6,415
14
0
Bygging av (midlertidig) bad
653
Norge
0
Jeg skal bygge et midlertidig bad i forbindelse med oppussing/ombygging av leilighet. Jeg kommer til å bygge det som "rom-i-rommet", og veggene kommer til å være åpne fra utsiden. Gulvet i rommet det skal bygges i har linoliumsbelegg på betongunderlag, og fall mot sluk, så evt. lekkasjer vil ikke være stor krise sånn sett. Samtidig ønsker jeg å gjøre dette så bra som mulig da det skal brukes daglig av hele familien i perioden med oppussing, som jeg forventer varer i ca et år.
Dette kan sikkert gjøres billigere og enklere enn jeg har planlagt, men ønsker også å få litt erfaring med ulike typer materialer og arbeider nå som jeg har muligheten til å prøve og feile uten alt for store konsekvenser. Jeg har derfor tenkt å flislegge rommet, og gjøre det så tett og så bra som mulig uten å gjøre det alt for dyrt.
Tanken er som følger:
Mange spørsmål, og dukker sikkert opp flere underveis i prosjektet. Håper noen som har jobbet med membran og fibergips kan komme med noen innspill :)
Se vedlagt bilde for plantegning av badet (den hvite firkanten nede i høyre hjørne er vaskemaskinen)
Dette kan sikkert gjøres billigere og enklere enn jeg har planlagt, men ønsker også å få litt erfaring med ulike typer materialer og arbeider nå som jeg har muligheten til å prøve og feile uten alt for store konsekvenser. Jeg har derfor tenkt å flislegge rommet, og gjøre det så tett og så bra som mulig uten å gjøre det alt for dyrt.
Tanken er som følger:
- Bygge "rom-i-rommet" med 48x98 på høykant under gulvet, og 22 mm vannbestandig gulvspon. Holder det med cc60 her, eller bør det være cc30 eller cc40?
- Vegger med ett lag 15mm Fermacell fibergips. Noen som har erfaringer og tips i forhold til bruk av dette på våtrom? Synes platene virker interessante, og ønsker derfor å teste de ut. Cc30 på stendere til dette?
- Noen spesielle typer membranhjørner, sluk- og rørmansjetter og bånd som må brukes? (gummi, fiber?)
- Smøremembran på hele gulvet, samt vegger, og ekstra i dusjsonen? (ja, dusjing rett på flisene, ønsker ikke kabinett og må derfor gjøre membranjobben tilstrekkelig bra i dusjsonen). Er det spesielle produkter man bruker på henholdsvis gulvspon og fermacell-platene, eller er det ok med f.eks. Megaflex smøremembran fra Megaflis (virker billig og grei...)?
- Flisene limes rett på smøremembranen? Ikke behov for noe støp av noe slag i mellom?
- Har ikke tenkt å legge varmekabler, men er det andre (rimelige) løsninger jeg bør vurdere som kan bedre litt på gulv-temperaturen? Dette har ikke så høy prioritet da jeg har levd med flislagt bad uten varmekabler en god stund, men er det enkle løsninger (som isolerende plater e.l.) som hjelper litt så kanskje jeg tester det ut hvis det ikke kompliserer så mye.
- Det kommer til å være noe fall mot sluk da gulvet jeg bygger på heller litt i den retningen, men sikkert ikke tilstrekkelig etter normen. Det viktigste er kanskje høyden på terskelen i forhold til sluket? Rommet blir ca 2 x 2,3m, og den enden av døra som er lengst fra sluket er ca 1,5m unna. Hvor høy terskel bør jeg ha?
- Er det kurant å legge åpent pex-rør med t-koblinger til alle uttakene? Estetisk er det helt ok, komme ikke til å se mye av røret, samtidig som alle koblingene vil være tilgjengelig. Kan jeg bare lage hull til pex-røret i veggen etter jeg har flislagt, og tette med silikon rundt når røret er trukket? Rørleggeren som skal koble det til mener det er helt kurant, men greit å få bekreftet fra flere enn én
Mange spørsmål, og dukker sikkert opp flere underveis i prosjektet. Håper noen som har jobbet med membran og fibergips kan komme med noen innspill :)
Se vedlagt bilde for plantegning av badet (den hvite firkanten nede i høyre hjørne er vaskemaskinen)
CC-mål på bjelkelagskonstruksjonen bestemmes av egen- og nyttelast, samt fasthetsklasse på virket. Så du bør regne litt på dette og titte litt i en bjelkelagstabell.
