110    6    0  

Styring av vannbåren varme fra Fjernvarmeanlegg?

 2     0
Jeg har lagt 20mm vbv rør i gulv, ca 225kvm fordelt på 11 kurser.  Disse skal tilkobles fjernvarme med 70/30 temperatur. Jeg trenger nå en pumpeshunt som skal gi rett temperatur til vbv rør.  Shunten må kunne kontrolleres slik at tilført temperatur ligger på ca 35 grader.  Sirkulasjonspumpen vil ha variabelt turtall.  Spørsmålet mitt er hvordan pumpen skal styres?  Det må være automatikk for å starte/stoppe pumpen alt etter varmebehov eller ikke.  Hva vil styre turtallet på pumpen?  Det blir av/på regulatorer for de forskjellige kursene på fordelingsstokken, slik at på kalde dager vil kanskje alle kurser stå åpne og kreve mer pumpekapasitet.  Takknemmelig hvis noen kan bidra her. 

   #1
 5,608     0
Manger pumper i dag kan ein stille slik at dei plasser til mange ulike anlegg og driftsmodus. Ein del pumper stiller seg seg automatisk inn om ein vil det. Sentralen for termostater har sannsynligvis pumpestyring som kan stoppe pumpe når alle kurser er stengt.

Eg ville anbefalt ein pumpeshunt med utetemperaturkompensering i tillegg til termostater, det gjev gjevnare temp. i romma, særlig der ein har "trege" gulv (betong), dette regulerer temp. i gulva etter behovet i forhold til utetemp, eksemplelvis viss det er 10ºC ut kjører shunten 25ºC grader ut i gulva, om det -10ºC ut kjører shunten 35ºC grader ut i gulva.
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Hei, og takk for nyttig informasjon. utetemperatur kompensering høres fornuftig ut, dette er trege gulv - tykkelse på betongen er 110mm. Så pumpen har mest sannsynlig en funksjon hvor den stopper når alle kurser er stengt. Enkelt nettsøk på pumpeshunt med utekompensering viser en boks fra uponor som er ut til å passe for mitt anlegg. Er det vanlig å ha tilsetninger i sirkulasjonsvannet? Trenger jeg automatisk luftefunksjon på systemet?

Uponor Fluvia Move Pumpegruppe CPG-15-AW
   #3
 24,032     Akershus     0
Hvordan funksjonerer utekompensering fra fjernvarme mot et system med sløyfer styrt av innetermostater?
Signatur
   #4
 5,608     0
Glimrende..
Ein stiller kursene og kompenseringa slik at det ligg i overkant av som er behov i kvar krets, og så kan ein styre med termostaten nedover fra det, eller slå heilt av. Ein sparer ikkje energi på det, men får jevnare temp. enn om ein kjører av/på med 35ºC.
   #5
 24,032     Akershus     0
Mulig det.
Gitt en dag det ikke er særlig kaldt ute. Temperaturen i stua synker, synker, synker, langsomt mot innslagstemperaturen for termostaten. Så stiger temperaturen laaangsomt siden det er svakt pådrag.
Jeg er enig i at en med høy utetemperatur får en langsommere pendling mellom øvre og nedre temperatur, men en er kanskje ikke like fornøyd når en sitter i en kald stue og venter?

Dette kan jeg for lite om, men undres.
Signatur
   #6
 5,608     0
Temperaturfallet blir det same, mens når ein kjører på med 35ºC akkumuleres det ganske mykje energi i gulva før termostaten slår ut, og temp. stig ein del over før termostaten slår av. Spesielt om sommeren vert dette viktigere, nokon setter ei dør åpen ut; termostaten slår inn og leverer 35ºC heilt til nokon lukkar døra, og da må dei åpne døra igjen da det blir for varmt.