TSt
   #11
 13,730     0
pusseopp er jeg redd vil ta livet av sitt 2kw Honda inverter aggregat med en veske vann pumpe. Det må være en usedvanlig liten pumpe hvis det skal gå bra. Med inverter aggragat regner vi slike som genererer en pen sinus form og som ikke er direkte koblet til motoren, da kan en ha varierende turtall på motor ann på belastning. På normale aggregater må en kjøre med konstant RPM. På inverteraggragater er det også veldig viktig at en ikke har noe effekt tilkoblet ved start og stopp. På store aggregat er det vanlig med en kontaktor som alltid vil ordner dette men på mindre aggregater er ikke dette vanlig. Invertermodulen som er den dyreste komponenten i aggragatet vi gå i stykker iallfall over tid hvis en ikke passer på dette.


   #12
 4,190     0
Derav behovet for å teste før man virkelig trenger løsningen. Og teste realistisk over litt tid, en halvtime er IKKE nok for å sikre seg mot at "strømmen skulle bli borte en dag eller 3".
TSt
   #13
 13,730     0
Problemet er at du kan ta livet av inverter aggregatet på første forsøk hvis det overbelastets stort i startøyeblikket.  
Jeg har et 2kW inverteraggragat og hjelp kjente med drift av frysere når det var lengre strømbrudd hos de etter uvær for noen år siden.  Her var det to hus tett på hverandre hver med to frysere.  Når jeg startet aggregatet og og koblet til en og en enhet gikk det bra.   2,5-6 ganger  er som sagt tidligere det en må ha ved stor startstrøm.  Er stor leverandør av slikt utstyr og f.eks. på vedklyvere må en ha et tradisjonalt aggragat med AVR modul på 5,5kW  for å være sikker på å kunne benytte vedklyver selv om motor på vedklyver ikke er større enn 1500W.
   #14
 4,190     0
Jau, og da er vel testen mislykket Wink

Men spøk til side, vil ikke et kraftigere dieselaggregat med AVR tåle endel mer her - rett og slett fordi det har større masse i svinghjul etc etc? Startstrømmen på en kompressor er unnagjort på under 100 ms og de tåler ganske vesentlige spenningsfall uten å ta skade.
TSt
   #15
 13,730     0
Problemet er at den ikke starter, større aggregat med mer avansert styring pleier å koble ut lasten med overload e.l. som beskjed så det er utfordring. Med alle Norges vannkraftverk bak deg i stikk kontakten er det til vanlig ikke noe problem. Men f.eks. noen kompressorer må ha C karakteristikk på sikringen. Det er fordi en har større effekt og kanskje som du sier mere masse men tror det er effekt overskudd som er viktigst.
   #16
 3,535     0
Spørsmål fra en ikke-elkraft-mann:

I HiFi-verdenen går enkelte produsenter til relativt ekstreme grenser for å kunne levere spiss-effekter. Ofte ligger problemet i strømforsyningens evne til å levere energi til effektforsterkeren. Så noen forsterkere "lader opp" strømforsyningen med energi i et enormt elektro-magnetisk felt i en gigantisk transformator-spole i nettdelen. Jeg har lest beskrivelser som sier at du ikke bør spille høy musikk før tidligst 30 sekunder etter å ha slått på forsterkeren; den trenger den tiden på å lade opp nok energi til spiss-effektene.

Umiddelbart kunne man tro at noe tilsvarende ville gitt aggregater mulighet for å levere stor startstrøm. Naturligvis er det et kostnadsspørsmål. Likevel: Er det ingen som har tatt i bruk tilsvarende teknikker for å kunne tilby aggregater som kan levere kortvarig, stor startstrøm? Eller kan ikke prinsippet overføres til å levere startstrøm? I så fall: Hvorfor ikke?
   #17
 4,190     0
Problemet er vel mest at det ikke finnes så mange billige triks? Stort svinghjul og overdimensjonert generator vil nok funke, men det er jo ikke de billigste delene av aggregatet...

   #18
 3,535     0
Spørsmålet er om en spole med et kraftig magnetfelt kan lagre flere wattsekunder per krone enn et stort svinghjul.
   #19
 3,210     Vestlandet     0
Jeg tror det er DC-DC konverteren som gjerne kneler i et inverter-aggregat. Da hjelper det verken med stor roterende masse eller spole.