1,092    8    0  

Varmestyring av sentralfyr (el-kjele) Osby Parca EL 36

 1     0
Jeg har en enebolig som varmes opp av en elektrisk sentralfyr med vannbåren varme i gulv og radiatorer. Sentralfyren er av typen Osby Parca EL 36. Systemet fungerer egentlig veldig bra, men ulempen er at jeg må ned i kjelleren hver gang utetemperaturen endrer seg for å justere tur-temperaturen på kjelen. 

Jeg kunne ønske meg et veggpanel som man kan justere temperaturen på og eventuelt legge inn nattsenking eller andre fornuftige innstillinger. Slik at jeg slipper å gå helt ned i kjelleren hver gang jeg kommer hjem. Nå har jeg googlet meg gal og håper noen kloke hoder her har noen forslag til løsning. Jeg vet også at det finnes utekompensering, men jeg har ikke så mye tro på det. Jeg har funnet ut at kjelen er kompatibel med å motta eksterne signal på 0-10v, men jeg har ikke funnet noen system som er slik jeg tenker. Det hadde i tillegg vært veldig fint om det kunne styres via internett eller mobil.

Håper på gode forslag.

   #1
 4,190     0
Skulle nesten tro at du kunne bruke en helt standard 1-10v dimmer på den inngangen. Så må du bare finne ut av kalibreringen - hvor mange volt gir hvor mange grader tur-temp.

1-10v dimmere finnes til mange ulike smarthusløsninger, som igjen kan styres fra nett/mobil. Z-wave og domoticz er kanskje enkleste om du finner riktig dimmer.
   #2
 1,015     Revetal     0
"ulempen er at jeg må ned i kjelleren hver gang utetemperaturen endrer seg for å justere tur-temperaturen"

Det er nettopp derfor det er utekompensering du skal ha.

Temperaturene på vannet øker f.eks 0,5 grader for hver grad det blir kaldere ute.

Så velges det hvor høyt denne temperaturkurven bør ligge i varmetidene, og hvor lavt som er nok i senkeperiodene. Over en gitt utetemperatur kan hele anlegget også stoppe om ønskelig.

Kurven kan også få en tilleggsbalansering via innetemperatur ift ønsket. Er det varmere/kaldere enn innstilt vil temperaturene økes/senkes på vannet. Dette kan være praktisk i trekkfulle/dårlig isolerte hus hvor varmebehov er vesentlig forskjellig ved 0 grader vindstille og storm. Hovedinnstillingene på kontrolleren kan via termostaten også enkelt overstyres, og det finnes også nå løsninger for å gjøre det via en app/nettet.
Signatur
   #3
 24,032     Akershus     0
Hvorfor er det gunstig med termostat på terrassen ved elektrisk sentralfyr, men inne i stua ved elektrisk panelovn?
Signatur
   #4
 4,190     0
Hvorfor er det gunstig med termostat på terrassen ved elektrisk sentralfyr, men inne i stua ved elektrisk panelovn?


Grov vs finkontroll.

Det er om å gjøre å holde temperaturen i vannet så lav som mulig for å minske varmetapet andre steder enn i radiatorene. Samtidig må man ha nok varme tilgjengelig til at det blir varmt nok når termostatene på radiatorene går i full åpning.

I tillegg er det litt treghet i systemet, det tar tid å varme vannet. Derfor bruker man ofte utetemp også i moderne systemer som vv varmepumper.
   #5
 14     Moss     0
Det fins mange måter å styre et varmeanlegg på.
Setter du på styring med utekompansert føler regulerer den anlegget etter utetemperatur.

Finske Vexve lager mange fine produkter for dette, ta en titt på disse linkene:

Digital versjon:
http://www.vvparts.no/utstyr-og-materiell/Varmeautomatikk/Utekompensert/Vexve/AM40-avansert-digital-varmeregulator-For-en-to-varmekretser-kan-utvides1140040-p0000012570

Analog versjon:
http://www.vvparts.no/utstyr-og-materiell/Varmeautomatikk/Utekompensert/Vexve/Automix-30Q-Utetempstyrt-m-ur-shuntautomatikk-varmeregulering1130003-p0000012840

Signatur
   #6
 1,015     Revetal     0
Elektriske panelovner og varmekabler må/bør ha termostat fordi en kabel ikke kan styre hvor varmt f.eks 1000Watt blir.

Vannbåren varme kan også svært treffsikkert styres av temperaturen på vannet. Gulv eller radiatorer kan umulig bli varmere enn vanntemperaturene, og store perioder av året kan disse være nokså lave for å både minimere varmetap, men samtidig sikre best mulig effekt, deknings- og virkningsgrad på flere varmekilder. Dette gjelder spesielt både varmepumper og solvarme.

Som nevnt over er det en viss treghet i alle varmesystemer, både elektriske og vannbårne. Om effekten justeres så fort det blir varmere/kaldere ute vil dette dermed tilpasse seg langt tidligere enn hva termostaten inne gjør. Det gir både økt komfort, og reduserer energiforbruk når det blir varmere spesielt.

Et godt styrt, innregulert og finjustert vannbårent varmeanlegg kan i mange tilfeller faktisk gjøre termostater i hvert rom eller enhet helt unødvendige og samtidig være både mer økonomisk i både innkjøp og drift.
Signatur
   #7
 24,032     Akershus     0
Grovregulering og finregulering er kanskje en bedre forklaring?

Utekompesering justerer f.eks. vanntemperaturen opp i løpet av natten pga temperaturfall ute med påfølgende større behov inne, men vet normalt ikke noe om vind. Derfor må en med kun utestyrt varmeanlegg drive med manuell styring inne i tillegg. Denne styringen kan automatiseres med en termostat/styresystem som styrer etter innetemperatur tlllegg.

Utekompensering kan forbedre et varmesystem, men er ikke svaret på alt.

Finnes mengder av vannsystemer som er styrt av innetermostat.
Signatur

   #8
 1,015     Revetal     0
Hvert hus og husstand - sin best tilpassede løsning er nok heller det generelle svaret.

Det brukes romtermostater på vannbåren varme i Norge mer fordi det er det alle kjenner best til fra varmekabler, fremfor at det er den beste måten å styre det på.
Signatur