(trådstarter)
   #51
 247     0


Nå har vi riktignok bare bodd i huset i underkant av 2 uker, så det er vel litt tynt med data for å vite noe eksakt. Men det ser ut til at vi er på ca 60-70 kvh i døgnet. Huset er 186 kvm over ett plan. Vi har vannbåren varme fra bergvarme /IVT Greenline HT Pluss 7kW og Villavent VR 400 DCV/B balansert ventilasjon.

Noen som har noen formening om hva slags forbruk vi bør ligge på?


Forutsatt at dette er et nytt hus, bygd etter dagens byggeforskrifter uten tilleggsisolering, og at dette klimatisk ligger i "normalklima", dvs. tilsvarende Oslo-regionen, bør boliger på din størrelse ligge på et årsforbruk i underkant av 20 000kWh/år. Snittforbruket bør derfor ligge under 55kWh/døgn på årsbasis.

Nå er vel ikke de to siste ukene i november representativt for energiforbruket på årsbasis. Men ikke sikkert du er så langt unna at denne perioden kan være representativ for forbruket i fyringssesongen (vinterhalvåret). Får du snittforbruket i sommerhalvåret ned mot 40-45kWh/døg, så er du der.

Men det blir litt her som med beregning av CO2-grenser for biler. Er man hard på gassen eller står lenge i dusjen, blir forbruket der etter. Kjører man alene, eller er man flere til å fordele CO2-forbruket på, bor man alene, eller er det flere hustandsmedlemmer å fordele strømforbruket på.

I den sammenheng kan jeg jo nevne at de gamle torvhusene på Island kun fikk tilført varme gjennom energien matlaging på grua på kjøkkenet ga fra seg. Ellers baserte oppvarmingen seg på de 30 folka som bodde i huset. Men regner ikke med at de gikk barbeinte på gulvet der i gården, selv om de hadde dårlige skotøy.


Vi bor i den tjukkeste skogen på østlandet (Hedmark) og her har det en tendens til å være kaldt (-20 til -10 er ikke unormalt på vinteren!)  brrrr

   #52
 741     Det glade Sørland!     0
Ligger nå på ca 45 kw/t pr. døgn. ;D

Varmepumpen ser så langt ut til å forbedre strømforbruket utover det jeg kalkulerte med da jeg investerte. Med en tenkt 5% kapitalkostnad ser det altså ut til at hele investeringen nå vil betale seg ned på under 10 år. Hvis jeg setter opp en 20 års nedbetalingsplan tjener jeg penger fra dag 1.
Signatur
   #53
 5,112     Troms     0


Hvordan leser du av hvor mange kwh varmepumpa har forbrukt? Har en Thermia Optimum G2 8kw og kan ikke se dette tallet i noen menyer?


Nei, det tallet ser ikke jeg heller i noen menyer. Men i manualen står det at kompressoren er på 2 kW - jeg har derfor ganske enkelt tatt antall driftstimer på pumpa og ganga med to. Tilleggselementet har gått i 33 timer på trinn 1, som er tre kW.... I sum kommer jeg da fram til ca 5800. Det tallet synes jeg virker ganske fornuftig.




Fant ut av det, thermia Optimum G2 8kw bruker 2,3kw når kompressoren går. Med 722 timers drift på 6 mnd så har jeg brukt 1660kwh på oppvarming av hus og varmtvann. De resterende 2690kwh av totalt forbruk siden måleren ble påslått i september er da all annen strøm i huset med alt av plasma tv, PS3, NAS, 2 PC, lys, vaskemaskin, tørketrommel, vinskap (som går veldig ofte på varme dager) etc etc som har dratt strøm. Tror at den 50" plasmaskjermen dra noen hundre watt bare i std tilstand, så at det er mange strø,mtyver i et hus, ja det er det ikke mye tvil om. Hadde 2 lamper som stort sett stod på alltid, de dro hver 3x40w totalt 240W (12Wx2) pr døgn. Skiftet til sparepærer som gir samme lysstyrke og redusert det forbruket til 42W (21Wx2) på samme 2 lamper. Alle GU10 spot er skiftet ut fra 3x50W downlights, til GU10 3w LED. Dvs samme lampa bruker nå 9w.. mot 150W tidligere.
Signatur
   #54
 3,573     buskerud     0
forskjell på plasma, min gamle lg 42 tommer ddrar ca 300-380watt når den går.
Den andre tv`n i huset, 50" pioneer kuro, drar ca 90-150watt når den går og 5watt i standby.
Abrahamsen forsterkern min drar 50w i standby alene....

Lekte med  strømålern jeg fikk med varmepumpa hehe.
   #55
 3,997     Oppland     0
Men plasma varierer strømforbruket mye etter bildet.
Er det mye farger og hvitt vil den bruke mye strøm, er bildet mørkt vil den bruke veldig lite strøm. Har du stillt "brightness" høyt vil den også bruke mer strøm.
LCD bruker ca like mye strøm uansett om bildet er lyst eller mørkt.
LCD med LED bakrunnsbelysning (feilaktig reklamert som "LED TV") kan i noen tilfeller variere forbruket tilnærmet som plasma, som samsungs nye "LED TVer".

Men snittet er vel uansett høyere for plasma enn LCD.