6,059    8    0  

Få som selger Litex i Rogaland, annet som er OK?

GR
 794     Rogaland     0
Bor i Sandnes, og i området her er det overraskende få som selger Litex. Coop obs Bygg har kun Tetti, Megaflis har kun Tetti, Byggmakker sier at Litex var altfor dyrt så de valgte å gå over til BACboard. Har ikke sjekket Maxbo, Bygger'n og Byggmax, men i følge Litex selv er det Montér som fører Litex her i området.

Er klar over at Litex er de dyreste, men sånn jeg har klart å forstå, så er det ingen som klarer å matche de 100% på dampsperre og tykkelse (egentlig tynnelse..) på panelene. Litex sier det er OK å montere 13mm rett på cc300, mens f.eks. BACboard krever 20mm. Ønsker ikke mer enn nødvendig på dette lille bonusbadet vårt. Det ser ut som Tetti 12mm kan monteres rett på cc300, men sånn jeg forstår det så er ikke Tetti tilstrekkelig dampsperre, og må ha smøremembran på toppen? Det står riktig nok ikke det i monteringsanvisningen fra Tetti, men ser det skrives mange steder her på forumet. I monteringsanvisningen står det at en alltid må ha smøremembran på gulv.

Badet blir i 3. etasje i huset, og det skal dusjes rett på flisene, så jeg er _ikke_ klar for en halvveis løsning hvor vi ender opp med lekkasje. Noen som har noen tips?

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
13mm ville jeg uansett hatt rupanel e.l. bak !

Det må jo smøremembran til på Litex også, alle skjøter, skruefester, hjørner osv, så den store katastrofen er det ikke å måtte smøre dette ut over hele flaten.

Er du usikker på andre produkter så pleier de å ha en teknisk godkjenning (ofte Sintef). Om ikke leverandøren er ryddig nok til å legge ut denne så kan du også starte søket fra Sintef Byggforsk sine sider.
   #2
 222     0
Har kjøpt Wedi-plater på Flisekompaniet på Forus, hvis det er til hjelp (eventuelt gjøre valget enda vanskeligere). Jeg brukte disse til å bygge inn et badekar og 5 cm platene kostet ca 600,- pr stk.
GR
  (trådstarter)
   #3
 794     Rogaland     0
Leste over monteringsanvisningen for BACboard og der står det faktisk at en kan gå helt ned til 10mm på cc300. Kommer ikke til å gå for rupanel bak feks 13mm litex. Sier de at det er godt nok, så prøver vi det.
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Oppussing av bad er dyrt så jeg begriper ikke at en ikke vil ha vegger som ikke er stivere enn en 13mm XPS plate, du kan jo spørre hvor mange som vil godkjenne Litex plater på gulv med fliser limt direkte i dette uten noen form for påstøp e.l. mellom.  Dette er godkjent av Litex, men jeg tror du skal lete lenge etter de som vil godkjenne dette i praksis.  Jeg synes tynne plater på stederverk er i samme kategori som dette. Velg nå noe stivere plater og smør på membranen så får du et bad som holder.
   #5
 22,342     Akershus     0

Leste over monteringsanvisningen for BACboard og der står det faktisk at en kan gå helt ned til 10mm på cc300. Kommer ikke til å gå for rupanel bak feks 13mm litex. Sier de at det er godt nok, så prøver vi det.
Jeg håper du velger kraftige fliser! Skal du ha så tynne vegger og ha noen for styrke ville jeg valgt sementplater. Hadde du tenkt å bruke Litex og tape på gulvet også?
eh
   #6
 127     Troms     0
Uansett om litex mener det er godt nok med 13mm på cc300 så kommer plata til å bøye seg.. garantert. Har gjort det selv  Sad
   #7
 1     0
Heisan!

De fleste byggevarehandler i Rogaland har Litex pr. i dag.
13mm Litex på cc30 går helt fint!
Det er testet og godkjent av Sintef, og ved riktig montering, så er dette en sikker løsning.
Ser du skriver at Litex er dyrest, men det er kun ved platekjøp. (Skal komme mer tilbake på dette)
Når du skal bygge et forskriftsmessig bad i henhold til dagens normer, så har Litex innebygget alt TEK10 krever ferdig i platen.
Når platene er montert på vegg ihht monteringsanvisning, så står det igjen å bruke vår tape til skjøter og over skruer, mansjetter for rørgjennomføringer, så er det klart for flislegging.
Ved bruk av Litex på gulv, så anbefaler vi at det brukes gummiert skjøtebånd som limes med membran i skjøter og over ev. skruer.
Se gjerne vår monteringsvideo på litex.no før du setter i gang.

