#21
 677     Norge     0

Mesterbrev har ingenting å gjøre med dette. ALLE som involvert I et bad som skal ha "våtromsnorm" må ha våtromssertifikat.


Vel, alle som er involvert må ha et våtromssertifikat i modul A, men for at en bedrift skal kunne stå ansvarlig må minst en person ha modul B, og kravet til modul B er enten at man er ingeniør eller har mesterbrev.
De fleste håndtverkerbedrifter som har våtromssertifikat oppfyller mesterbrev kravet, slik at man effektivt holder alle uten mesterbrev utenfor ettersom bedriften ikke kan godkjennes som våtromsbedrift uten modul B.

   #22
 410     Trondheim     0
Droppet å si at du kan velge å dokumentere at de løsningene du bruker er tilfredsstillende uten å bruke preaksepterte løsninger, men det er neppe relevant i dette tilfellet.

Du skal kunne dokumentere at ting er utført ihht lover og forskrifter.
Våtromsnormen er nok i beste mening og ikke for å utelukke noen, nå har jeg ikke verken modul A eller B. Men har permen og har vært borti den i forskjellige sammenhenger, ser jo poenget med bedre samhandling for å forsøke å få ned dyre skader på våtrom. At det blir litt mange krav både til kursing dokumentasjon osv så det er jo et fordyrende ledd for både bedriftene og kundene. Man kan nok få like gode våtrom også uten VN, men om man er villig til å betale for det er det en ekstra sikkerhet i mine øyne.
   #23
 28     0
Hei BirgerBulk,
Ja, det er lovpålagt krav med fall på bad.

I loven finner du generelle retningslinjer, mens detaljerte regler finner du i forskrift. Loven heter Plan- og bygningsloven, ofte omtalt som "pbl". Forskrift heter Teknisk krav til byggverk, ofte omtalt som "TEK 10". Denne forskriften er med andre ord hjemlet i lov og derfor ufravikelig. Det er også, fra sentralt hold, gitt ut en veiledning på hvordan man skal forstå TEK 10 (se tidligere svar fra "bygg_reis_deg" i denne tråden).

Det er du, sammen med kommunen, som har ansvar for å følge dette opp.

TEK 10 må også følges ved tiltak på eksisterende byggverk. Ønsker du å fravike krav, må du søke kommunen om dispensasjon.

Det er allikevel gitt noen unntak og avgrensninger for når nye krav gjør seg gjeldende i gamle bygg. Det som er viktig for deg, er at det er kun relevante krav i loven og forskriften som kommer til anvendelse. Med andre ord, trenger du ikke følge hele TEK 10 ved skifte av gulvet på baderom - kun relevante regler for akkurat det. Dette er litt selvfølgelig for deg og meg, men er viktig prinsipielt for hvordan man skal forstå loven.

Det er særs viktig at du dokumenterer hele oppussingsprosessen. Beskriv i detalj kvalitet på materialet og arbeidet utført. Ta bilder, legg ved FDV dokumentasjon og vis til at du følger forskrifter gitt. Dette er viktig av mange grunner, men som privatperson er det spesielt ovenfor forsikringsselskap og kommunen at dette er viktig.

Avslutningsvis kan jeg nevne at du snart vil se den nye NS 3600 standarden ved kjøp og salg av bolig. Dette er en standard Forbrukerrådet har vært sterk pådriver i, og som de jobber med å få hjemlet i lov. Norges Eiendomsmeglerforbund har allerede omfavnet NS 3600. Denne standarden gir ekstra krav til dokumentasjon ved tilstandsrapporter og følger tilstandsgrader fra 0 til 3, der 0 er feilfritt og 3 betyr alvorlige feil. I nye NS 3600 blir bad som ikke har dokumentasjon beskrevet i avsnitt over, automatisk gitt tilstandsgard 2. Dette kan få stor betydning på boligens fremtidige verdi.

Lykke til med prosjektet ditt. Deler du noen bilder av det ferdige resultatet?
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 76     0
Takk for utfyllende info!  Da blir det fall over HELE gulvet i tillegg litt ekstra i dusj sonen.

Huset er helt nytt men det gjenstår dette badet fordi at jeg hadde planlagt en ark slik at jeg fikk vindu på badet.  Badet er i 2 etasje.  (1.5etg hus)  Arken er no ferdig så støping blir neste.  Jeg må ta hele prosjektet litt "langsomt" fordi det skal gjøres selv uten å ta opp noe lån.  Så da tar ting litt tid!  Men jeg skal legge ut bilder etterhvert som etappene er gjort!
   #25
 1,749     Norge     0

Hei BirgerBulk,
Ja, det er lovpålagt krav med fall på bad.

