#11
 126     0
Vi overtok et gammelt hus og bodde der en vinter. Der var det 2x40A tror jeg det var. Var automatsikringer. Har ikke tall på hvor mange ganger om dagen strømmen gikk (dårlig isolert hus og elektrisk oppvarming som vi kun kunne bruke i stua for ellers gikk strømmen). Vi har en elbil som lader med 8A, den alene var en dødssynd, kunne iaf ikke lage mat samtidig. Var også bare å glemme å kjøre vaskemaskin og oppvaskmaskin samtidig til eksempel. Det var virkelig ikke noe særlig altså.

Når vi rev det gamle huset var det ikke mer kapasitet på trafoen i området, og det var ikke aktuelt å fortsatt ha luftlinjekabler inn til huset. Vi måtte da bekoste deler av ny trafo, luftstrekk av kabler på andre siden av tomta (var bare lys i mastene der), eget strømskap på tomtegrensen og graving inn til huset. Hafslund var greie og sponset det meste, selv om det fortsatt ble dyrt. Tror vi endte på 55K som vi betalte til Hafslund+ graving og tomtarbeid... Hafslund dekket over 100K for trafobytte og kabelstrekk mm. Ville hørt med de (eller den som har ansvaret for strømnettet i området) om de dekker noe for å sørge for at det er strøm ved tomtegrensen - kan hende det tar bort noe av kostnadene for dere.

Ville ikke vært i tvil om at det er verdt å bruke 150K på å ha tilstrekkelig strøm! Er det ikke noe retningslinjer/lovgiving rundt dette? Er iaf super deilig å kunne starte flere hvitevarer samtidig - det er jo ofte et begrenset tidsrom på ettermiddagen der man har mulighet til å kjøre vaskemaskin/oppvaskmaskin - samtidig som du plugger elbilen i kontakten, skruer på lys, TV, komfyr, ovn osv osv.

Skeptisk til at du får lagret nok strøm vinterstid til å dekke dette med solpaneler? Nå kan jeg ikke så mye av det altså, men det høres ut som om solfangeranlegg i den størrelsen kan bli velsignet dyrere enn 150K?

Vannbåren varme er fantastisk, anbefaler absolutt borehull slik at dere dekker oppvarming + varmt vann, der er det MYE å spare! Solpaneler i tillegg koster mer enn det smaker vil jeg tro (har bare sjekket hva det ville kostet hos oss da).

   #12
 3,535     0
Nei, det fungerer ikke!
Sånt noe er totalt uholdbart i lengden. Batteri fungerer ikke i lengden, det er ikke nok.

Hvorfor mener du batteri ikke fungerer?

Enkel matematikk.

Hva slags batterier tenker du på? Start med ordinære "friluftsbatterier", de er gjerne på 100 AH og derover. Multipliser med 12 V spenning, og du får 1200 Wt ut av ett slikt fulladet batteri, 1,2 kWt. Med de aller mest effektive oppvask- og klesvask-maskiner i dag får du kjørt én eneste runde på en full batterilading, med ett slikt fritidsbatteri.

Hvis du tenker å lade batteriene fra sol, hvor lange gråværs-perioder kan du oppleve med nær null lading? Minst en uke, særlig vinterstid. De fleste familier vil kjøre oppvaskmaskinen daglig; da må du kjøpe inn sju slike fritidsbatterier kun for en ukes kjøring av oppvaskmaskin. Har du unger i huset er kanskje situasjonen den samme med klesvask, så du må ha sju andre 100 AH-batterier for vaskemaskinen også. Glem alt som heter tørketrommel!

Det var med én uke uten lading, og forutsetning om at du får batteriene breddfulle igjen før neste tilsvarende uke. Det kan være lovlig optimistisk i desember og januar. Her regnet vi bare på to husholdningsapparater; du har støvsuger og vannkoker og eltemaskin og brødrister og TV og ... Noen av dem er bare aktive i noen få minutter av gangen, da går det ikke med store energimengder - men ikke se helt bort fra dem: Du får ikke kokt opp mer enn 12-15 liter tevann på kapasiteten til ett 100AH/12V-batteri.

Sant nok: Du snakker om batterier for å ta toppene, det som går over 4600 Watt. Bruk to kokeplater samtidig, og du har spist opp det meste av budsjettet: Alt lys vil tappe batteriene. Kjøleskap og fryser vil tappe batteriene. TV og annen underholdning vil tappe batteriene. Du har ikke kontroll over alt forbruk: Hva om VV-berederen slår seg inn, fordi du skrubbet av noen kjøkkenredskaper i varmt vann? Det har blitt kaldt på barnerommet, og du vil varme det opp litt raskt med en 2 kW vifteovn: Et fulladet 100AH-batteri er tomt etter 36 minutter.

