155    7    1  

Oppgradering av hus til vannbåren varme og varmepumpe, med ventilasjon

 5     Bærum     0
Jeg driver med et prosjekt som fortsatt er på tenkestadiet men det praktiske nærmer seg med stormskritt. Vi har bestemt oss for at vi skal legge inn vannbåren varme og vi har en praktisk plan for å legge det inn + oppgradering av parkett mv. Huset er i 3 etasjer med etasjeskillere bygget med hunton-bjelker og gulvspon. På taket er det et kneloft hvor ventilasjon står i dag, med bare ut-luft (styrt fra kjøkkenet, flexit system). Huset er bygget i 1998. U-etg med 3 soverom og en kjellerstue, stue og kjøkken + vindfang / gang i 1 etg og 1 soverom, kontor og loftstue i 3 etg. Totalt 215m2. Tipper vi trenger ventilasjon til rundt 300m3/t (balansert ventilasjon). 

Her er de temaene jeg ikke har klart å få kontroll på så langt: 

  • Vannbåren varme - hvordan skal vi varme vannet til oppvarming (og varmtvann som bonus?)
    - Dobbelmantlet VVB med luft til vann varmepumpe - dette er løsningen vi har mest tro på. Forslag til bereder / produkt? 
    - Borre etter grunnvarme - dette tror vi blir for dyrt og ikke lønner seg før det har gått for mange år. Vi har også hørt at borring er smart om man ønsker å kjøle ned på sommeren - men da er strømprisen såpass lav at det ikke er så farlig. Kanskje en egen aircondition / varmepumpe til dette formålet installert i 2 etasjen? Noen forslag til firma som er flinke på dette på østlandet (Bærum)
    - Termostatstyring av anlegget / aktuatorer. Dette bør også kunne smartstyres slik at vi kan styre varmen basert på værmelding osv. Jeg tror ikke et vbv skal justeres veldig opp og ned hele tiden men greit å kunne har en termostat i stuen for god WAF samtidig ønsker jeg mulighet for å integrere det i resten av styringen av huset. Hva er gode løsninger for dette? 

  • Balansert ventilasjon
    - Vi har i dag avtrekk fra kjøkken, bad og vaskerom
    - Når vi gjør vbv prosjektet legger vi inn ventilasjonsrør til soverommene og stuene for frisk til-luft. Hvilken dimensjon bør vi velge? Jeg ser for meg 1 rør til u-etg med 4 utkast. 1 eget rør til stuen + 1 eller 2 rør til 2 etg (loftstue + 1 soverom). 75mm er lett ifm 4" bjelkelag, er det for lite til 3/4 rom å dele ett rør? Eller må jeg har 1 kanal direkte fra loftet til hvert rom... ? Helst ikke!
    - Hvilket produkt bør vi bruke til balansert ventilasjon - jeg har ikke oversikt over produkter og produsenter men jeg ønsker meg noe som er smarthusvennlig (home assistant eksempelvis), som er effektivt og god funksjonalitet. Egen app er også en fordel for styring, eller noe som kan settes på veggen for god WAF. Lav pris er også et viktig kriterium. 
    - Må kunne stå ute på kaldloft eller jeg må isolere det på loftet. Er ikke vanvittig med plass der men det er ikke veldig trangt heller
    - Kan en slik løsning også inkludere aircondition for sommertiden? 
    - Kan balansert ventilasjon kombineres med varmepumpe? For oppvarming av vann til vbv?



Jeg har begynt å innse at dette er et litt stort prosjekt, men det vanskeligste er det at jeg er inne på et område hvor jeg ikke har egen kompetanse. Har masse byggteknisk erfaring, og jeg er en god hobby rørlegger og har meget god teknisk forståelse (IT, Elektro utdannelse og jobb). Må nok ta inn noe hjelp til en del av arbeidet, men har tenkt å utføre mye selv med gode håndtlangere. 

Er det noen som har innspill på hele eller deler av dette? 

   #1
 1,293     Nordpolen     0
Har ikke så mye å bidra med, men naboen har en større utedel som produserer enormt mye vann, er en stor isvoll under. Denne er montert på kjellervegg, med fjell på 2 andre sider, har lurt på om det er for lite luft rundt.
   #2
 85     0
Vi sitter med samme vurderinger, og foreløpig så ser det ut som at vi ender med avtrekksvarmepumpe NIBE F750.

Her får vi varme til gulv og tappevann. Og vi liker å fyre med ved, og hvis avtrekksvarmepumpen kjører, så går noe av varmen fra vedovnen inn i varmepumpen og magasineres opp til varmtvann. Klart en vedovn med vannkappe varmer vann bedre, men det er en bonus vi får.

I tillegg så mener vi at avtrekksvarmepumpen forenkler balansert ventilasjon siden vi ikke tenker forvarmet tilluft.

