(trådstarter)
   #11
 6     0
Etter at jeg etterlyste dokumentasjon fra mureren så har han oppgitt at han har brukt SCHÖNOX KH på vegger (ufortynnet) og gulv (fortynnet). Eneste problemet er at ifølge databladet til denne primeren skal fargen være grønn eller hvit, men det som ble lagt på veggen var mer rød og samvarer med Mapei sin Primer S. Når jeg tok dette opp med ham så kom det mange forklaringer om at det kunne ikke stemme, hans mangeårige erfaring, flisene som var såpass vantette osv.

Er rimelig frustrert over situasjonen. Jeg har har alt skriftlig om at arbeidet skal være etter våtromsnormen i tillegg til at det er tatt bilder av arbeidet fram til flisene ble lagt, så sånn sett er jeg sikret juridisk om det skulle bli en sak. Eneste er at jeg ikke ser noe fram til å oppleve kaoset som oppussing av bad medfører hjemme og ville helst ha slappet av med familien i tilfelle alt må tas på nytt!

Noen som har noen formening om sansynligheten for fuktskader som følge av kondens slik som badet er satt opp nå?


   #12
 650     Trondheim     1
sjoko,

Jeg er absolutt ingen ekspert men er i "opplæring" siden jeg snart skal igang med egen bad og innsett at som småparanoid oppusser så må jeg sette meg inn i mye

I utgangspunktet skal alle vegger som er yttervegg eller mot kalde rom ha Sd>10 for å være i tråd med SINTEF sine krav/anbefalinger (Svenske krav er Sd>27 ). Dette mener jeg er en rimelig udiskutabel fakta (om kravene er fornuftige derimot....). Dette er for å forhindre kondens i kald sone (dusjkabinett og andre "lure" inspill for å slippe membran mot kald sone skjønner jeg meg ikke på...)

Påstanden som at " OSB platene er meget tette" er skummel. En 13mm OSB plate har en SD verdi på ca 0.5 ifølge SINTEF, så den har i beste fall funksjon som dampbrems mer egnet for å lufte ut enn for å stenge ute kondens.

Når jeg ser på produktene du referer til: SCHÖNOX KH og Mapei Primer S, så er det svært vanskelig å finne noe som helt dokumentasjon på deres evne til å fungere som damp/diffusjonssperre med dokumentert Sd verdi. Begge hevder å beskytte mot fukt men hva det betyr er jo noe annet. En vindsperre beskytter jo også mot fukt men den er samtidig diffusjonsåpen (worst-case eksempel).

Det du konkret kan/må gjøre er jo å prøve å legge sammen SD verdi til flis+primer+gips+OSB og se om du nærmer deg tallet 10. Når man ser denne liste er det vel ganske klart at resultatet står og faller på primeren da summen av de andre neppe er >2  ?

Systemer som er godkjent av Sintef må også brukes rett, og ofte er det godkjent i et system eks: http://www.sintefcertification.no/DocumentView.aspx?sectionId=11&portalMenuId=0&nodeId=1772&level=1&documentId=1366.

Hos deg høres det ut som to forskjellige primere er lagt på hverandre men det finnes ingen membran ?

Du må etter min mening prøve å få konkretisert hva primeren(e) er god(e) for eller vurdere om en lavere Sd enn 10 mot kald soner er OK (kankje SINTEF sitt krav er er overkill?) Mureren din mener vel kanskje det (ifølge deg) siden hans mangeårige erfaring er at flisene er såpass vanntette at...

Jeg mener at man absolutt skal lytte til erfarne håndverkere da erfaring er gull verdt i de fleste bransjer , men jeg er også en stor tilhenger av både vitenskaplig og empiriske forskning/testing i regi av  SINTEF...



-kristian





  (trådstarter)
   #13
 6     0
Nå har murer innrømmet at han har gjort feil og glemt å smøre membran på vegg mot kald sone. Han tilbydde meg 10 års skriftlig garanti, men dette har jeg valgt å takke nei til da det er for mye usikkerhet rundt om firmaet vil eksistere så lenge. Har derfor krevd å få feilen utbedret. Han har foreslått å legge membran på fliser og flise på nytt på vegg mot kald sone. Litt usikker på om det er noe som er godt nok? I tillegg så vil jo bade bli noe mindre da det bygger 1-1,5 cm ekstra (kræsjer med eksisterende stikkkontakt på ene veggen, foring til vinduer osv). I tillegg må han mest sannsynllig flytte møbler som er skrudd/limt fast i tillegg til sisterne til vegghengt klosett som er plassert inntil kaldveggen.

Noen formeninger om det er mulig å rette feilen uten å måtte ta badet på nytt?
   #14
 650     Trondheim     0

Hei sjoko,



....

