8,755    10    1  

Maling av gammelt furutak

 5     0
Hei
Skal akkurat til å begynne på oppussing av stue med åpen himling. Taket er vanlig gulnet ubehandlet furu og fra 1988. 
Hva er det som er beste malingen å male med her og bør jeg grunne?  Har hørt at man må grunne nytt furutak men dette burde ikke komme i den kategorien. Hadde håpet å kunne ta et strøk maling rett på eller eventuelt to strøk men er usikker på om jeg bør grunne.

   #1
 1,459     Trondheim     0
Grun med noe som også fungerer som kvist lakk. Ikke sikkert det blir noe problem men dumt å ta sjansen. Jeg malte et par vegger med panel som var malt tidligere og hadde stått i mange år og kvistene vistes gjennom. Trodde at maling skulle gjøre susen men kvistene ble synlige etter en stund.

Og jeg tipper du trenger 1 strøk grunning og 2 strøk maling for å få det bra.
Signatur
   #2
 6,693     Akershus     1
Bruk kvist- og sperregrunn. Sjekk produsentens anvisning når det gjelder antall strøk. Jeg tipper du bør grunne to ganger.
Signatur
   #3
 28     0
Bruk 2 strøk med hvit "kvist og sperregrunning", og deretter minst 2 toppstrøk i ønsket hvitfarge :)

Har brukt sperregrunn fra både Jotun og Infra (Coop), og begge har holdt seg fint uten kvist gjennomslag.

Mulig jeg husker feil, men mener å huske at Jotun sperregrunn dekket lit bedre pr. strøk, men var en del dyrere.
   #4
 1,011     Hosle     0
Sperregrunn og maling. Jeg synes også vanlig kvistlakk er greit, men kanskje ikke i tak (renner).

Vær klar over at vannbasert maling ikke trenger inn i treverket, men blir liggende utenpå. Når panelet beveger seg ved forandringer i luftfuktighet, får du sannsynligvis oppsprekking i skjøtene.
   #5
 5,336     Tromsø     0

Vær klar over at vannbasert maling ikke trenger inn i treverket, men blir liggende utenpå. Når panelet beveger seg ved forandringer i luftfuktighet, får du sannsynligvis oppsprekking i skjøtene.


Det vil man vel også kunne oppleve med oljemaling?

For å unngå brune striper ved at bordene går fra hverandre i not og fjær når fuktighet og temperatur varierer, anbefales det å male gammel panel om vinteren, hvis man kan. Så nå bør man i alle fall skynde seg før det blr full sommer, dersom man ikke vil vente til neste vinter.
Signatur
   #6
 744     Verdens navle     0
Min erfaring er at man lett får not/fjær-problematikken uansett når på året man maler, selv med panel som har stått lenge og uansett malingstype. Ingen maling tåler 1-2 mm bevegelse. Regn med å måtte male over umalte striper etter en tid.

En annen erfaring er at furukvister har en lei tendens til å vises gjennom malingen etter en tid. Bruk flere strøk sperregrunn eller kvistlakk.

Granpanel er mye bedre når det gjelder kvistproblemer.
Signatur
   #7
 5,336     Tromsø     0
Og om man lurer på om man har gran og furu, kan man se forskjell?
Mener det skal være noe med at gran gulner jevnere og at det skal være noe med gulskjær kontra rødskjær, men jeg er ikke selv sikker på hva vi har på veggene...
Signatur

   #8
 504     Helgelending i Østfold     0
Med mindre den som har lagd panelen har vært overordentlig ivrig bør det i furupanel være med endel yteved. Da ser man forskjell på kjerne og yte.
Kvistsettinga kan i noen tilfeller av moderne plantasjeskog være vanskelig å se forskjell på, men furua har ofte en avsmalnende mørk stripe av kjerneved over og under kvist.
For umulige småbiter følger man nesa.
  (trådstarter)
   #9
 5     0
Takker så mye for råd og viten.
Nå vet jeg at det ikke bare er å male.  Blir noen runder med malekost og rulle her ser jeg. Smile
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det finnes midler som kan lage dette hvitaktig med luting o.l. da unngår du problem med oppsprekking av malingen, men overflaten vil jo ikke se malt ut selv om den kan bli hvit-akting.

Jeg er usikker på hva som skjer der det er ujevnt påført panellakk i taket, har noen erfaring er jeg interessert.