#11
 8,022     Bærum     0
Har brukt ca 1000kwh pr mnd i sommermånedene. Ingen varme på. Men gammel, og unødvendig stor vv-bereder dro rundt 10kwh pr døgn i sommer, altså 300kwh pr mnd. Kan skjønne at de som har solvarme e.l kan komme ned på 600-700 kwh pr måned om sommeren....

Nå har det blitt kaldt, og gamle og dårlig isolerte hus som mitt vil få en dramatisk økning - sikkert en dobling av forbruket -  ila oktober/november.

   #12
 576     0

Spotter kan være en stor strømforbruker:
50 stk spotter på 50 watt som står på 8 timer om dagen forbruker 600 kWh på 30 dager (7300 kWh i året).
50 stk spotter på 35 watt som står på 8 timer om dagen forbruker 420 kWh på 30 dager (5110 kWh i året).
50 stk LED spotter på 6 watt som står på 8 timer om dagen forbruker 72 kWh på 30 dager (876 kWh i året).

Ingen tvil om at spotter kan bli dyre i drift, men det er vel ikke nødvendigvis økonomi i å erstatte dem men LED heller... En liten brannfakkel:

Tror ikke mange har 50 stk spotter i drift i snitt 8 timer gjennom hele året, så ved å ta utgangspunkt i 35W pærer (med mindre man har svært store lyskrav vil 35W normalt være mer enn tilstrekkelig i bolighus) og litt mer realistisk (men fremdeles konservativt etter min mening) brukstid kan man sette opp et regnestykke:
Brukstid: 2 timer pr døgn mai - juli, 4 timer pr døgn mars - april og august - september, 8 timer oktober - februar gir gjennomsnitt over året ca 5,2 timer pr døgn som gir ca 155 timer drift pr mnd. Årsforbruk da blir rett i overkant 3500 kWh. Med LED-pærer reduseres vel dette til rundt 500 kWh, dvs en årlig besparelse på ca 3000 kWh. Selvsagt en betydelig besparelse, men man må i tillegg huske at det også krever en investering, er vel ikke lett å få gode LED-pærer (forutsetter dimbarhet og god lyskvalitet her selvsagt) under 250,- pr stk? Da bli investeringen 12500. Prisforskjell blir da ca 12000. Ren tilbakebetalingstid blir med dette 4 år forutsatt 1 kr/kWh i snitt, og da er det ikke tatt med rente på investeringen osv. Har dog heller ikke tatt med kostnad på skifte av halogenpærer.

Spørsmålet man da må stille seg er jo om man virkelig tror at alle LED-pærer holder lengre enn 4 år? Er klar over at lyskilden har oppgitt teoretisk levetid på 8-10 år, men tror man at all elektronikken innebygd har samme levetid? Hvor mange elektroniske komponenter har feilrate lik 0 over en tiårsperiode? Er klar over at man selvsagt må bytte halogenpærer oftere, men disse koster jo nesten ingenting, så kostnad ved å skifte halvparten (25 stk) i hvert år er bare noen hundrelapper... (Med dimming er forøvrig min erfaring at man bytter langt under halvparten av pærene pr år) Pga prisen skal man ikke bytte mange LED-pærer i løpet av fireårsperioden før regnestykket er totalt endret... Ved dimming osv, som jo er normalt på spotter, vil tilbakebetalingstiden være enda lengre.
   #13
 4,110     Akershus (Follo)     0

Spørsmålet man da må stille seg er jo om man virkelig tror at alle LED-pærer holder lengre enn 4 år? Er klar over at lyskilden har oppgitt teoretisk levetid på 8-10 år, ....


Det er ren teori! En LED kan "programmeres" til hvilken levetid den skal ha. Send mer strøm gjennom den og den lyser sterkere men varer kortere. Ettersom "lyser sterkere" og "varer kortere" er 2 parametere som trekker i samme retning, la oss gjette hva produsentene gjør. Det er deres elektronikk som bestemmer maksimal strøm som går i lysdioden.

Hint: http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

Signatur
   #14
 575     Litt vest,litt nord,og litt vest igjen     0
Men så varmer spotter uten led ganske masse og da...har 3 spot skinner i gangen med 3 35w pærer i hver skinne. Varmer godt opp etter nåken tima!  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 9,677     Kysten     0
Sant nok at spotter varmer, men jeg er redd det blir alt for varmt når jeg kjører i gang vbv i 1. Etg og oppholdsrommene ligger i 2 etg. Spørs om jeg ikke har feilberegnet effekten av halogen. Men det er jo ikke verre enn å skifte til led så burde det funke. Det er litt innkjøring på et nytt hus Wink
Ebe
   #16
 4,452     Vestlandet     0
Hijacker tråden litt for et relevant spørsmål. Vi har to vv-beredere i kjelleren, én til hovedenheten og én til utleiedelen. Nå er derimot ikke utleiedelen i bruk og vil ikke være det en stund fremover. Kan man bare dra ut støpselet til den vv-berederen uten at det skader noe? Burde man tappe den, eller la det stå vann i den? (Det er ikke vare for frost selv om den er avslått)
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 9,677     Kysten     0
Er ikke det bare å skru av da og tappe i dann og vann på en kran? Tenker du på bakterier? De vil evt avgå med døden når du skrur på igjen. Er det snakk om en mnd eller flere år det er vel litt vesentlig?

Ebe
   #18
 4,452     Vestlandet     0
Badet og kjøkkenet er blendet pga oppussing, så det kan godt gå 3-4-5 måneder før det er i sving igjen. Begge blandebatteriene er derfor koblet fra også, så det er bare vv-berederen som er "teknisk duppedings" på den grenen...

Hadde egentlig ikke peil, derfor jeg spør Grin Hehe!
Signatur
   #20
 2,302     Trondheim     0

Hijacker tråden litt for et relevant spørsmål. Vi har to vv-beredere i kjelleren, én til hovedenheten og én til utleiedelen. Nå er derimot ikke utleiedelen i bruk og vil ikke være det en stund fremover. Kan man bare dra ut støpselet til den vv-berederen uten at det skader noe? Burde man tappe den, eller la det stå vann i den? (Det er ikke vare for frost selv om den er avslått)


Ville sagt det var greit å bare la den stå. Tapper du av, vil tanken "puste" inn luft. Dvs du bytter ut oksygenfattig vann med luft med 21% oksygen, støv og bakterier. Det skal da stå å godgjøres seg i en fuktig romtemperert tank i flere måneder, til du igjen fyller på vann.
Signatur