212    7    1  

Finnes noen strømprissammenligning som har historikk per tilbud?

 156     0
Jeg ser det er sesongtilbud som varer to måneder og så går over i noe dårligere når forbruket går opp.
Finnes det noen av disse sammenlignings-nettstedene som kan tilby meg en "Hvis du hadde brukt denne siste 12 måneder, så ville du ha spart/tapt ..."?

Gapestokk: Gudbrandsdal Energi prøvde seg med å tilby meg en deal som de kunne love var billigere enn hva jeg hadde i dag - og nektet å gi meg tilbudet å lese. Jeg er kunde der ... en liten stund til.
(Spørsmål: Fra https://www.ge.no/geavisa/fortum-beholder-stromkundene skulle jeg tro at de eies av Fortum, men det stemmer da ikke?)

   #1
 5,608     0
Kjører ein på spot så er det kun påslaget å sammeligne. Historisk er det som snøen som falt i fjor, uinteressant.

Eg hoppa over på sommerspot hos GE med (minus) -1,5 øre pr. kWh i påslag.
  (trådstarter)
   #3
 156     0
Kjører ein på spot så er det kun påslaget å sammeligne. Historisk er det som snøen som falt i fjor, uinteressant.


Jeg synes det er veldig interessant, hvis det kan fortelle meg hva de kommer til å gjøre når jeg snur ryggen til.
* Om påslaget på det produktet var høyt i fjor, men er lavt nå, så passer det med at de kjører kampanje når forbruket er lavt, for å kunne sette opp så fort forbruket øker.
* Om leverandøren har produkter som hadde lavt påslag i fjor og høyt i år, i tillegg til mange nye produkter som ikke eksisterte i fjor, så tar jeg det som at de billige produktene er der bare for å fange kunder, og blir satt opp så fort de får sjansen.
   #4
 3,277     I huset mitt     0
Kjører ein på spot så er det kun påslaget å sammeligne. Historisk er det som snøen som falt i fjor, uinteressant.


Jeg synes det er veldig interessant, hvis det kan fortelle meg hva de kommer til å gjøre når jeg snur ryggen til.
* Om påslaget på det produktet var høyt i fjor, men er lavt nå, så passer det med at de kjører kampanje når forbruket er lavt, for å kunne sette opp så fort forbruket øker.
* Om leverandøren har produkter som hadde lavt påslag i fjor og høyt i år, i tillegg til mange nye produkter som ikke eksisterte i fjor, så tar jeg det som at de billige produktene er der bare for å fange kunder, og blir satt opp så fort de får sjansen.

Selvsagt gjør de det. -Ikke noe firma som gir deg billige/lav pris på produkter om de ikke føler de må. Wink

Man må følge med selv.
   #7
 3,535     0
Og det å bruke prissammenligningstjenester, er juks?

Spørmålet er om det er mye nyttig info i disse tjenestene, for å komme til beste konklusjon for din situasjon.

Én leverandør har 2 mnd uten fastpris og 2 øre påslag på forbruk. En annen har 3 mnd uten fastpris før fasleddet blir noe høyere enn den for leverandør én, men bare 1,7 øre i påslag på forbruket. En tredje har ikke fasptpris, men 2,3 øre i påslag på forbruk. En fjerde har ulikt påslag sommer / vinter... Enkelte gir deg et fast kronebeløp intro-bonus på første regning: En av mine kjenninger som er direkte gjerrig på strøm brukte ikke opp bonusen på sin første regning, så resten måtte overføres til regning nummer to Smile. Jeg har sett tilbud som gir deg bonuspoeng på SAS og Norwegian. Selv får jeg hver måned nye "denne månedens spesialrabatter" i et dusin ulike butikker, på alt fra klær til reise til restauranter til forsikring til... bare jeg presenterer avtalen med min strømleverandør i butikken.

Det er så mange ulike kombinasjoner av fastpris og påslag og introduksjonsperiode og priser som varierer med årstid og whathaveyou. Har du registrert forbruket gjennom de siste tre år, måned for måned eller uke for uke, kan du for hvert enkelt tilbud sette opp et regnestykke som viser hva det ville ha kostet med hver enkelt av dem med dagens tilbud. Men det avhenger helt av ditt forbruk, med fordeling over året, og hvor langt fram i tid du regner med å være bundet: Hopper du fra en leverandør til en ny så snart at introduksjontilbudet er over gjør du maksimalt ut av intro-tilbudet, blir du fast kunde i ti år betyr intro-tilbudet ingenting. "Månedens  tilbud" har jeg utbytte av hvis jeg tilfeldigvis er på utkikk etter noe som gir rabatt denne måneden.

