3,524    30    1  

Vannbåren varme vs. elektrisk gulvvarme/panelovner i ny eneboli 170 kvadrat

 1     0
Hei!

Er helt fersk i "eneboligverden" og skal (når det er ferdigbygget) for første gang over i enebolig fra leilighet. 

Det er et entreprenørprosjekt med eneboliger i Store Brevik / Son, og er 'ut av boksen' levert med varmekabler i gang og våtrom, ellers kun panelovner. 

Har fått sterke anbefalinger fra en slektning som er tømrer og takstmann om å gå for vannbåren varme (i hele huset) og en varmepumpeløsning (helst bergvarme) og droppe varmekablene/panelovner helt og holdent. At gulvvarmen vil være tilstrekkelig også i gang og våtrom.

Har tenkt lenge på dette, og er fremdeles litt i villrede om dette vil være lønnsomt nok i vårt tilfelle eller ikke. Jeg har forstått at det bør være en viss størrelse på boligen, samt at man bør ha et høyt forbruk av varmtvann for at det skal være lønnsomt. 

Vi avventer fremdeles fullstendig prisoverslag for å gjøre denne endringen, men har et foreløpig estimat på 400.000 - 600.000. Dette er også i nærheten av det slektningen min antydet på "rundt en halv mill". Det innebærer da hele pakka, inkl. boring, røranlegg og pumpesystem.

Jeg forventer ikke at det finnes noen fasit på dette, men heller om andre har erfaringer fra samme boligstørrelse og noenlunde samme område/klima-kategori som i Store Brevik / Son, og tanker om vannbåren varme med enten væske-vann- eller luft-vann-system, versus å gå for varmekabler og panelovner som det leveres med. 


zyp
   #1
 460     0
Du kan også vurdere å gå for vannbåren varme med kun ren elektrisk oppvarming foreløpig og ta investeringen i varmepumpe senere.

Husk at det i regnestykket ikke er dagens men fremtidens strømpriser som gjelder.
ksn
   #2
 8     0
Takk for tipset! (ble noe tull med brukeren som jeg opprettet tråden med, så måtte generere ny bruker).

Fremtidens strømpriser er vel den største usikkerheten også, så vrient å ta det med som en faktor i 'regnestykket' Smile

Er det noen store forskjeller kostnadsmessig i å varme opp vannbåren gulvvarme vs varmekabler og panelovner med elektrisk energikilde? Om vi skulle sitte med den løsningen en stund uten å investere i varmepumpa er det et interessant regnestykke.
zyp
   #3
 460     0
Termodynamikkens første lov sier at energi ikke kan oppstå eller bli tilintetgjort, så i begge tilfeller vil all den elektriske energien du tilfører gå over til varmeenergi, hverken mer eller mindre. Siden varmebehovet til huset er det samme uansett hvor varmen kommer fra så følger det at strømforbruket også forblir det samme uansett hvilken type elektrisk oppvarming du har.
   #4
 24,032     Akershus     1
Opplevd varme kan være litt annerledes enn virkelig varme. Mange mener at med jevn fin varme i gulv (og vegger og tak), vil en kunne senke den formelle varmen noe og dermed spare litt energi.

En annen diskusjon med vannbåren varme er om rørene skal støpes ned eller bygges inn i lettgulv. Det første gir stor magasinering og konstant temperatur. Kan være uheldig på soverom. På den annen sidekan betonggulv glatte ut energibehovet over døgnet.

Du er nok på grensen av lønnsomt med bergvarme i et moderne isolert hus. På den annen side, det er nå det er «billigst å bygge det inn for ev fremtidig behov. Luft/væske er trolig et mer økonomisk løsning, men gir støy ute.
Signatur
ksn
   #5
 8     0
Kjenner til termodynamikken sånn høvelig godt, men uansett et godt poeng. Det jeg tenkte på var også det Kjell her nevner, og om det finnes mekanismer eller lignende i vannbåren gulvvarme-anlegg som eventuelt 'utnytter energien bedre' eller holder bedre på varmen - i mangel på en bedre formulering. Mulig dette er helt på jordet Angel

Speccen er som følger:

U. etg:
Gulvvarmerør 16 mm lagt i betong


1 etg:
Gulvvarmerør 16 mm lagt i EPS plate med spor og alufolie ovenpå sponplater med parkett/fliser ovenpå.

Har, for øvrig, også fått priser på både luft-vann og væske-vann-løsninger nå. Skiller ca. 150.000 mellom luft-vann og væske-vann, men prisene var høyere enn forventet.

Vi tenker også at husets størrelse og det faktum at det er helt nytt etter siste forskrifter gjør at det kanskje ikke vil være så lønnsomt som vi skulle ønske.