Standard gips med smøremembran har vært brukt mye på baderom tidligere. Er så vidt jeg vet en grei løsning så lenge det utføres korrekt. Hvorfor vil du bruke fibergips? Prismessig kan du da like greit kjøpe 20 mm. Tetti-plater på Megaflis til 169,- per stk. Eventuelt kjører de nå tilbud på 10 mm. Tetti til 89. Du kan også vurdere baderomspanel fra Fibo Trespo eller andre leverandører. De er godkjent for å dusjes direkte på, selvsagt forutsatt at monteringen er gjort korrekt. Da slipper du baksing med smøremembran på veggene.
Hvis du ender opp med smøremembran tror jeg ikke det spiller stor rolle hvilken du velger. Det viktigste er at du smører på nok til at det faktisk blir tett og er nøye med hjørner, skjøter, røroppstikk osv. Mansjetter og bånd har jeg lite peiling på.
Når det gjelder oppvarming kan du sette inn en liten panelovn beregnet for våtrom. Gulvet kan bli litt kaldt, men romtemperaturen blir ivaretatt. Ditt største "problem" blir vel at du ikke får tørket opp vannsøl etter dusjing, men det kan jo også ordnes med en svaber
Pex og T-koblinger kan jeg lite om, så der tør jeg ikke si noe. Tetting av hull med silikon rundt rørgjennomganger i veggen bør være kurant.
Hadde du tenkt å legge fliser rett på spongulvet? Ikke gjør det. Dersom du ikke vil støpe kan du vurdere å legge baderomsvinyl rett på sponen. Da slipper du også å smøre gulvet med membran ettersom vinylen er membran i seg selv. Ulempen er gjerne at vinylen må sveises av fagfolk.
Byggebolig på Facebook |
Som sagt ønsker jeg også å bruke prosjektet for å lære meg bla. å flislegge, samt jobbe med materialer jeg ikke har jobbet med før, så derfor noen valg som kan virke unødvendig komplisert eller dyrt for et midlertidig bad :)
Kan jeg f.eks bruke ett lag gips på vegg, 22mm spon på gulv (skal sjekke nødvendig CC-mål med tanke på vekt av fliser, vaskemaskin, etc.) og deretter kle både gulv og vegger med 10mm Tetti og smøremembran (og hjørner og mansjetter)? Vil det bli et stabilt underlag å flislegge på? Jeg kan f.eks. ha cc30 på stendere i vegg hvis det er nødvendig for stivheten eller for feste av Tettiplatene. Heller det enn to lag gips..
Hvis jeg går for 20mm Tetti, trenger jeg da noe bak, eller kan de festes rett på cc30-trestendere (og kun ett lag)?
Jeg har slått fibergips litt fra meg på dette prosjektet. Ser ut til å være vanskelig å få tak i 15mm, og generelt litt lite info og erfaringer rundt bruk på våtrom foreløpig. Får helller teste ut 12,5mm i et annet rom :)
Panelovn var et godt tips! Svabring er jeg innstilt på
I stedet for å legge ett lag gips, deretter Tetti, ville jeg valgt å sette opp rupanel på stenderverket. Deretter satt opp 12 mm. plate. Da har du spikerslag hele veien (men kan likevel være fornuftig med ekstra spikerslag for tunge ting).
22. mm Extra/Elite gulvspon er OK uavhengig av CC-mål. Hvordan blir det ellers med gulvet? Støp og flis eller vinyl?
Byggebolig på Facebook |
Når det gjelder spikerslag er det forsåvidt bare baderomsmøbelet, speilskap og dusjdører som skal monteres, så har ikke behov for spikerslag ut over det så lenge jeg har tilstrekkelig feste for platene. Vil gjerne slippe å sette opp rupanel...
