334    5    0  

Varmekabler eller vannbåren varme, hva i all verden skal en velge og hvorfor?

 2,369     0
Holder på å pusse opp her hjemme, og skal i den forbindelse få på plass gulvvarme i første etasje.

Gulvet blir etterisolert og en må velge hva en skal gå for vedrørende gulvvarme. I første omgang er det snakk om gulvvarme på bad, vaskerom, kjellerstue og entre.

Dere som har vært igjennom denne vurderingen alt, hva valgte dere og hvorfor?

Hvordan er kostnadene med å få det installert? Er det stor forskjell med å få på plass varmekabler vs vannbåren? Skal ikke ha varmepumpe med det første.

Hvor mye plass krever utstyr til vannbåren varme?

Hva gir best komfort?

Hva er mest økonomisk, både under installation og under bruk?

Hva med to år frem i tid når stue og kjøkken i 2 etasje skal ha nytt gulv og vi ønsker gulvvarme her også, eller 5 år frem i tid når 3 etasje skal oppgraderes? Kan vannbåren bygges ut slik at det dekker hele huset uten at alt av utstyr må byttes ut?

   #1
 870     0
VI kjøpte hus og pusset opp 2. etg i fjor høst. Bestemte oss for VBV. Har lagt rør i alle gulv og trekt disse frem til vaskerom/teknisk rom i kjeller, men avventer installasjon av VP til sommeren. Til sommeren river jeg opp gulv i stue og legger rør her også. Målet er å få tatt inngangsparti, kjellerstue og kjøkken i løpet av et par år. Fordelen med VBV er at legging av rør i gulv er rimeligere enn f.eks. varmefolie per kvm, samtidig er det skånsomt mot tregulv (heltre/parkett). Ulempen er at det er en del faste kostnader (varmekilde, samlestokk, styring etc.) som er høye, samt at det i noen tilfeller kan være vanskelig å få fremført rør uten mye riving. Det siste kan løses med langsiktig planlegging.
  (trådstarter)
   #2
 2,369     0
Hvilke store utgifter tenker du på da?

Sliter litt med å få oversikt over hva jeg faktisk trenger med hensyn til vannbåren varme. De fleste pakker som står oppført som "komplett" så er det likevel en del en trenger ekstra.

Si jeg velger en slik pakke med 8 kurser. Finnes flere å velge mellom, men de virker å inneholde det samme.

https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=84779514

Hva mer trenger en for å komme i gang? Rør av ulike dimensjoner, alt etter om de skal støpes inn eller om de skal legges i plater?

Varmekilde?
En tank av et slag?
Dobbeltmantlet bereder? Må ha ny varmtvannsbereder uansett.

Er det noen som har en komplett liste av hva en trenger for å komme i gang uten at en går for VP fra dag en?
TSt
   #3
 13,730     0
Hvis en gjør en del arbeid på VBV selv så er det ikke noe å lure på. Har en plass kan en tenke på om en skal ha akumulator eller sette av plass til dette i fremtiden. Når en fpr effekttariffer og muligheter for timeprising skal du kanskje varme om natten og bruke varmen om dagen. Du har iallfall mye flere og mer fleksible løsninger for varme når en velger VBV enn om en legger el gulv varme. Da må en bare finne seg i festen som måleren etterhvert vil ha hele vinteren i sikringsskapet.
  (trådstarter)
   #4
 2,369     0
Blir nok å gjøre det jeg kan selv tenker jeg, så får en heller søke hjelp underveis.

Badet i 3 etasje er planlagt å begynne på om ikke så mange uker. Så snart dette er oppe å går så kan gammelt bad og vaskerom i kjelleren rives. I disse tre rommene er det planlagt å støpe ned rør når det støpes gulv. Da fester jeg rørene direkte til armeringen?

I entre, stue og kjøkken skal jeg ikke ha støpt gulv. Her er planen å fjerne gammel parkett og legge ny over gulvvarmen. Men hvordan legges rørene når det gjøres på denne måten?

Akumulatortank, er dette i tillegg til en dobbeltmantlet bereder, eller erstatter en akumulator denne, og hva er fordelene med en slik?

Så har jeg forstått det riktig på hva jeg trenger og hva det brukes til? Hva mangler på listen min?

- Shunt med pumpe
- Manifold til x antall kurser
- Ekspansjonstank med sikkerhetsventil
- Dobbeltmantlet bereder
- x antall meter 16mm rør
- Diverse bend, t-rør, union, koblinger og ventiler
- Temperaturføler
- Termostatt til regulering av temperatur i de ulike rom
- Skap til montering
   #5
 2,718     0
Men hvordan legges rørene når det gjøres på denne måten?

"spaltegulv" av bord med mellomrom til rørene, eventuelt isopor/polystyrenplater med ferdige eller selvlagde spor, og varmefordelingsplater i aluminium. Polystyren-spor-plater tror jeg også finnes ferdige med aluminiumsbelegg av "folie"-typen.