Regner du med at en VP som kan trekke 32A skal få 20A fra lysnettet (dvs. absolutt intet annet strømforbruk i huset!) og 16A fra batteri - 16A * 230V = 3,68 kW? Ett fulladet 100Ah batteri tømmes på 20 minutter (og det tappes 300A*12V fra batteriene!) Å tro at et moderne hus kan kutte ut alt strømforbruk når VP vil ha sitt er totalt urealistisk. Selvsagt vil også normalt VPs strømforbruk være langt under 32A; trolig ligger det heller i området 6-8A når kompressoren går. Men da snakker vi om mer eller mindre kontinuerlig (i kuldeperioder) tredelen av det totale 4600W-lysnett-budsjettet.

Du kan kutte ut elektrisk matlaging totalt. Kokebluss for gass, til nedfelling i kjøkkenbenk, er ikke fryktelig dyre. Stekeovner med litt størrelse, ikke bare "hytte-modeller" er det lite utvalg i her i landet, og de er dyre. Det som finnes av propan vannvarmere er beregnet på hyttemarkedet, med ganske beskjeden kapasitet - men den kan være stor nok om VV-forbruket stort sett er begrenset til en sparedusj i ny og ne. Å grave ned propantank i hagen er kostbart, og det er ikke lett å finne noen som leverer propan på tank til private. Forbruket ditt vil bli såpass høyt at du raskt blir lei av å måtte skifte 10 kg flasker til stadighet.

Du kan kutte ut all varme som krever elektrisitet: Ingen VV-bereder, ingen varmepumpe, ingen motorblokk-varmer til bilen når det er 20 blå utendørs, ingen varmekabler i badegolvet. Men særlig for VP blir det å kaste ut barnet med badevannet: Med 20Ahar du ikke nok kapasitet til det som kunne betydelig redusert elbehovet til oppvarming! Det kan være dyrt å være fattig på strøm.

Du kan kutte ut el-bil med begrunnelse at du ikke har strøm til å få den ladet. Du kan si nei til ny storskjerm fordi du ikke har strøm til det. Du kan bruke feiekost istedetfor støvsuger, elte brøddeigen og piske kremen for hånd. Du kan gjøre til fast regel å slå av lyset i alle rom der det ikke oppholder seg noen, og stort sett basere deg på spotlamper som ikke opplyser noe unødig. Du kan bygge hus med flere piper så du kan ha vedovner i flere rom....

Det er mulig å klare seg med 20A hovedsikring, men da må du innrette deg som du gjør på ei øde fjellhytte. Der er vi forberedt på å ikke ha støvsuger, halvt mørklagt, ingen storskjerm og varme fra peisbålet. I et nytt, moderne hus på 240 kvm blir det lett litt stusselig, for å si det sånn. Spesielt når det til stadighet blir kullsvart fordi noen slo på vannvarmeren mens vaskemaskinen gikk, og knakk hovedsikringen. Du blir nok nødt til å innføre et strengt strøm-reserverings-regime i familien, der du ikke har lov til å bruke noe slags maskiner eller varmeinnretninger (f.eks. komfyr) uten ha krysset av på reservasjons-skjemaet for den tiden du tenker å bruke det.

Skal du ha en batteribank som gir illusjonen av at du har 3x63A å ta av, da må du trolig utvide arealet i huset for å få plass til alle batteriene. Og be om et større byggelån. Jeg har ikke sjekket prisutviklingne på Tesla Powerwall i det siste, men for tre år siden kostet en 14 kWt basismodell (tilsvarende 12 stk 100 AH fritidsbatterier) 57.000 for batteripakka alene. Det var også et tilbud på en 27 kWt-modell med vekselretter og installasjon, til en pris på 124.000. I California er 27 kWt mer enn rikelig til kveldens forbruk, når du ikke har behov for oppvarming og kan være sikret at batterpakka uansett blir fulladet neste dag. I vinter-Norge er det ikke mye mer enn et piss i havet. Selv når det kommer i tillegg til 4600 watt fra lysnettet.
HSt
   #13
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er Tesla batteri pakker e.l og mange som er alternativ til et slikt prosjekt som dette, derfor jeg sier det lureste er å starte med anleggsbidrag så får TS se om han kan spare på taktekking i forbindelse med solpanel eller om det ikke er lønnsomhet i det. Og da selge overskudd inn på nettet ikke batteri
   #14
 2,978     Vestlandet     0
Eg har ikkje peiling på dette.