Mange introtilbud og abonnements-typer er ganske flyktige. Du leser en artikkel som er halvannet år gammel, om et abonnement som passer deg eksakt. Du kontakter leverandøren, og får til svar at "Nei, det tilbys ikke lenger for nye avtaler, det er bare for de som tegnet den typen abonnement i fjor". (Jeg har selv bare opplevd det på telefon-abonnement, men har lest om tilsvarende tilfeller på strøm.) Flyktigheten illustreres godt av at jeg har blitt stoppet av "gateselgere" ihvertfall tre ganger siste år, av folk som skal lokke meg til å skifte kraftleverandør: De vil aldri gi meg et tilbud jeg kan gå hjem og studere og sammenligne, jeg må undertegne avtalen der og da. De kan fortelle om hva påslag og fastbeløp er for min nåværende avtale, men vil ikke la meg få stikke hjem og sjekke regningen, om de snakker sant. En gang hadde jeg nettopp studert regningen, visste tallene, og korrigerte selgeren. "Har du vært kunde der lenge?" "Ja, i årevis." "Javel, da har du den gamle avtalen de ikke tilbyr lenger; du får ikke de vilkårene i dag." "Nei, men jeg har dem i dag!" "Joooo... Men da kan vi ikke konkurrere." (Dette er en sann historie, egenopplevd.)

I det lange løp er det ikke stor forskjell på ulike leverandører. Hvem som ligger helt på topp etter dine behov kan skifte fra måned til måned. Den vurderingen du selv gjør, uten hjelp av tjenester, burde ikke bomme så veldig grovt: Selv om en etterpåklokskaps-analyse viser at du kunne spart tolv kroner på å skifte leverandør i august, går ikke familiøkonomien i bøtta av den grunn. Jeg ble en gang rent ned av en bank-selger som ville ha meg til å flytte lånet til hennes bank. Jeg regnet raskt ut i hodet at jeg ville spare sytten kroner i måneden ved å ta imot hennes tilbud. "Men det er ikke nok til at jeg gidder å ta ståket med å flytte lånet!" "Jeg skjønner det," sa hun, "Vi kan ta alt det praktiske med flyttingen, men jeg forstår deg!" sa hun, og vi skiltes med et smil til hverandre.

Det er et par universelle regler (som mange brenner seg på, enten det gjelder telefon, nettleie strøm, kraft strøm eller hvasomhelst annet): Har du et lite forbruk, vær skeptisk til avtaler med et høyt fastledd. Min "gjerrige" kjenning som ikke klarte bruke opp hele introtilbudet på første regning klaget over at den faste månedesavgiften var større enn forbruks-avgiften(!), helt til han skiftet til ny leverandør. Har du stort forbruk betyr fast-leddet null og niks, så velg en med lavt påslag på forbruket. Får du tilbud om billigere strøm om sommeren, men har luft-luft-vamepumpe: Glem det! Da er det på vinteren du trenger billig strøm!

Selvsagt kunne en sammenlignings-tjeneste definere kundetyper A, B og C, med hver sine karakteristikker for totalforbruk og årsfordeling og hvor lenge de forblir kunder, hvor mye du utnytter spesialtibud etc. Jeg har sett slikt på både strøm, telefon og bilkostnader - men de tar alltid utgangspunkt i dagens tilbud, og det er alltid svært forenklede modeller. Jeg kjenner aldri igjen mitt eget forbruksmønster i noen av alternativene Smile.

Moralen er: Det er altfor lett å lure seg selv, ved å basere seg på forenklede prissammenligninger, særlig over tid. Alskens tilbud kommer og går, priselementer flyttes mellom fastpris og forbruk, ditt eget forbruksmønster endrer seg(*), din nytte av "utenom-fordeler" (av type månedens spesialrabatter) avhenger av ditt forbruksmønster, og hvordan det endrer seg over tid. Det som sammenligningen viser at er det billigste for kundetype B kan i praksis være langt nede på lista for akkurat deg, selv om B var den du trodde du lignet mest på.


(*) Siden det er noe jeg nettopp hadde oppe: Jeg har i årevis registrert strømforbruket mitt ukentlig. Men den eksepsjonelt varme sensommeren/høsten vi har hatt i år, kikket jeg tilbake på tidligere års forbruk. Sist uke var snitt døgnforbruk 17 kWt/døgn, det er "snilt". De siste årene har det vært på lavt 20-tall. Men går jeg tilbake til rundt år 2000 var forbruket hele sommeren igjennom på minst 50 kWt/døgn. Jeg skjønner ikke hvor energien ble av den gang... Hvitevarer er utskiftet fra historiske klenodier til A++ -modeller, lys er byttet fra glødepærer til LED (men hva betyr det på sommeren?)... Sommer-el-forbruket er redusert til en tredel. Jeg kan ikke fullt ut forklare hvorfor. Det gjelder også ved feriefravær: Drøyt 20 kWt/døgn er redusert til 8 kWt/døgn (og der vet jeg at VV-berederen står for 3 kWt). Totalt el-forbruk er mer enn halvert siden slutten av 1990-tallet. Så eget el-forbruksmønster kan endre seg drastisk, selv når du bor i samme hus som for tjue år siden.