90    4    1  

Innetemperatur

 286     Arendal     0
Er det skadelig for hus/leilighet å ha det kaldt inne? Hva kan skje/skades bortsett fra frosne rør? Hvor ligger temperaturgrensa for når ting kan skje? Mange sparer vel ekstra på strømmen i disse tider

   #1
 3,535     0
Gamle dagers fjellhytter kunne på det verste være gjennomfrosset ned til 30 blå når du etter en times skitur kom fram til den Smile De sto seg, tiår etter tiår.

Jeg vil tro det avhenger svært mye av materialvalg og byggeteknikk, ikke minst ventilasjons-løsninger, med tanke på kondensproblemer etc. Ei trekkfull lafta hytte av malmfuru, uten så mye som en liten flik plastfolie, er noe helt annet enn en ei plastboble som bevarer absolutt alt som er av fuktighet.

Med andre ord: Det er neppe noe entydig svar på spørsmålet ditt. Jeg hadde en kollega som ble sjokkert over å høre at jeg ikke hadde varme i alle rom i huset; han var fast overbevist om at hvis jeg lot temperaturen gå under rundt sytten grader i rom jeg ikke bruker til daglig ville de i løpet av få år være fullstendig ødelagt av kondens og forråtnelse (han var litt ekstrem!). Empiri viser noe annet. (Men så er heller ikke huset mitt noen plastboble.)

Hvis det er mindre luftsirkulasjon enn i ei trekkfull lafta-hytte, er vel kondens det store problemet: Selv om relativ fuktighet er på et OK nivå når du ved 22 grader stenger døra til gjesterommet / finstua og overlater den til vinterkulda, mister lufta ved nedkjøling evnen til å holde på vanndamp: Den relative fuktigheten øker, selv om det ikke tilføres fuktighet. Istedetfor å sette inn en varmeovn, kan du sette inn en avfukter: Da får du ikke bare redusert fuktigheten; du får også kondenserings-varmen fra vanndampen du tømmer ut av avfukteren.

Lar du temperaturen gå vesentlig lavere enn rundt 10C, vil mange vanlige avfuktere slite. Du bør satse på det som kalles en 'adsorpsjons-avfukter' (eller 'sorpsjons-avfukter') - de fungerer bra også ved lavere temperaturer. Denne teknologien er mest utbredt på kjempestore industri-modeller, men det finnes også en del "husholdnings-modeller". Selv har jeg en Meaco DD8L, som har fungert utmerket et par år i en kald kjeller. Da jeg kjøpte den var det diverse alternativer. Dagens pris er på rundt fem tusen kroner, og den trekker selvsagt noe strøm (selv om du får ut nevneverdig mer varme enn strømforbruket tilsier, på grunn av kondenseringen). Hvis du primært tenker økonomi kan det være verd å regne litt på om investeringen lønner seg, sammenlignet med alternativene (som f.eks. å holde temperaturen oppe med en billig LL-varmepumpe).
HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Det er forskjell på rom ved siden av oppvarmete rom (som kan være kilde til fukt) og en gjennomkald hytte
Ventilasjonsanlegg har heller ikke godt av kondensrisiko

Så 12-13C er egentlig en fornuftig grense som gir en viss grad av sikkerhet mot kodensdannelse

   #3
 3,737     Asker     0
Er bare viktig å ikke gå helt hysterisk. Dersom det gjelder en bolig som ikke faller inn under strømstøtte er det en ting. Men for alt annet er strømpriser ikke så viktig. Dvs. De er høye, men det er «liten»  forskjell mellom 3kr og 10. Dersom prisen øker med 6 kr betyr det jo bare en økning i kostnad på 60øre. Altså opp fra type 1kr til 1,6. får man den aller minste skade, så koster det MYE mer.

For å la en normal bolig stå kald, må man tømme ALT vann. Det må da gjerne gjøres utenfor bygg, og drenere absolutt alt vann ut. Tank, rør, ALT. Så må vann stenges. Må vel også være lovlig bra ventilasjon, samt lite/ingen moderne tekniske innretninger.

ROI kan nok bli ganske svak.
Signatur
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det holder ikke nødvendigvis å tømme heller på sommerhytte så sier rørlegger at blandebatteri i dusjen må demonteres og tas med hjem (husk blind plugger i så fall)

Ikke så populært å la nabo ta regningen hvis en reiser fra en kald leilighet heller