Vil 20A straumlinja inn til huset sei 20A 230V, altså 4600w? Eller er det anleis utrekning på TN og IT, 2* eller 3*?

L/V eller V/V varmepumpa med akkumulatortank kan veld halda forbruket til oppvarming rimeleg jamnt og lågt? Suppler med vedfyring dei kaldaste dagane, så får ein vel lite toppar på forbruket på oppvarming.

Platetopp er vel den største syndaren når det gjeld effekttoppar. Dei kan nå 4kw - 6kw eller noko sånt? Gasskomfyr fjernar det problemet. Ein del føretrekk jo uansett gasskomfyr.

Då gjenstår vel vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin, støvsugar og vvtank, vasskokar o.l. Då kan du få problem om du nyttar desse samstundes.

Me gamalt hus med vaskemaskin og trommel på same 13A kurs,saman med ein del lys. Ganske irriterande av og til, men går stort sett greit.

I sikringsskapet vårt ser eg det står 2x40A på overspenningsvernet og IT. Eg anar ikkje kor mykje det vil sei me har til rådighet.
Signatur
HSt
   #15
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Komlo du kan matematikken, du er bare så overrasket over hvor lite strøm han får. Med 3 FAS blir det litt mer men fortsatt lite.
  (trådstarter)
   #16
 5     0
Keal: Beklager, men glemte å spesifisere at jeg vurderer en seriøs batteripakke tilsvarende elbilbattetier, ment for hus. F.eks teslas Powerwall eller tilsvarende. Her kan man få 20kw batteri for under 50 000kr.

Jeg kan godt lade det med solstrøm hvis vi går for solcellepanel, men i hovedsak tenker jeg å lade fra strømnettet når jeg sover og er på jobb. Som bluesmann sier så har han ikke registrert over 8000w forbruk i sitt passivhus. Men skulle jeg Komme over det 4-6 timer i døgnet så burde jo et 20kw batteri klare å redde dette inn.
Jeg kan godt lade det med solstrøm hvis vi går for solcellepanel, men i hovedsak tenker jeg å lade fra strømnettet når jeg sover og er på jobb.

Jeg kan godt lade det med solstrøm hvis vi går for solcellepanel, men i hovedsak tenker jeg å lade fra strømnettet når jeg sover og er på jobb. Som bluesmann sier så er det har han ikke registrert over 8000w forbruk i sitt passivhus. Men skulle jeg Komme over det 4-6 timer i døgnet så burde jo et 20kw batteri kunne ta de toppene, for så å begynne å lade seg opp når forbruket kommer under 8600kw.

I tillegg til da å få lavere instalasjonskostnader med strømlinjen til huset vil også batteriet være med på å gjøre strømregningen mindre. Dette pga. De nye smartmålerne hvor strømprisen kan endre seg fra time til time.

Jeg tenker heller ikke det er aktuelt å grave ned gasstank i Hagen. Det blir eventuelt bare koketoppen vi går for. En kollega bruker stort sett bare gasstoppen, fremfor obduksjonen ved siden av. Han bruker ca. 10mnd på en 10kg flaske med gass. Så tror jeg skal takle den utskiftingen.

Når det gjelder varmepumpe har jeg forstått det slik at å borre kanskje er litt store kostnader i instalasjon i forhold til innsparelser dette gir i et godt isolert hus. Kan hende jeg tar feil, men tror en luft til vann eller avtreksvarmepumpe er tilstrekkelig. I alle fall sammen med vedovn og solfangere, men dette synes jeg også er vanskelig å faktisk finne god politelig informasjon om.





HSt
   #17
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Bluesman har en effektiv bergvarmepumpe, har bekjente i nytt hus som hadde 30k kWh (de bygde stort nok)

   #18
 1,749     Norge     0
Jeg har trefase.
Jeg ville nok gjort som noen sier, å investert i ordentlig kapasitet inn i huset fremfor å bruke penga på sol greierO:).
   #19
 3,535     0
så får TS se om han kan spare på taktekking i forbindelse med solpanel eller om det ikke er lønnsomhet i det. Og da selge overskudd inn på nettet ikke batteri

Batteriet må til hvis det skal bidra til å ta effekttoppene, som er TS sitt problem!