Det er, for øvrig, også lagt opp for solcelle-anlegg, og er statistisk et meget solrikt område. Dette tenker vi uansett kan ettermonteres, om det skulle bli interessant.
   #6
 1,712     Trondheim     0
Jeg må inrømme at jeg ikke helt skjønner hvor denne merprisen kommer ifra. Er det prisen for hele rørleggerdelen eller kun merprisen for leveranse av VBV?
Men kort sagt er materialkostnad : rør for gulvvarme(5m/m2 med CC 20cm) hvis 100% av gulv skal ha det blir det 5 x 170m= 850m, 20kr/m(dyrt) 17000, gulvvarmeplater +varmefordelingspalter ca 200kr/kvm på 120kvm = 24000
Pumpe 60-100000, bårehull ca 50000 for et slikt hus. Samlestokker, rørdeler, tank etc er kanskje 30-40000 + 2 uker arbeid for en mann (mye for nyinstallasjon)
Nå blir jo ikke systemet ditt så stort i en TEK17 hus, f.eks 2 etg soverom trenger nokk ikke gulvvarme.
Gulvvarmekabler trekkes fra
så 200-220k + noen timer arbeid(si 70 timer à 1000nok , får ikke det til å gå i hop. jeg skulle forventet ca 260-300k.
Prisforskjellen mellom V-V og L-V er hinsides, pumpene er omtrent like dyre(L-V faktisk litt dyrere for likverdige systemer) forskjellen mellom de er borehullet = 50000 ca.

Det er noen som skriver priser med gaffel.
MVH
Sakke
ksn
   #7
 8     0
Her er det helt sikkert en del mellomkostnader entreprenør tar, og at prisene de får helt sikkert ikke er de rimeligste på markedet. Men veldig nyttig å høre perspektiv på hva man isolert sett burde kunne forvente av prisen. Blir nok en god del dyrere enn om man skulle bygget selv og plukket en leverandør selv også.

Vet ikke om det har mye å si på pris at det også inngår flere romtermostater i hver etasje, samt energimålerskap, men regner med at dette alltid er inkludert i komplette leveranser..? Forstår fra entreprenør at det innebærer en del jobb for elektriker å tilpasse for dette også, uten at jeg kjenner detaljene.

Vi skal tygge litt på dette.


   #8
 3,737     Asker     0
VBV er aldri i verden lønnsom. Merk, jeg har bestilt dette. Men det er komfort jeg er ute etter. Man skal regne seg bra inn i fremtiden før varmepumpen også er lønnsom. En nibe pumpe et 120k (uten borrehull). Si den varer i 15 år er det ca 900 i mnd INK renter. Men betyr ikke at det ikke er topp med varme i alle rom. Jeg har bestilt det. Men uten pumpe.
Signatur
   #9
 126     0
Ikke lett avgjørelse, nei. Vi valgte varmepumpe med borehull, som varmer både gulv og varmtvann. Vi har to utleiedeler da og huset er nesten 300 kvm. Vi har varmekabler støpt i hele kjeller og også støpt i hele 1 etasje +bad i 2 etasje. Ja, det ble dyrt (var vel 450K for absolutt alt inkludert støping og trinnlydplater og rør, pumpe, borehull osv), men alternativet hadde jo også blitt dyrt. Da snakker vi panelovner + ekstra elpunkter til disse, elektriske varmekabler med termostater i alle gangarealer og bad/vaskerom (elektriker er dyrt!), egne sikringsskap/målere i hyblene, egne varmtvannstanker i hyblene osv. Det var ikke mye som var budsjettert med til dette, og det som var fikk vi trekke ut av opprinnelig tilbud... Vi regnet oss frem til en forskjell på godt 150K i merkost for vannbåren varme sammenlignet med strøm, noe som fort er tilbakebetalt både siden vi kan leie ut for mer (alt inkludert) og strømregningen er mer enn halvert...

Vannbåren varme er super komfortabelt, du kan ha tepper og møbler på gulvet uten at noe blir skadet, og du står helt fritt mtp møblering langs veggene siden det ikke er panelovner der. Synes dette er verdt ganske mye, også med tanke på verdi på huset, og ville ikke byttet det mot strøm og usikkerheten knyttet til prisen på dette fremover.

Vil tro at det kanskje er det smarteste med L-V varmepumpe hos dere i første omgang siden huset ikke er så stort, så kan dere hellere oppgradere med brønn om dere ser at det lønner seg senere. Evt kan solpaneler kobles til varmt vann og til å drive pumpen senere - ikke dumt det 😊

Husk å sette av nok plass til teknisk tom da - blir mye rare tanker og rør på veggen 😊
ksn
   #10
 8     0
Takk for nyttige erfaringer Smile

Vi har også tenkt at det er en stor gevinst å slippe panelovnene på veggen, men det får være en grense for hva prisen vi betaler for dette også. Vanskelig å si hvordan varmen i huset oppleves som det leveres fra entreprenør. Tipper jo at underetasjen vil kunne oppleves noe kald om man ikke har ekstra kabler i gulvet der. Overetasjen regner jeg med vil være mindre problematisk med varmen fra underetasjen, men blir vel bare en antakelse før man har flyttet inn og bodd der.

Kan si såpass at prisen for å bytte til VBV (begge alternativene) fra elektrisk (som er inkludert) kommer på over halvmillionen ekstra. Jeg regner med at anlegget som er levert i utgangspunktet er er noe bedre priset da det leveres samme til alle husene i prosjektet.

Får alternativt bare ha en egen kommode i gangen med gjeste-tøfler Grin