1,736    17    5  

Pipe eller vannbåren varme tråden

 98     Stange     0
Skal man bygge med pipe eller vannbåren varme - eller begge deler?
Hva med varmepumpe?
Hvem må utføre jobben?
Fordelene med vannbåren varme?

Vi ser for oss at dette blir et hett tema :) etter hvert som husbyggerene må ta stilling til pipe eller vannbåren varme - eller begge deler. Se Teknisk forskrift §14-4 (Fra 01.01.2016 med mulighet for gammel forskrift til 01.01.2017)

Her settes det krav til pipe i bygg under 1000 m2 - men pipe kan sløyfes ved å installere vannbåren varme eller bygge passivhus. (Legg merke til at krav til alternativ energi er borte)

Man kan selvsagt diskutere hensikten, men tanken er at vannbåren varme gir sluttbruker alle muligheter til å fyre med andre energikilder som varmepumpe, solenergi, bio etc om strømprisen stiger.

Pipe eller vannbåren varme tråden - Pipe1.png - Varmetema

Om man må velge mellom disse varmekildene, mener vi at vannbåren varme er å foretrekke av følgende grunner:

  • Huseier får større muligheter til alternative energikilder

  • Det er faktisk lettere å etterinstallere en stålpipe enn å etter innstallere vannbåren varme

  • Spart areal - pipe legger ofte beslag på verdifull plass.

  • Ofte billigere enn pipe og varmekabler i samme areal - spesielt med rør i betong.

  • I følge eiendomsmeglere får huset høyere verdi med vannbåren varme



Når det gjelder vedfyring, er det store variasjoner i vårt langstarkte land. I urbane strøk ønsker man oftere å unngå pipe. I mer landlige strøk er vedfyring mer vanlig. 

Hva med varmepumpe?
Selv om det ikke lenger er krav til alternativ energi, har varmepumpen like mange fordeler som før, og absolutt å anbefale så lenge man gjør det til en fornuftig pris.

Siden husbyggerens budsjett ofte er begrenset, er det nå mulig å utsette varmepumpe- investeringen. Det er da ekstra viktig at vannbårent anlegg er tilrettelagt for varmepumpe  etter "plug&play" prinsippet. 

Hvem kan utføre jobben?
Tradisjonelt har det vært rørleggers jobb å legge vannbåren varme fordi det innebærer riktig sammensetning av en mengde deler. Ved å velge ferdigbygde sentraler, kan også andre på visse vilkår montere fordi den delen av prosjekteringen og jobben som er kritisk er gjort i den ferdigbygde sentralen. Som eksempel kan nevnes at direktoratet for byggkvalitet sier at anlegg med en ferdigprosjektert sentral som Alfasentralen kan monteres av entreprenør på samme måte som entreprenøren i dag monterer ventilasjonsanlegg.

"Visse vilkår" er bl.a. at man har en enkel opplæring og ikke selv foretar eventuell tilkobling til nettvann. Det går forresten fint å fylle opp med "gardenaslange".

Fordelene med vannbåren varme: Link til film:  Vannbåren varme

eller her:
 Pipe eller vannbåren varme tråden - Hvorfor vannbåren varme 3.png - Varmetema
Vedlegg:
Signatur

   #1
 323     Nittedal     1
Ja takk, begge deler.Smile
Har opplevd bortfall av strøm og et problem med luft til vann systemet.
Ved feilen på vifta koblet jeg bare rett over på vv tanken, men ved strømbortfallet måtte jeg fyre med ved.
Men blir det virkelig slik i fremtiden med nye TEK krav at man må velge bort pipe og vedfyring???
   #2
 3,573     buskerud     0
Kjenner flere med nye hus og vbv.. Og pipe .. Men selv når det var -30 ute hadde de fortsatt 24 grader i stua.. De som har satt inn peis, holder en lavere temp og kosefyrer noen få ganger i året. De som ikke satt inn peis under bygging av huset, har fortsatt ikke montert.

Det blir for hyggen og bortfall av strøm, men der jeg bor har det ikke vært strømbrudd på mere enn noen timer siden 70 tallet..

Jeg hadde aldri bygd uten.. Lite penger å soare ., Kjekt å ha..
  (trådstarter)
   #3
 98     Stange     0
Ved feilen på vifta koblet jeg bare rett over på vv tanken, men ved strømbortfallet måtte jeg fyre med ved.
Men blir det virkelig slik i fremtiden med nye TEK krav at man må velge bort pipe og vedfyring???