Skal det være noe strøm til overs, for tilbakesalg, må det være det TS ikke har behov for selv. Når han bare kan trekke 4600W fra lysnettet må han enten ha et stort, kostbart sol-anlegg, ellers er det nok behov for det aller meste av solstrømmen til hans egne vannkokere og støvsugere og whathaveyou.

Så er det en annen begrensing: Tåler kablene bare 4600W den ene veien, så tåler de ikke mer andre veien. Selv midt på sommeren når han ikke har noe eget forbruk å snakke om, kan han bare selge tilbake 4,6 kW. Det er ingen mulighet for å tjene en formue på å dekke hele hustaket med solceller og bli kraftleverandør - ikke uten å oppgradere kablene. Koster det 150.000 å få mer strøm ut til seg, koster det like mye å få mer strøm inn til nettet, i tillegg til solpanelene og all elektronikken som skal til.

TS bør bo i en ekstremt solrik del av landet om det skal lønne seg å investere både i et gigantisk solanlegg og 150.000 kr til ny linje for å selge strøm! Uten oppgradering av linja, med salg på maksimalt på 4600W effekt, blir inntektsgrunnlaget så spinkelt at man bør finregne på det før eventuell investering i et solanlegg større enn det som behøves til eget forbruk.

En batteribank for å ta effekttoppene kan lades på annen måte enn med solpaneler: Når eget forbruk er lavt, f.eks. på natta, kan den fylles opp fra lysnettet. Da er jo ikke strømmen gratis, men du slipper investering i solanlegg (som kan være betydellig). Antagelig må du uansett lade opp fra lysnettet vinterstid - det er ikke nok sol da, ihvertfall i store deler av landet, og batteribanken må lades hver eneste vinternatt. Du kan neppe lade med mer enn 3 kW effekt - du må ha en margin på 1600W til kjøleskap og fryser, varmekabler på badet, et par lyspunkter etc. Det betyr at en utladet Tesla PowerWall, stor modell, tar åtte timer å lade opp, og på den tiden kan lite annet strømkrevende belaste hovedsikringen: Ingen VP, ingen oppvaskmaskin eller vaskemaskin, ingen VV-bereder.

Som med alle solanlegg: Du har rikelig energi når du ikke trenger den selv. Ja. men da blir solstrømmen liksom en egen business for seg selv, når du bare i svært begrenset grad selv kan utnytte den direkte sommerstid, men må kjøpe strøm til både batterilading og eget forbruk i mørketida.

Er TS villig til å antyde i hvilken landsdel han hoder til?
  (trådstarter)
   #20
 5     0
så får TS se om han kan spare på taktekking i forbindelse med solpanel eller om det ikke er lønnsomhet i det. Og da selge overskudd inn på nettet ikke batteri

Batteriet må til hvis det skal bidra til å ta effekttoppene, som er TS sitt problem!

En batteribank for å ta effekttoppene kan lades på annen måte enn med solpaneler: Når eget forbruk er lavt, f.eks. på natta, kan den fylles opp fra lysnettet. Da er jo ikke strømmen gratis, men du slipper investering i solanlegg (som kan være betydellig). Antagelig må du uansett lade opp fra lysnettet vinterstid - det er ikke nok sol da, ihvertfall i store deler av landet, og batteribanken må lades hver eneste vinternatt. Du kan neppe lade med mer enn 3 kW effekt - du må ha en margin på 1600W til kjøleskap og fryser, varmekabler på badet, et par lyspunkter etc. Det betyr at en utladet Tesla PowerWall, stor modell, tar åtte timer å lade opp, og på den tiden kan lite annet strømkrevende belaste hovedsikringen: Ingen VP, ingen oppvaskmaskin eller vaskemaskin, ingen VV-bereder.

Er TS villig til å antyde i hvilken landsdel han hoder til?


Jeg bor nord i Sogn og Fjordane. Men som du sier så kan batteriet lades via nettet, så solcellene er noe vi eventuelt instalerer hvis vi ser at vi har penger til overs til det.

Tror forresten at det er tre fas inn, så da er det vel 8600w som er kapasiteten på linjen hvis jeg ikke tar helt feil.

Det batteriet jeg har sett på har 20kwh, men effekten er jeg usikker på. Hvis jeg bare kan lade det med 3kW kan jeg sikkert ikke lade det ut med mer enn 3kW heller. Da sitter jeg med maks kapasitet på 8,6kW + 3kW til toppene. Da må jeg eventuelt se på en løsning med to 10kwh- batteri i stedet for, men da sliter jeg med at de kan kreve opp til 6kw når de lader.