. Jeg har derfor satt inn en SSR (Solid State Relay) for hver sløyfe. Selv om disse er spesifisert opp til 50 amp og er plassert på hver sin kjøleribbe, oppstår det for mye varme på den ene SSRen.
Det er ikke plass for større kjøleribbe. Kan problemet enkelt løses ved å kjøpe en SSR som er spesifisert til enda høyere strøm? gjerne 100 amp. Det er en dyr løsning, men vil en slik SSR utvikle mindre varme?

Ellers vet jeg at man ved hjelp av kondensatorer kan redusere gnistsdannelser, men så er det litt fint å slippe disse klikk-klakk lydene :-) 

   #1
 735     0
Er det mulig å dele opp lasten på to kontaktorer? Du skriver at det er to sløyfer.
Har vært borti samme utfordring ved gulvvarme i en større stue. Der var det to sløyfer, og kontaktorene varte i 15 år før de ble svidd.

Jeg er ikke kjent med å koble på kondensatorer, men det høres ikke helt bra ut. Man vil ha så hurtig og kjapt klikk/klakk som mulig for unngå mini lysbuer som spiser opp kontaktpunktene. Det bråker en del, det er jeg helt enig i.
  
  (trådstarter)
   #2
 59     0
Lasten er for så vidt delt opp i to i den forstand at releet har to kontaktsett. I dette tilfellet har elektriker installert et lite rele med spesifikasjon max 16 amp. Kontaktene er fullstendig nedsotet og det blir da bare verre og verre.
Bruk av en mer kraftig kontaktor vil jo løse problemet, men de færreste vil vel ha en slik støy i stuen Smile
Bruk av kondensator med en motstand i serie er vanlig måte å redusere gnist over kontakter.

   #3
 24,032     Akershus     0
At SSR blir så varm høres litt pussig ut. Har en Micromatic effektregulator for 1000W/4A Der er det knapt noen kjøleribbe. Du har maks 8 A?  Om en antar et spenningsfall over releet på 2V er vi oppe i 16W. Har kjøeribbene tilgang på luft?

Har du typenummer på disse?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 59     0
De har tilgang til luft nå mens jeg sjekker varmgang, men det skal settes et lokk på veggboksen. Mulig jeg uansett må lage noe ventilering.
Type: Crydom 84137121
Det ser ut til at den ene sløyfen trekker mer strøm. Den andre SSR har akseptabel temperatur.
(Dette er en type veggboks som blir benyttet i vår ferieleilighet i Spania)

Solid State Relay - b5553a1f26594d7cbb99654308c9dcaf.png - Bromle
Solid State Relay - IMG_3501.JPG - Bromle
  (trådstarter)
   #5
 59     1
Det er gjerne på sin plass å definere varme her. Jeg har ikke fått målt noe temperatur, men kjøleribbe blir så varm at det er ubehagelig å ta på.
   #6
 3,277     I huset mitt     0
Høres veldig rart ut at rele blir så varmt. Dette selv om det går 16A.

Er man sikker på at man har valgt rett type rele?
-Aka om eks rele hele tiden slår seg av og på, så vil det jo naturlig bli varme (motstand) mens det switcher.
   #7
 24,032     Akershus     1
Ideelt sett burde kjøleribbene vært dreiet 90 grader slik at lufta glir vertikalt langs ribbene. Jfr varm luft stiger.  Kjøleribbene kunne med fordel vært trukket ca 1 cm fremom vegglivet og lokket laget med slisser oppe og nede.

En ser at dette ikke er så enkelt her.

Spenningsfallet over «kontaktene  i et SSR er gjerne 1-3V. Om en multipliserer får en et ca mål på varmeutviklingen. Over mekaniske kontakter er spenningsfallet mindre, nesten null.  En ser ulempen med SSR.

Hva styrer disse releene? Hvor ofte switcher de?

Datablad https://no.mouser.com/datasheet/2/657/gnssr-1063303.pdf det ser ut til at spenningsfallet ser max 1,35 V ved full last

Du styrer disse med lavspent DC? 
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 59     0
Styresignalet er 230 Volt og kommer fra en mekanisk termostat som regulerer varmen i gulvet etter lufttemperatur. Den spanske entreprenøren syntes det var unødvendig med en gulvføler.
Så når gulvtemperaturen er satt til 20 grader og varmepumpen er satt til 22 grader, så vil det i realiteten ikke bli noe gulvvarme. Men det er en annen sak.
Når gulvtemperaturen er kommet opp på et nivå der temperaturen reguleres av/på er ikke varmgangen i SSR releet avskrekkende. Det er når temperaturen skal opp fra 12 grader til 20 grader der varmen står på kontinuerlig at varmgangen blir i det meste laget. ..og jeg tenker man skal gå ut fra "worst case".

Kan man konkludere med at det er spenningsfallet over SSR releet som avgjør varmgangen og at man vil ha samme problem om en valgte et SSR som er spesifisert for mye høyere last? (forutsatt samme spenningsfall)
  (trådstarter)
   #9
 59     0
spenningsfallet er nå målt til 1,07 på det ene og 0,98 på det andre. Overraskende likt siden temperaturforskjellen er så pass forskjellig.
   #10
 24,032     Akershus     0
Er det brukt termisk pasta mellom relé og kjølefinne på begge?
Signatur