5,407    11    0  

Varmepumpe - går det virkelig i pluss?

 24,032     Akershus     0
I en annen tråd nevnes en som nå får rep på 11000 på en 5 år gammel vp og vurderer å heller kjøpe ny til 20000. I en annen tråd strever en annen med øyensynlig virkningsgrad under 1.

Dersom 5 år er gjengs levetid, klarer en noensinne å tjene inn kostnadene ved en vp? Hva for erfaringer har dere?
Signatur

   #1
 2,302     Trondheim     0

I en annen tråd nevnes en som nå får rep på 11000 på en 5 år gammel vp og vurderer å heller kjøpe ny til 20000. I en annen tråd strever en annen med øyensynlig virkningsgrad under 1.

Dersom 5 år er gjengs levetid, klarer en noensinne å tjene inn kostnadene ved en vp? Hva for erfaringer har dere?

For min del, de jeg kjenner som har L/L pumpe har alle gått i pluss. Litt ulikt når de nådde skjæringspunkt for pay-back og nå gevinst i og med  installasjon har kostet mellom 10.000 og 26.000,-
Og for egen del er status at varmepumpen kostet 10,000, og kjører den nå på 5 sesongen. Vitterligen spart minst 4 favn bjørkved og garantert mer enn 16.000 kWt de 4 siste år. Det er mer enn de 10.000 med rentekostnad pumpen kostet.

Signatur
   #2
 3,412     Akershus     0
Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at min L/L varmepumpe har lønt seg kraftig.  Det er omtrent 10 år siden den ble kjøpt, for runt 14 000 kr dengang, ferdig installert.  Nå er de billigere.  Jeg vet ikke akkurat hvor mange kWh den har produsert, men den har vært hovedoppvarmingskilden til en stor enebolig, og må ha levert mange tusen kilowattimer hvert år.  Vedlikeholdet har vært å blåse vekk støv fra lett tilgjengelige filtre noen ganger i året.  Ut over det har jeg ikke engang skiftet batterier i fjernkontrollen.  Den viser ikke noen tegn til å bli sliten. 

Angående erfaringsdataene du nevner: Vanlig levetid er nok langt over 5 år.  Jeg kan ikke se noen grunn til at man i en vanlig bolig skal kjøpe L/L varmempumpe til 20,000 kr i dag.  Jeg kan ikke se noen grunn til å reparere en varmepumpe for 11,000 kr når man kan få en ny varmepumpe for halvparten (men da med installasjonskostnader i tillegg).  Trådene du viser til er nok ekstremtilfeller; det er erfaring som virkelig er overraskende som er mest interessant å skrive om. 
Signatur
   #3
 207     0
Mener å ha lest på dinside eller noe for ikke så lenge sidene at gjennomsnittlig levetid for L/L varmepumpe er 7 år.
Og at man må beregne vedlikeholdskostnader i disse 7 årene i tillegg.

Så kommer en annen faktor inn, Norge er et land med store variasjoner i forhold til kulde, så noen steder kan en pumpe av typen 10k på coop obs fungere helt topp og være kjempe effektive, mens andre steder så må man opp i over 20k for at man skal ha noe som duger.

Jeg bor i Hedmark og har venner som har både billige og dyre varmepumper.
De med de billigste har vel regnet seg frem til at man ikke sparer så mye i forhold til strømbruken på vinteren pga av lavere virkningsgrad. Men de har jo desto lavere innkjøp.
De men dyre pumper mener at de har spart godt med penger på strømmen men at de jo har hatt en mye høyere investering.

Men begge gruppene er enig om en ting, at de er glad for at de har vp, for det gir en god komfort varme.

Jeg har ikke vp, vet ikke om jeg syns det er verdt investeringen i forhold til komfort.
   #4
 428     Dal     0
Enn ting du bør tenke litt over, er at det ofte er de som har problemer, som skriver noe om det på nettet.. Alle de andre som er fornøyd, og har hatt pimpa i drift i mange år, lager ikke egne tråder om det på bb... Tipper 10000kr reprasjoner er unntaket..Og at de aller fleste er veldig fornøyd, og har pumpene mye lenger en 5 år.. Din side presenterte også nylig en oversik over forventet levetid på div. Aparater i hjemmet.. Veldig mye av det jeg har er mye eldre en det som sto der.. Skulle tro de var medeiere i ett eller annet selskap...
   #5
 3,412     Akershus     0
Forventet levetid på 7 år for en varmepumpe høres veldig lavt ut. 

