Nok en gang joda, men det forandrer ikke det faktum at folk har flere ganger mer el utstyr på kjøkkenet enn før. Noen skal til og med ha to microer, to dampovner og to stekeovner. Ikke spør meg hvorfor.
Når kokte man vann for 20 år siden? Egg? Nå skal man ha kokende vann til kaffe, te, sjokoladedrikk, suppe... Og gjerne hver eneste dag, ikke bare i helgene.
Dessuten bruker min keramiske topp mer eller mindre like mye strøm som stålplata. Den settes på full pinne hver eneste dag med stekepanne, saus, grønnsaker, en saus til, div tilbehør.... Pluss baguettene i ovnen da. Damer har ingen begrensninger på kjøkkenet.
For ikke å snakke om lys i overskap, lys under overskap, 20 downlight i tak, varmekabel i gulv, to kaffetraktere, quooker, toastjern, brødrister....
INduskjon og mikro er jo mye mer effektivt enn en gammel steikplate, og jeg tror ikke folk spiste noe mindre før, om man lager en suppe i mikroen i dag, så erstatter det et annet måltid i gamle dager. Ikke tror jeg folk lager ting noe særlig mer fra bunnen i dag ennn før i snitt heller. Ellers må jeg påpeke at kaffe og te ikke akkurat var uvanlig for 20 år siden heller :)
I sum tror jeg ikke det brukes vesentlig mer på kjøøkenutstyr i dag enn før, men jeg kan ta feil selvsagt.
ENOVA har et årlig budsjett på 1400 000 000, 1,4 mrd nkr som brukes flittig til å fortelle politikere og "folk flest" at det brukes for mye strøm.
Det er en forutsetning for ENOVA sine stadig voksende budsjett at de klarer å overbevise flest mulig om at de trenger mest mulig penger for å redusere strømforbruket. ---------------
Alle vet at det brukes for mye strøm. Når en organisasjon har blitt så stor så vet også alle at det viktigste blir å overleve, ekspandere sine budsjett.
Mitt forslag:
1. Legg ned ENOVA 2. Bruk 1,4 mrd til konkrete tiltak for energieffektivisering
Signatur
Ikke fagmann på noe som helst og sender aldri faktura til noen.
Vi bruker vesentlig mer på belysning og varmtvann enn for 20 år siden.
I dag dusjer jo enkelte 2 ganger for dag, hver dag :o Da jeg var liten holdt vi oss til 1 gang annenhver dag og en ekstra dusj ved behov ;)
Ellers har jeg alltid vært i den tro at forbruket var likt eller litt høyere i dag enn tidligere pr husstand, men at det er veldig mange flere husstander i dag og at det hovedsaklig stod for økningen i energiforbruk, som jo ser ut til å stemme, bortsett fra at hver husstand bruker et par prosent mindre strøm, ikke mer. Totalen blir uansett høyere.
Nok en gang joda, men det forandrer ikke det faktum at folk har flere ganger mer el utstyr på kjøkkenet enn før. Noen skal til og med ha to microer, to dampovner og to stekeovner. Ikke spør meg hvorfor.
Når kokte man vann for 20 år siden? Egg? Nå skal man ha kokende vann til kaffe, te, sjokoladedrikk, suppe... Og gjerne hver eneste dag, ikke bare i helgene.
Dessuten bruker min keramiske topp mer eller mindre like mye strøm som stålplata. Den settes på full pinne hver eneste dag med stekepanne, saus, grønnsaker, en saus til, div tilbehør.... Pluss baguettene i ovnen da. Damer har ingen begrensninger på kjøkkenet.
For ikke å snakke om lys i overskap, lys under overskap, 20 downlight i tak, varmekabel i gulv, to kaffetraktere, quooker, toastjern, brødrister....
INduskjon og mikro er jo mye mer effektivt enn en gammel steikplate, og jeg tror ikke folk spiste noe mindre før, om man lager en suppe i mikroen i dag, så erstatter det et annet måltid i gamle dager. Ikke tror jeg folk lager ting noe særlig mer fra bunnen i dag ennn før i snitt heller. Ellers må jeg påpeke at kaffe og te ikke akkurat var uvanlig for 20 år siden heller :)
I sum tror jeg ikke det brukes vesentlig mer på kjøøkenutstyr i dag enn før, men jeg kan ta feil selvsagt.
AtW
Jeg mener du gjør det. Kaffetrakter i dag og for 20 år siden er mer eller mindre lik.
Når jeg installerer anlegg for to dampovner, en micro, induksjonstopp, ovn, to kurser til stikk over benk, oppvaskmaskin, kjøleskap, egen fryse, gulvvarme, overdreven belysning...ja da føler jeg ikke at det brukes mindre enn før hvertfall.
For ikke å snakke om holdninger. Eldre mennesker er bedre til å spare, og har de opplevd krigen så er de kriminelle. Dagens modell har ingen begrensninger.
Mere lys og varme kanskje, og defintivt mere utstyr, men tror det veies opp av mer effektiv matlaging, kaffemaskina vår, evt induksjon er mer effektivt en bestfars gamle kokkaffe som står og putrer, en toro i mikroen er mer effektivt enn bestemors kjøttkaer med masse tilbehør. Det hadde dog vært interessant å sett statistikk på dette. Jeg er ihvertfall ganske overbevist om at hver maskin brukes mindre i snitt enn i gamle dager.