Noen formeninger om det er mulig å rette feilen uten å måtte ta badet på nytt?


Kort sagt: Ja

Ellers:

Høres bra ut og jeg er glad på dine vegne for at der ser ut som du slipper en diskusjon mellom "erfaring" og SINTEF sin standard. Jeg tror også du gjør klokt i å takke nei til 10 års garanti og heller se om dette kan fikses nå så du sover godt om natten de neste 10 år, og til og med de neste 15 år Smile

Jeg tror nok hans løsning teknisk sett er OK, for jeg tror vel at det som sitter på veggen idag ikke vil skape noen dobbel dampsperre med materialer mellom som ikke tåler fukt. Flis på toppen av "gammel" flis slik er jo en allmenn akseptert løsning, forutsatt at man ikke lager dobbel dampsperre (noe du ikke gjør)

Personlig ville jeg vel kanskje sett på om det er innenfor rimelige grenser å rive ned veggen, inkludert gips og ned til OSB og bygd opp derfra. Dette kommer vel mest an på hvor mye styr du orker for er nok ikke strengt tatt nødvendig. Høres jo ut som det er litt styr uansett når du har vegghengt WC... men 1.5 cm smalere bad vil du vel ikke merke uansett ?



Mvh
Kristian

   #15
 80     0
Ved å legge membran og flis oppå eksisterende fliser vil du ikke få riktig sammenføyning av vegg og gulvmembran.
  (trådstarter)
   #16
 6     0
Det viktigste for meg vil være å få gjort ting forskriftsmessig. Jeg innser jo egentlig at jeg mest sannsynslig ikke kommer unna at veggen må rives. Men det som beskymrer meg da er membran på gulvet dette vil jo være brutt? Vil jo tro at det er stor sansynlighet for at han må dekke endel kostnader ifm med møbler og utstyr som blir skadet/ødelagt ifm med feilrettingen. Dette er rett og slett noe herk! Her gledet jeg meg over at støv helvetet endelig var over og ungene kunne bruke badet sitt, men ender nå mest sannsynlig med å rive opp en del av badet. Dette tross for at håndverker har over 30 års erfaring innenfor faget og har våtromssertifikatet. Snakk om uflaks...
   #17
 22,342     Akershus     0
Er det membrane der det dusjes mot vegg? Det må det  være.

Hvordan er hele ytterveggens opp bygging?
Med god ventilasjon er dette neppe noe problem hvis veggen er tett ellers. Jeg ville hatt prisavslag OG 10 års garanti hvis jeg skulle akseptert dette.

  (trådstarter)
   #18
 6     0
Det er membran i dusjsonen. Veggen er bygget opp med isolasjon, osb, gips, våtromsprimer og fliser. Han har forsåvidt hatt membran på skjøtene. Men ikke hele veggen mot kaldsone. Det montert PAX vifte med fuktsensor på badet.
   #19
 2     0
Hei. Det er samme krav til dampmotstand i yttervegg enten det er i bad eller i resten av huset. Kravet til dampmotstand er sd- verdi høyere en 10 og minimum 10 ganger høyere enn utvendig vindsperre. Løsningen som har blitt utført hos deg er ikke tilfredsstillende. OSB er IKKE tett nok, den har vel en sd- verdi på ca 0,8 om jeg ikke husker feil. Fibo trespo plater har en Sd- verdi på 14 og oppfyller dermed kravet til dampmotstand. Måten å oppnå dette på med keramisk flis, er enten ved bruk av våtromsplater som underlag som må tettes i sjøter og skruer med membran( her er det ulik dampmotstand fra ulike produsenter, noen må smøres med membran i sin helhet, mens andre klarer seg med tetting i sjøter og skruer. De eneste jeg vet om som gjør det er Litex og Maxit sine). Eller den andre løsningen er gips( som i ditt tilfelle) men som da må tettes i sin helhet med smøremembran både mot yttervegg, i våtsonen og ellers i badet. Men viktigst mot yttervegg ( sd-verdi minst 10). For å oppnå denne verdien kreves ett 1mm tykt lag med smøremembran. Dette kan variere for ulike produsenter men HeyDi sin krever 1 mm. I ditt tilfelle ville jeg forlangt ny utførelse i hht våtromsnormen.
   #20
 2     0
Ved bruk av gips må hele badet smøres med membran, å smøre på gamle fliser på kald sone er ikke godt nok. Da må dette i så fall gjøres på hele badet. Men jeg ville ikke godtatt en lag på lag reparasjon. Du har bestilt og betalt for et nytt bad, ikke et nødreparert et. Ved eventuelle påstrykninger på eksisterende fliser, må det benyttes spesialpriser, så membran, så nye fliser. Og dette må gjøres på hele badet.