Jeg googlet etter
  gjennomsnittlig levetid varmepumpe

Svarene spriker endel, så det er nok mye synsing ute og går snarere enn knallhard statistikk, men her er nå ihvertfall noen av de første treffene jeg fikk, uten "cherrypicking":

> Vi sier at en varmepumpe har en gjennomsnittlig levetid på 10-15 år.  (Stange Energi)
http://www.stangeenergi.no/Varmepumpe/LuftLuft/MitsubishiVarmepumpe.aspx

> Komfortvarmepumper (luft/luft) har normalt en levetid på 10-15 år,
(Oslo/Akershus rørleggerbedrift)
http://oar.no/teknisk_informasjon/varmepumper/

> Levetiden vil normalt være 10–15 år.  (Enova)
http://www.enova.no/radgivning/privat/rad-om-produkter-og-losninger/oppvarmingsalternativ/luftluft-varmepumpe-/luftluft-varmepumpe/112/275/

> Ifølge Gulbrandsen har en luft/luft varmepumpe en forventet levetid på 10 år.
(Informasjonssjef i Norsk Varmepumpeforening; Dagbladet)
http://www.dagbladet.no/2012/12/04/tema/bolig/klikk/24675546/

> EcoConsult er distributør av Panasonics varmepumper i Norge. Teknisk leder, Sven Tore Iversen, sier den normale levetiden på Panasonics varmepumper er fra 12 til 15 år,
http://www.tv2.no/a/3225292

> En varmepumpe har forventet levetid 10 - 15 år.
http://varmepumpemannen.no/produkter/

Med denne lille uhøytidelige sjekken greide jeg ikke å finne noen støtte for påstanden om at forventet/gjennomsnittlig levetid for en varmepumpe skal være bare 7 år.


I Norge legger vi stor vekt på komfort og liten vekt på priser.  Vi har god økonomi, og da er det lett å la seg rive med av selgeren som sier at det dyre er bedre enn det billige, og så kjøper vi dingsen med den høyeste prisen.  I andre land er det annerledes.  I mange strøk i Øst-Europa med tilsvarende klima som oss, for ekempel innlandet i Ukraina, de baltiske landene eller Russland i området rundt Sankt Petersburg, er det mange strøk hvor mer enn halvparten av husene/leilighetene har varmepumpe.  Til tross for at varmepumpene der koster veldig mye mindre enn i Norge (fordi folk der er nødt til å bry seg om gunstig pris) vil for mange en varmepumpe være en investering på en eller flere månedslønner. Og likevel investerer svært mange av de som har økonomisk mulighet til det.  Der er ikke fokuset på komfort; der er det knallhardt fokus på å holde seg varm innenfor lavest mulig kostnad. 

Skal man varme opp en leilighet eller et hus med lavest mulig totalkostnad (og ikke har gratis eller veldig billig ved)  skal man skaffe seg en luft/luft varmepumpe. 




Signatur
   #6
 207     0
For andre gang på kort tid har jeg blitt korrigert med rette av mine forumdebatanter.
Takk!!
Jeg hadde endelig tid til å søke opp saken jeg refererer til hos dinside, og der står det helt korrekt som nevnt over her følgende:
"Bransjen sier at de begynner å se et utskiftingsmarked nå, at de som kjøpte tidlig på 2000-tallet da Enova subsidierte luft til luft varmepumper (2003-2006), ønsker å skifte ut sin varmepumpe. Dette kan være fordi de er ødelagte eller utslitte, men også fordi forbrukerne ønsker ny og mer oppdatert teknologi eller design, forteller Nina Heidenstrøm, forsker på forbruk ved Sifo.

Heidenstrøm sier levetiden på varmepumper variere fra produkt til produkt - men at de typisk bør skiftes ut etter 10-15 år (luft-luft varmepumper)."

http://m.dinside.no/930884/mange-har-ikke-peiling

Skummet bare over den her om dagen og ser nå at avsnittet under var nevnt 7,8 års levetid men det var jo slettes ikke på varmepumper.

Beklager.

-Tormod
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror noen av disse undersøkelsene om varmepumper og liten gevinst baserer seg på dem som kjøre kjøling hele sommeren og da er det nok mulig at gevinsten spises opp. 

Men selv med ganske liten Panasonic LL pumpe så ser det ut som at det er mye å spare hos meg. Men det er nok viktig å prøve å følge med, det er trolig vanskelig for mange å oppdage at noe er galt og at de f.eks. kjører med for lite gass i systemet.  For å unngå service så mener jeg at systemet bør være så enkelt som mulig og det betyr aldri 2 innerdeler på en VP.


   #8
 114     Oslo     0
Energien man betaler for går til å heve eller senke temperaturen. Temperatursenkingen er veldig lav ved kjøling om sommeren ifht heving til komfort temperatur inne høst, vinter og tidlig vår. Problemet med stabilt høyt forbruk av elektrisitet i boliger med varmepumper er knyttet til jevnt høyere innetemperatur og mindre vedfyring. Om vinteren konkurrerer gjerne strøm og vedpris og da kan varmepumpen settes lavt og så topper man med ved. Smile
Signatur
   #9
 6,009     Finnmark     0
http://www.nettavisen.no/na24/smartepenger/br-du-kjpe-dyr-eller-billig-varmepumpe/8497368.html


Forklarer det meste, har selv billigste Zibro VP On/off som fungerer veldig bra.......
Signatur
   #10
 84     Rogaland     0
Jeg sparer ca 3-5000 kw i året.L/L varmepumpen kostet meg 10,000,- kr.
Har fungert problemfritt i 5 år.
Signatur