3,847    7    0  

Hva er mest økonomisk - å fylle sous viden med varmtvann eller la den varme det?

 1,429     Enebolig     0
Jeg har kjøpt meg sous vide, og jeg som tidligere klarte å svi issalaten, kan nå lage deilig biff, svinestek, grønnsaker, fisk og alt! Anbefales sterkt for de som ikke er veldig flinke til å beregne stekevarme og steketider... Men så lurer jeg litt, mest av nysgjerrighet:

En ganske normal varme i vannbadet er 60-65 grader for kjøtt, og vannet fra varmtvannsberederen holder 60 grader. Så da er det enkelt og greit å fylle vannbadet med varmtvann og slippe å varme det opp fra kaldt. Men har det noe å si, energiøkonomisk sett? Jeg har en følelse av at oppvarming av noen liter vann bruker akkurat like mye strøm, enten det gjøres det ene eller det andre stedet. Stemmer det, eller er det noen forskjell? Det er en ett år gammel, godt isolert og moderne varmtvannsbereder, så det er lite varmetap av den.

   #1
 71     Lier     0
Tar like mye energi å varme vann, men vil tro varmtvannsberederen er bedre isolert. Så varmetapet blir mindre med ferdig oppvarmet vannbad enn om man i tillegg må vente på at vannet skal bli varmt nok.
  (trådstarter)
   #2
 1,429     Enebolig     0
Aha, fordi varmtvannsberederen varmer opp alt vannet når den blir installert, og siden er det bare vedlikehold/erstatning av det som tappes?
   #3
 611     Øvre Eiker     0
Men hvis du henter varmtvann fra berederen må du først tappe ut det som er i rørene mellom berederen og kranen før du får det varme vannet du skal ha. Berederen må da varme opp så mye kaldtvann som du bruker i sous viden pluss det det er plass til i rørene. Å bruke varmtvann fra bereder lønner seg bare hvis du trenger ganske mye. Hvis man varmer vannet via solfanger eller varmepumpe blir det selvsagt annerledes.
Ebe
   #4
 4,452     Vestlandet     0
Hvor store mengder er det snakk om? Tror egentlig ikke det spiller så veldig stor rolle hvilken måte du varmer på.

Jeg tror jeg ville tappet varmt vann (ikke ventet på det ble varmt) og latt den maskinen varme opp resten. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 1,429     Enebolig     0
Det er ikke så mye i røret, veien er ikke lang fra berederen til krana. Og det er vel snakk om kanskje 5-6 liter, tipper jeg. Smile Iallfall veldig greit å ha det allerede oppe i 60 grader når det skal til 65, så jeg slipper å vente fra 18 til 65 grader.
   #6
 1,519     Akershus     0
Jeg mener å ha hørt at man ikke bør bruke tappevann fra bereder til matlaging av ymse årsaker. Jeg hadde benyttet kaldt vann. Kostnaden til oppvarming er den samme om det gjøres i bereder eller kokekar. Derimot vil  det stå en liter eller to i røret som også er varmet opp som går til spille i den varme årstid.
  (trådstarter)
   #7
 1,429     Enebolig     0
Det stemmer ved vanlig matlagning, det skyldes avleiringer i varmtvannsberederen, og er spesielt viktig med eldre hus som har kobberrør. Men siden en sous vide (fransk for "under vakuum") som navnet tilsier har all maten vakumpakket og dermed ikke i kontakt med vannet (det blir faktisk mer steking enn koking, bare uten stekeskorpen, som legges til senere), er det ikke noe problem.  ;D