572    10    0  

TEK-10 en energibløff?

 17     0
Vi flyttet nylig fra 70-talls blokkleilighet (168m2, elektrisk oppvarming, nabo under og på en side) til TEK-10 rekkehus (156m2, vannbåren gulvvarme og radiatorer, nabo på begge sider og oppvarmet garasje under).
 
Trodde at energibehovet kom til å være omtrent det samme, kanskje litt mindre siden det daglige oppholdsarealet er betydelig mindre og tettere hus, men nei. Det er en dobling!
 
Tror dette skyldes følgende årsaker:
  • Balansert ventilasjon med varmegjenvinning tar varme fra der vi trenger den og avgir den der vi ikke trenger den. Mens vi tidligere tilpasset varmen i hvert rom til behovet, holder nå hele huset en jevn temperatur, også der vi ikke oppholder oss

  • Treghet i vannbåren gulvvarme gir 24/7 oppvarming. Tidligere brukte vi natt og dagsenkning for å styre varmen til når vi faktisk var hjemme og våkne. Nå står varmen på hele tiden


 
Vårt tilfelle er kanskje et spesialtilfelle, men samlet sett gir dette en betydelig økning i energibehovet og reduserer muligheten for smart styring av forbruket. Antar at det ikke var dette som var tanken bak TEK-10?
 
Andre som har opplevd det samme, eller har innspill på hvordan man kan senke energibehovet i moderne hus?

   #1
 24,032     Akershus     0
På gamle hus med naturlig ventilasjon eller mekanisk avtrekk strupet en gjerne ventilasjonen kraftig i kuldeperiodene. Kanskje ikke helt behagelig, men levelig. I våre dager med minimalt med røyking burde dette fungere bedre.

I ditt tilfelle, justere ned mengden ventilasjon til et minimum?
Signatur
   #2
 2,978     Vestlandet     0
Merkar de betring i bukomfort?

Ligg vbv golvarmerøyra i betong?

Vbv er oppvarma direkte med elektrisitet, at det ikkje er varmepumpe?

Eg bur i einebustad over to plan frå 1970, med standard frå 1970. Etterkvart som eg oppgraderer vindauge, dører og isolasjon til noko som er nærare Tek10 standard, merkar me og tydeleg mindre oppvarmingsbehov. Når ventilasjonssystemet er komt opp og går, vil eg tippa det igjen gir auke i oppvarmingsbehovet. Per dags dato er huset for dårleg ventilert.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 17     0
I leiligheten fra 1970 var vinduene skiftet, men ellers ikke noen ekstra isolering i forhold til opprinnelig standard.

Gulvvarmen ligger i betong og vannet kommer fra et felles anlegg som varmes med elektrisitet.

Det er mer behagelig med varme under føttene enn panelovner, så slik sett kan man si at bokomforten har økt.
   #4
 870     0
En bløff er det ikke. Men at balansert ventilasjon gir betydelige besparelser i kroner og øre er en myte. Balansert ventilasjon gir deg et godt og sunt inneklima året rundt, til en kostnad som ikke er urimelig høy. Sammenligner du det med ingen ventilasjon så er det absolutt dyrere, selvfølgelig.

Vi installerer for øvrig ventilasjonsanlegg i huset vårt snart, og kan nesten ikke vente til vi får det ferdig. Er dritt lei fuktige bad, vaskerom og matlukt som henger igjen i hele huset fordi det er -10 grader ute og helt uaktuelt å lufte like mye som skal til for å bli kvitt lukt og fuktighet etter fire personer. Monterte mesteparten av kanalene i høst, og skal ta resten av anlegget om en måneds tid eller noe slikt.