Krav til damptetthet på norske bad er 10 sd meter, og Litex-platen innehar 7800 sd meter.
Byggplast, 0,15 mm innehar til sammenligning 70 sd meter, så ved å bruke Litex, så blir det tett!
Damptetthetskravet gjelder for yttervegger og mot såkalte "kalde rom".
Det som er litt skummelt her, er at et kaldt rom i denne forbindelsen, ikke nødvendigvis er et kaldt rom, men et rom kaldere enn badet ditt.
Forskning har vist at allerede ved 1 grad i temperaturforskjell, så starter dampvandringen.
Men ved en så lav temperaturforskjell, så oppstår det ikke noe spesielle problemer.
Men øker du temperaturforskjellen til 4-5 grader, da kan problemene i konstruksjonen begynne å komme.
Da klarer ikke dagens bygg å tørke ut kondenseringen, og fare for mugg, sopp og råte er stor.
Så tenk godt gjennom hvilken temperatur du kommer til å ha på badet ditt, og hvilken temperatur det vil være på naborommet før du bygger.
I mange hjem, så har de 24 grader på badet, og 15 grader på soverommet, og ved dusjing, så kan luftfuktigheten komme opp i 90 %
Da får du et damptrykk på hele soveromsveggen på hele 2000Nm (200 kg pr. m2)
Noe å tenke på! (Kilde: Håndverkerens Våtromsveileder)
Hjemme hos meg så har jeg det mer enn 4-5 grader varmere på badet enn jeg har det på stua, så i mitt hus så er alle rom bortsett fra badet, "kalde rom" i denne forbindelsen.

Skal du bruke en annen plate, som ikke innehar damptetthetskravet, så må du tilføre produkter utenpå platen, slik at damptetthetskravet oppnås.
I de fleste tilfeller så er dette smøremembran.
Da er det viktig at det smøres på nok membran.
Desverre er det mange som slurver med dette, og vi har dermed mange bad med sopp og råteskader, til og med bad som kun er et par år gamle.
Les nøye bruksanvisning og teknisk godkjenning på produktene før dere bruker de!
Tekniske godkjenninger på godkjente produkter finnes på http://www.sintefcertification.no/Default.aspx?sectionId=11
Våtromsprodukter/Plateprodukter - Våtrom
Membran skal være minimum 1mm tykk for å oppnå krav om skjøteoverbyggende evne, og x antall kg pr m2 for å oppnå damptetthetskravet. (Hvor mange kg, varierer alt etter hvilken membran som benyttes, og står på produsentens monteringsanvisning og tekniske godkjenning.)

Tilbake til at Litex er dyrest.
Når du legger til hva du betaler for alle tilleggsprodukter som må til på en plate som ikke innehar egenskaper som dagens krav, og i tillegg legger på arbeidstimene du bruker for å tilføre disse egenskapene som Litex allerede har ferdig innebygget, så blir nok Litex rimligst til slutt.
Tettest blir det også, samt all tiden du sparer på å bruke en ferdig designet plate, laget med alle egenskaper som kreves innebygget med så og si null prosent sjanse for slurv kan oppstå.
Men det er fritt for alle om en vil kjøpe en "halvfabrikat" og tilføre egenskaper selv, men les bruksanvisningen nøye og sjekk teknisk godkjenning før du setter i gang!

Med vennlig hilsen
Arno Berget
Distriktssjef i Litex AS

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
@berget:Velkommen som forumdeltager !

Det er hyggelig å få relevant produktinfo også fra produsenter som kan hjelpe oss forbrukere.

Jeg vil imidlertid anbefale sterkt at dere ikke går for å anbefale alle minimumsløsninger som i praksis går an å få gjennom teknisk godkjenning.  Det er ofte greit å ha litt margin og det vil jeg fortsatt hevde at dere ikke har med 13mm Litex på stenderverk 30c-c.

Formuleringen at det kan monteres på stederverk, men anbefales på rupanel tror jeg ville være en fornuftig tilnærming.

Og har han først kun 13mm tilgjengelig så vil jeg fortsatt hevde at han i så fall bør velge et annet produkt enn Litex.

(Det finnes "selgere" her inne som også argumenterer for at konkurrentene av og til også har gode løsninger  Wink )