På gulvet kan jeg da kanskje legge 10mm Tetti (på 22mm vannbestandig spon) og fliser? Altså hverken vinyl eller støp
Membranbånd har jeg brukt i skjøter, altså mellom gulv og vegg, rundt sluket, der rørene kommer ut etc. Er en del år siden jeg gjorde dette, men det så ut omtrent som en tøyrull, dro den utover og festet den ved å smøre mebran under og oppå. Men spør i butikken, det er mange flinke folk der.
Så regner jeg med du er klar over at et år går utrolig fort, og at bare det å gjennomføre dette prosjektet vil spise en del av året… Hvis jeg var i din situasjon ville jeg kjøpt dusjkabinett, slått på noen billige våtromsplater på veggene, og lagt trefliser (slike man bruker på terrassen, kjøpes billig bla på Ikea) på gulvet. Fint nok for et år, og dårlig nok til at denne midlertidige løsningen ikke blir permanent…
Jeg trenger å løfte gulvet ca 12 cm for å få lagt avløpsrørene. Jeg har et sluk i rommet dette skal bygges i, men ikke akkurat dere jeg må plassere do og dusj, så må ha plass til 90mm avløpsrør (wc) under gulvet.
Jeg tenkte på dette først, men når jeg begynte å regne på priser ble ikke det spesielt mye billigere. Dusjkabinett og våtromsplater koster fort nesten like mye som fliser, lim, fugemasse og membran-komponenter. Dessuten var det tilbake til det at jeg ønsker å bruke dette som et prosjekt for å lære meg flislegging og arbeid på våtrom, og hadde ikke blitt særlig flink på det ved å sette inn et dusjkabinett Lærer jeg nok her kan jeg kanskje velge å ta f.eks. flislegging av de permanente badene selv, og dermed spare inn igjen de utgiftene jeg har på å bygge dette badet.
Når det gjelder levetiden på badet så regner jeg ca et år fra det midlertidige badet er ferdig bygd. Det er først da jeg setter i gang med resten av ombyggingen av leiligheten. Om det tar meg et halvt år å bygge dette badet (noe jeg ikke tror det kommer til å gjøre) så er det forsåvidt greit. Har ikke så dårlig tid
Ja, det skal funke fint.
Du får være litt nøye med å planlegge hvor innredningen kommer da, så du ikke står det når det er klart for oppheng og du ikke har feste ;)
Tror du må opp i 12 mm Tetti for gulv. Det er forresten litt ymse meninger om å bruke våtromsplater i gulvet. Du kan jo søke litt her inne. Guru hans9001 er eksempelvis ikke udelt positiv til slike løsninger.
Byggebolig på Facebook |
Har sett dusjkabinett både på kjøkken og soverom, og da uten hverken våtromsgulv eller baderomsplater. En enkel pumpe for å flytte bort vannet.
med en Saniflo-boks/kverntoalett kan du kanskje stå fritt til å plassere både do og dusj, gitt at rør kan trekkes langs veggene.
Men da begynner det vel å dra på seg kostnader som antagelig langt overgår det jeg får med å lage et flislagt og vanntett bad? Jeg har regnet på priser, og ender opp med ca 2500,- for fliser, lim, fug, silikon, etc., og rundt 3000,- for våtromsplatene og membranen. Skal jeg kjøpe dusjkabinett, pumpe og et kverntoalett kan jeg ikke se for meg at jeg kommer billigere unna?
Ja, det vil kanskje gå raskere å bygge, men å dusje i et kabinett på kjøkkenet og sitte på en hyttedass i et års tid frister ikke spesielt mye når jeg får ca samme pris og med litt egeninnsats kan få et helt kurant og vanntett bad, samt erfaring med flislegging. For ikke å snakke om et annet nivå av husfred når madammen slipper å føle at hun er på hyttetur hele året Setter pris på kreative forslag, men i dette tilfellet faller jeg nok ned på et flislagt rom som tåler vannsøl til tross for at det er midlertidig.