Ang. vannbåren varme, har dere egen energimåler? Relativt vanlig at kostnadene til dette fordeles etter fordelingsnøkkel i sameier og borettslag, ikke faktisk forbruk. Dette er en oppskrift på massiv sløsing med varme og gjør at oppvarmingskostnadene skyter i været... Ellers er betong-gulv trege å regulere, ja, men er leiligheten/huset godt isolert har ikke nattsenking noe vesentlig for seg uansett, siden temperaturen ikke synker nok i løpet av natten (uavhengig av termisk masse i gulvet) til at du sparer noe særlig.
   #5
 103     0
Hei!
Vi har et 100 år gammelt laftet hus på omlag 147 kvm boareal fordelt på 2 etasjer i Nord-Troms. Huset er etterisolert med 5cm glava og asfaltplater, alle vinduer utenom ett er fra 1969/70, hvorav ett er veldig stort. Varmtvannsbereder er minst 40 år. To ventiler i stue og en på kjøkken står åpne hele året, i tillegg er det vifte på bad, hvor oppvarmingen er en gammel stråleovn. Vi er to voksne og to barn.

I februar 2017 fikk vi installert ny automatisk måler, og på snart to år har vi brukt noe over 39.000kWh, la oss runde opp og si 20.000kWh/år.

Nå skal det sies at 2.etg stort sett består av soverom som ikke krever mye oppvarming, og at luftkvaliteten i stue ikke alltid er så god som den kunne ha vært, men jeg synes likevel det er et fullstendig akseptabelt strømforbruk.
   #6
 24,032     Akershus     0
Vi er nå to voksne med kontinuerlig mekanisk avtrekk. Har aldri hatt problemer med fuktig bad, fuktig vaskerom, matlukt, kjellerlukt, eller dårlig luft. Bruker ca 24,000kWh/år på enebolig.

En ulempe med enkle balansert ventilasjon er for varme soverom.
Signatur
   #7
 616     Bærum     0
En ulempe med enkle balansert ventilasjon er for varme soverom.


Temperatur på tilluft i vårt ventilasjonsanlegg er 18 grader. Utrolig behagelig med samme temperatur - og frisk luft - på soverom hele året. Varme utover det kommer fra panelovner eller gulvvarme.

   #8
 24,032     Akershus     0
Det er jo flott at du er fornøyd. Imidlertid, det er en rekke tråder hvor folk synes det blir for varmt på soverom.
At balansert ventilasjon i oppholdsrom, les stue, kjøkken etc, er et gode er vi sikkert enige om, men om en sparer energi er litt uklart.

Signatur
   #9
 616     Bærum     0
Enig i at balansert ventilasjon i seg selv ikke nødvendigvis gir en energibesparelse. Men, det gir mulighet for mer friskluft uten å miste (særlig mye) energi.
Jeg ser poenget med at varme tas fra rom med avtrekk og føres til rom med tilluft, og da får man vurdere om man synes dette er en stor ulempe. Tilluften vil normalt være kjøligere enn den temperaturen man ønsker i rommet.
   #10
 321     Oslo     0
En moderne luft - vann varmepumpe vil redusere energi-forbruket, men koster litt selvsagt.

Balansert ventilasjon har også en gjennvinningsgrad (effektivitetsfaktor). Kan være greit med en sjekk av anlegg, samt en kontroll om det fungerer som det skal. Står det for eks. et varme-element på full guffe der, så går jo pengene fort. Luft er en dårlig varmebærer.

Alternativt kan varmepumpe og balansert ventilasjon erstattes med en avtrekksvarmepumpe. To fluer i en smekk.

Hadde dere noen over dere tidligere med varmekabler? Eller noen under dere som fyrte godt? Badekar? Sparedusj? Har de vanene endret seg? Alle slike faktorer vil også påvirke/nyansere regnestykket.

TEK-10 er heller ingen garanti for at isolasjon er 100% perfekt. I min tidligere leilighet var isolasjonen lagt så elendig at det var mye kuldetrekk fra vinduskarmer etc. Ble avdekket av termofotografering etter mange klager, og endte opp i en garantisak.




Signatur