Det er jeg enig i, men det finnes så mange flere. Micro, kaffemaskin, dampovn, vannkoker og oppvaskmaskin var ikke standard for 20 år siden. Jeg husker komfyr, kombi kjøle/frys og en kaffetrakter i hjørnet.
Jeg er også av den bestemte mening at folk har lettere for å lage seg suppe og div andre enkle matretter til frokost og kvelds enn før. For 20 år siden var komfyren = middag.
Men hovedsaken her tror jeg er folks holdninger, samt muligheten til å bruke xx antall produkter. Det spares ikke lenger. Selv min mor var vant til wattmeter på kjøkkenet da de bygde nytt i 85.
Det er jeg enig i, men det finnes så mange flere. Micro, kaffemaskin, dampovn, vannkoker og oppvaskmaskin var ikke standard for 20 år siden. Jjøkkenet da de bygde nytt i 85.
Nei, men det er mye kjekt å ha gadgets vi fyller opp husene med som ikke brukes så ofte. Skal man lage en kopp kaffe, kan man bruke både vannkokeren og kaffetrakteren. Men neppe samtidig til samme kopp. Og når man tilbereder noe i mikro-ovnen, får komfyren fri.
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Selv min mor var vant til wattmeter på kjøkkenet da de bygde nytt i 85.
Ikke for å spore av, men det wattmeteret var vel strengt tatt ikke installert for å få folk til å redusere strømforbruket? Det ble vel installert sammen med trinnbryter for vvb siden berederen sto på samme 20A kurs som komfyren, og slik at det var mulig å redusere effekten til berederen når man laget mat? Det ga vel ingen strømsparing siden det da tok lengre tid å varme opp vannet osv...
INduskjon og mikro er jo mye mer effektivt enn en gammel steikplate, og jeg tror ikke folk spiste noe mindre før, om man lager en suppe i mikroen i dag, så erstatter det et annet måltid i gamle dager. Ikke tror jeg folk lager ting noe særlig mer fra bunnen i dag ennn før i snitt heller. Ellers må jeg påpeke at kaffe og te ikke akkurat var uvanlig for 20 år siden heller :)
I sum tror jeg ikke det brukes vesentlig mer på kjøøkenutstyr i dag enn før, men jeg kan ta feil selvsagt.
AtW
Det er en forutsetning for ENOVA sine stadig voksende budsjett at de klarer å overbevise flest mulig om at de trenger mest mulig penger for å redusere strømforbruket.
---------------
Alle vet at det brukes for mye strøm. Når en organisasjon har blitt så stor så vet også alle at det viktigste blir å overleve, ekspandere sine budsjett.
Mitt forslag:
1. Legg ned ENOVA
2. Bruk 1,4 mrd til konkrete tiltak for energieffektivisering
1. Helt enig.
2. Eventuelt bruk pengene på å forbedre virkningsgraden i gamle kraftverk.
I dag dusjer jo enkelte 2 ganger for dag, hver dag :o
Da jeg var liten holdt vi oss til 1 gang annenhver dag og en ekstra dusj ved behov ;)
Ellers har jeg alltid vært i den tro at forbruket var likt eller litt høyere i dag enn tidligere pr husstand, men at det er veldig mange flere husstander i dag og at det hovedsaklig stod for økningen i energiforbruk, som jo ser ut til å stemme, bortsett fra at hver husstand bruker et par prosent mindre strøm, ikke mer. Totalen blir uansett høyere.
Jeg mener du gjør det. Kaffetrakter i dag og for 20 år siden er mer eller mindre lik.
Når jeg installerer anlegg for to dampovner, en micro, induksjonstopp, ovn, to kurser til stikk over benk, oppvaskmaskin, kjøleskap, egen fryse, gulvvarme, overdreven belysning...ja da føler jeg ikke at det brukes mindre enn før hvertfall.
For ikke å snakke om holdninger. Eldre mennesker er bedre til å spare, og har de opplevd krigen så er de kriminelle. Dagens modell har ingen begrensninger.
AtW
Jeg er også av den bestemte mening at folk har lettere for å lage seg suppe og div andre enkle matretter til frokost og kvelds enn før. For 20 år siden var komfyren = middag.
Men hovedsaken her tror jeg er folks holdninger, samt muligheten til å bruke xx antall produkter. Det spares ikke lenger. Selv min mor var vant til wattmeter på kjøkkenet da de bygde nytt i 85.
Nei, men det er mye kjekt å ha gadgets vi fyller opp husene med som ikke brukes så ofte. Skal man lage en kopp kaffe, kan man bruke både vannkokeren og kaffetrakteren. Men neppe samtidig til samme kopp. Og når man tilbereder noe i mikro-ovnen, får komfyren fri.
Ikke for å spore av, men det wattmeteret var vel strengt tatt ikke installert for å få folk til å redusere strømforbruket? Det ble vel installert sammen med trinnbryter for vvb siden berederen sto på samme 20A kurs som komfyren, og slik at det var mulig å redusere effekten til berederen når man laget mat? Det ga vel ingen strømsparing siden det da tok lengre tid å varme opp vannet osv...