Løsning er kanskje ikke helt A4 i norge, men ser mange over grensen går i denne retningen, hvis de da ikke borrer/jordsløyfer
  (trådstarter)
   #3
 5     Bærum     0
Tusen takk for tips bug11 Nibe ser ut til å ha mange vvb og varmepumper. Kanskje jeg skal ta en prat med de.

Har du bare avtrekk og ikke balansert ventilasjon? Dvs at du bare henter friskluft fra ventiler mm? Eller?
KE
   #4
 3,667     Hordaland     1
Om du vurderer Nibe kan du først søke litt på Nibe her på forumet, jeg ville valgt varmepumpe som regulerer bedre temperatur og kompressor (hold deg unna gradminutter).

Jeg ville også valgt en annen løsning enn dobbelmantlet bereder. Enten en varmepumpe med innebygget varmtvannstank (tar minst plass) eller varmepumpe uten varmtvannstank og egen tank til dette med coil. Det siste er typisk om man har høyere varmtvannsforbruk enn "normalt".
Om du skal ha akkumulatortank eller ikke er litt avhengig av hvordan sløyfene dine er, du har mindre behov for tank om mange av sløyfene er støpt ned. En annen fordel med egen tank er at du kan ha sirkulasjon mot sløyfene uahengig av sirkulasjon fra varmepumpen, en kan dermed få fast trykk mot fordeler og ventiler som ikke påvirker hverandres flow.
  (trådstarter)
   #5
 5     Bærum     0
Vi er 5 i familien og bruker jo litt vann. I dag har vi en 200l bereder fra 98 som virker å holde. Forrige hus hadde vi en stor 300l, bare for å være sikker. Aldri gått tom for varmtvann uten at noe har vært galt (sikring o.l.).

Dette med sløyfer skjønte jeg ikke helt men jeg skal lese meg opp. Vi tenker å frese ned spor til 17mm rør under parkett for vbv. En liten del vil ha avrettingsmasse før fliser. Dette skal i første omgang dekke ca 70kvm. Neste del i kjelleren er ca like stor men noen år frem i tid.

Dersom jeg skal hente avtrekksluft er det en fordel om denne pumpen kan stå på loftet. Vv-bereder er i dag i kjelleren. Jeg kan prøve å legge om kanalene slik at all luften går ned men da må jeg tenke meg om. Beste er om disse delene kan stå adskilt.
   #6
 85     0
Tusen takk for tips bug11 Nibe ser ut til å ha mange vvb og varmepumper. Kanskje jeg skal ta en prat med de.

Har du bare avtrekk og ikke balansert ventilasjon? Dvs at du bare henter friskluft fra ventiler mm? Eller?


Vi tenker bare avtrekk ja, friskluft via ventiler. Dette gir et enklere oppsett enn balansert ventilasjon og gjør at det også kommer bedre ut økonomisk.

Nå er huset vårt fra 60-tallet og folk har nå levd der med naturlig ventilasjon, så om vi kjører avtrekksventilasjon med friskluftventiler så bør nå det gå bra.
I tillegg så har jeg lest og hørt at en kan slite med å få temperatur ned på for eks. soverom med balansert ventilasjon. Jeg liker å ha det kjølig på soverom, så der blir det automatisk en liten minus på balasert. Men der er folk forskjellig.

Avtrekksventilasjon, der er pumpe og varmtvannstank integrert, så den må plasseres der hvor det er takhøyde nok. Hvis du bor i nærheten av svenskegrensen kan du se på Comfortzone RX65L eller noe slikt... Den kommer uten tank, som gjør at pumpeenheten er tar en del mindre plass.

Må da kobles opp mot en akkumulatortank.


Når det gjelder sløyfer, så er det det samme som soner. Altså en sløyfe i stue, en sløyfe på kjøkken, en på bad osv.. Det er en runde på vannet før det må til ny oppvarming.

Merk: Jeg er en amatør innenfor dette, men leser og forsøker og lære med stor interesse
  (trådstarter)
   #7
 5     Bærum     0
Så bra, ja da har jeg forstått så langt Smile

Jeg tror jeg skal fortsette å lese meg opp. En av grunnene til at jeg ønsker balansert ventilasjon er for da kan jeg tilføre friskluft fra taket ned til soverommene i kjelleren. Huset har svakt innslag av radon (men under lovlig og anbefalt nivå) og jeg tror dette kan mer eller mindre elimineres om jeg tilfører mer friskluft. Med en ren avtrekkspumpe vil jeg dra den "dårlige" luften ned igjen i kjelleren og så må den kastes opp på taket igjen. Virker litt lite effektivt. Men jeg kan ta feil.

Det er mulig jeg skal revurdere brønn enda en gang for det kan være den beste måten å varme opp vv. og det er kanskje beste måten for å få inn kjøling i 2 etasjen på sommeren. Så kan jeg tenke balansert ventilasjon med varmegjennvinning som et eget system. Eventuelt en enkel luft-vann varmepumpe, en luft-til-luft varmepumpe og samme balanserte ventilasjon igjen. Da vil alle systemene være helt separert.