Du har absolutt et poeng med bortfall av strøm.

Man må ikke velge bort pipe eller vannbåren varme, men det blir krav til pipe. Dette kravet kan fravikes ved å bruke vannbåren varme. Se lovtekst med veiledning nedenfor:

Pipe eller vannbåren varme tråden - Teknisk forskrift §14-4 4 ledd.png - Varmetema
Signatur
   #4
 24,032     Akershus     0
Pipe!

Strømmen kan falle ut og bli borte lenge. På Romerike var en for få år siden millimeter fra strømrasjonering (periodevis utkobling) i flere mnd. En større trafo var blåst og en ny måtte bygges. Heldigvis var været på vår side så vi slapp, de 1,5 gjenværende holdt.

Alle med vbv bør ha en plan for hvordan systemet skal tømmes ned og overleve ved langvarig driftstans i kulde. Idealløsningen: teknisk rom med en liten ovn, hovedkran, od varmesystem. Plass til en dobbel køyeseng i nødsfall. Ev et aggregat stort nok til å holde vp igang på minimum.
Signatur
pwb
   #5
 2,256     Ski     1
Pipe, å bygge uten pipe er en risikosport i dagens samfunn. Det er ikke snakk om om men når det kommer til å komme ett solutbrudd som lammer all infrastruktur i dager ja kanskje uker eller mer. Det er bare flaks som har berget oss så langt.
   #6
 1,674     0
Pipe, da er en trygg.
Og som KjellG skriver, det må være mulig å tømme vbv, det er vann, og når vannet fryser til is .....
Har en i familien som planlegger å bygge nytt, der blir det pipe, og forhåpentligvis får han råd til en magasinerende ovn, med kokemulighet. Også mulighet for å brenne pellets, det finnes tilleggsdel som hektes i brennkammeret og der kan en fylle pellets. Trengs ikke noe strøm for det.
Klima blir verre, mere vind, før eller senere går strømmen litt mer grundig også her på Østlandet.
   #7
 3,573     buskerud     0
Trenger da ikke kunne tømme vbv...så sant man ikke reiser bort årlig i kuldeperioder.
Så lenge man har plussgrader i huset, så fryser det ikke.
Eller i risiko områder, ha glykol på. Du får liksom ikke lett tømt gulvarme, da somregel samlestokken er høyeste punkt...klart man kan vel tømme ved hjelp av lufttrykk.

Dessuten sprekker sjelde vbv rør i gulv av frost uansett. Og gjør de det, så dekkes slik av forsikringen .

Å tømme et vbv for frostrisk, er krisemaksimering,,,er man så redd for det...ta varmekabler og vedovn..

   #8
 1,674     1
Tja, noen uker med sprengfrost, uten oppvarming, det blir fort kaldt det.
Bor jo selv i et gammelt hus med vedovner i alle etasjer. Og en liten bekk på tomta.
Vi vil klare oss lenge Smile
   #9
 24,032     Akershus     1
Noen uker! Vi mista strømmen i 5 timer. Innetemperaturen sank fra 22 til 10. 28 kalde ute og det gikk mot natt. Må innrømme at jeg skvatt litt.
(Ingen egentlig fare med pipe og vedovn)

Krisemaksimering. Kanskje, men hvorfor ikke tenke gjennom saken, sørge for at glykol er tilgjengelig og at alle vet hvor det skal fylles på, hvordan glykolen skal blandes inn når sirkulasjonen står osv. Alternativt, etter å ha vurdert situasjonen og bestemt seg for at det er ledig hotellrom dersom forsikringen overlates problemet.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 98     Stange     0
Man skal selvfølgelig aldri si aldri, men det er et faktum at leveringssikkerheten i Norge er god og at det er fokus på beredskap. Ref utdrag fra rapport NVE:

Leveringspålitelegheita for heile landet under er godt over 99,96 %, for alle år og nærmare 99.99% for år utan ekstremvêr. I 2013 var leveringspålitelegheita totalt på 99,974 prosent.

Pipe eller vannbåren varme tråden - Strømforsyning.jpg - Varmetema
Som de observante har fått med seg, står det pipe i lovteksten - altså ikke krav til ildsted Smile Logikken i det kan diskuteres i forhold til risiko for strømbrudd.

Om man velger vannbåren varme i stedet for - eller i tillegg til pipe, kan sentralen klargjøres for tilkobling av strømaggregat om man er redd for strømbrudd
Siste redigering: Friday, June 24, 2016 8:14:55 AM av Varmetema
Signatur