(trådstarter)
   #21
 183     Trondheim     0


Fikk plutselig et innfall for noen uker siden og gikk til innkjøp av Miljødusjen. Leverandør sier den skal greie å gjenvinne 40% noe som ikke stemmer. Ifølge mine målinger gjenvinner den 50% (!).

Det var interessant å lese.
Kan jeg spørre deg hvordan du har målt denn 50% gjenvinning?


Temperatur-målinger gjort av tilførselvann til og fra varmeveksler, samt temp i dusj ut fra blandebatteri. I tillegg har jeg også målt forbruk på VV-tank før og etter montering.
Den siste målingen havna forøvrig på 44% så det ser ut som det varierer litt med temp på dusjen. Og helt sikkert også temp i badegulvet (den er ikke konstant pga nattsenking). Jeg har veldig lav flow rate på dusjen (rundt 7 l/min) og det vil også påvirke resultatet positivt ifølge produsent.

   #23
 95     0
Uansett bedre da å kjøpe ett produkt som er miljøvennlig, enn ett som ikke er det samme hvordan det blir produsert og fraktet. Blir ikke produkter som ikke er så grønne produsert og fraktet de da? Tåpelig argument på det beste!!


Du glemmer en vesentlig bit av det totale  miljø regnestykket her.
Hvor mye energi går det med til å lage enheten, pakke den, sende den med lastebil rundt om i Norge/verden?
Hva med energien til å lage all råstoffet til enheten?

Det er ikke småtterier det som faktisk veldig få tenker over når de snakker miljø.



En ting er om det betaler seg økonomisk.

Jeg vil aldri "tjene inn" varmesystemet i huset mitt. Ikke før strømmen koster tre kroner pr kwt.

Men det handler om et felles ansvar for miljøet.

Om den miljødusjen bare går i null eller kun koster noen kroner pr år, men sparer la oss si 500 kwt pr år pr husstand og 1000 husstander innstallerte den.

det ville gitt en forbruksreduksjon 500.000 kwt. En million kilowatimer.  Tilsvarende strømforbruket til 20 boliger.

Og om 100.000 boliger fikk en slik innstallert ville det vært strømforbruket til 2.000 boliger.

Og det er det store bildet som gjelder. Uten at det koster oss noe, kanskje med innsparing av penger så kan vi kanskje redusere strømforbruket i Norge med like mye strøm som privatboligene i en norsk by trenger.

Bare med en liten dum ting som Miljødusjen.

   #24
 645     Østfold     0
Viss du uansett skal kjøpe et produkt så er det klart at det lønner seg og en bør kjøpe det som er mest miljø vennlig. i dette tilfellet er det snakk om innkjøp spesefikk for å spare miljøet. Altså en ekstra ting som du egentlig ikke har behov for, for det virker slik det står i dag. For at det nye innkjøpet kun er et miljø tiltak så må det vertfall totalt sett lønne seg for miljøet å kjøpe det. Derfor mener jeg at en må se på hele regnestykket over hele produktets levetid for å se om det faktisk lønner seg for miljøet.

Men selvfølgelig så kjøper/gjør vi mye daglig som ikke er bra for miljøet, men det er en annen diskusjon.
   #25
 496     Stavanger     0
En annen fordel er hvis en klarer seg med en mindre v/v-bereder p.g.a. miljødusjen.

Hvis du f.eks. kan bruke en 200l istedenfor 300l bereder, så har du spart endel plass og penger på en billigere bereder. Og i tillegg noen hundrelapper i året på mindre varmetap fra berederen.
  (trådstarter)
   #26
 183     Trondheim     0
Holder liv i tråden..  8)

Nå har jeg hatt varmeveksleren i ca 2,5 måned og foreløpige tall viser en reduksjon på 2,62 kWh pr dag.

Det er ingenting som tyder på at den har mistet noe effekt på grunn av gro, fett etc. Litt tidlig å juble enda, men det ser lovende ut.

Jeg har heller ikke brukt noen form for avløprens forebyggende i denne perioden. Kun vært nøye med å tømme hår-filteret i dusjen.


   #28
 806     0
Virkelig spennende. Jeg må si jeg er/har vært svært skeptisk til driften av en slik enhet men om den kan gå ett års tid uten behov for rens bør det feie enhver tvil til side.

Relativt stor innsparing i forhold til investeringen.

Hold oss oppdatert videre. 
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 183     Trondheim     0
Nå er det 115 dager siden jeg monterte varmeveksleren og tiden er inne for å gjøre opp status siden leieboer nå har flyttet ut og vi er 4 i husholdningen igjen.

Snitt på varmtvannstank siste 115 dager: 4,74 kWh/døgn
Total reduksjon av varmtvann: 35%
Reduksjon per dag: 2,85 kWh
Nedbetalingstid: 3-4 år

Så langt har jeg ikke renset den, men vurderer å kjøre gjennom en Jif avløpsåpner "just in case". Effekten har avtatt noe, men det er nesten ubetydelig. Kan se ut som at den har stabilisert seg nå.