I loven finner du generelle retningslinjer, mens detaljerte regler finner du i forskrift. Loven heter Plan- og bygningsloven, ofte omtalt som "pbl". Forskrift heter Teknisk krav til byggverk, ofte omtalt som "TEK 10". Denne forskriften er med andre ord hjemlet i lov og derfor ufravikelig. Det er også, fra sentralt hold, gitt ut en veiledning på hvordan man skal forstå TEK 10 (se tidligere svar fra "bygg_reis_deg" i denne tråden).



Som jeg har dokumentert(offentlig tilgjengelig) står det ikke at det er påbudt med fall på hele gulvet.
På tide folk dokumenterer påstandene?
Og er da en slik veiledning rettskraftig?
Diskusjonen går jo ut på om det er påbudt med fall.
Skal vi lære noe av ett slikt forum så må slikt dokumenteres for en gang for alle å stoppe slike diskusjoner. Har jo vært en del rundt dette temaet før.
Jeg ser frem til at du nå dokumenterer dette.
Hilsen Bluesman
   #26
 28     0
God morgen Bluesman,
det er helt riktig at det ikke alltid er påbudt med fall på hele gulvet, det har jeg heller ikke sagt at det er. Poenget i mitt innlegg var at TEK 10 er hjemlet i lov og ikke noe man kan velge å følge eller ikke.

Om "bad X" og "bad Y" trenger fall på hele gulvet, eller bare deler av det, er nesten umulig å gi riktig svar på over et forum og bør i tvilstilfeller sjekkes med for eksempel kommunen hvor man bor. Veiledningen som følger TEK 10 er en presisering for hvordan kommuner i dag forstår denne forskriften og derfor et nødvendig utgangspunkt for en person å forholde seg til. Det er heller ikke valgfritt om man forholder seg til veiledningen eller ei.

Du etterspør dokumentasjon. Selvfølgelig skal du få det. Veiledningen finner du hos Direktoratet for byggkvalitet. Dette norske direktoratet forvalter det bygningstekniske regelverket, fører tilsyn med regler om dokumentasjon og driver ordningen for sentral godkjenning av foretak etter plan- og bygningsloven. Direktoratet tillegger kommunen og fylkesmannen som klageinstans. Direktoratet er den sentrale myndighet for det bygningstekniske regelverket. Med andre ord, følger kommunene veiledning gitt til forskrift fra overnevnte direktorat, som dermed har presisert hvordan man skal forstå dette (TEK 10).

Se ellers følgende PDF, kapittel 13: PDF Lenke til Direktoratet for byggkvalitets veiledning til TEK 10

Folk må gjerne få diskutere. Akkurat som du sier, ser jeg også det er mange slike diskusjonstråder i dette forumet og det er jo kjempe bra. Det betyr at folk er opptatt av temaet. Men det er også viktig at man forstår lover, forskrifter, direktorater, sentrale myndigheter, det offentlige forvaltningsorgan med mer i slike diskusjoner. Det er ikke menigmanns tilfeldige synsing som gjelder i slike saker, det er ganske rett frem hvordan dette foreligger og hva man må forholde seg til dersom man ønsker å opptre riktig.

@BirgerBulk:
Visste du forresten at det er noe som heter Boligmappa? Jeg kan anbefale deg å besøke Boligmappa og opprette en konto der. Dette er en gratis tjeneste hvor du som boligeier kan samle all nødvendig dokumentasjon ved bygging av nytt hus og oppussing av eldre boliger. Boligmappa følger eiendommen og ikke eier, så ved salg vil ny eier ha all nødvendig informasjon tilgjengelig online. Et godt tips til deg som bygger ny bolig i disse "dokumentregime" tidene vi lever i.
Signatur
   #27
 410     Trondheim     0
Kan forsøke å tydeliggjøre det jeg skrev sist, da jeg forstår at det er en god dose (sunn)skepsis her.

Regelverket er et hierarki med PBL på topp, men som selvfølgelig ikke kan ha alle detalj bestemmelser. Derfor er det laget forskrifter til PBL som TEK eller SAK, disse gir en mer utfyllende krav og opplysninger. Under disse igjen har vi Veiledninger til forskriftene som må oppfattes som en forlengelse av forskriften og selvfølgelig også må oppfylles. Som igjen er enda mer utfyllende, men heller ikke her kan alt beskrives i detalj.

Kravene kan deles inn i to hovedtyper, ytelseskrav(x uverdi) og funksjonskrav(vann skal ledes bort). Begge typer må etterkommes, krav til fall på våtrom er ikke beskrevet i detalj i hverken lov forskrift eller veiledning. Det mest konkrete kravet er fra "VTEK § 13-20. Våtrom og rom med vanninstallasjoner  (2) a. Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i
brukssituasjonen. Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk."

Det skal dokumenteres at kravene er oppfylt VTEK "§ 2-1. Verifikasjon av funksjonskrav
(1) Der ytelser er gitt i forskriften, skal disse oppfylles.
(2) Der ytelser ikke er gitt i forskriften, skal oppfyllelse av forskriftens funksjonskrav verifiseres enten
a. ved at byggverk prosjekteres i samsvar med preaksepterte ytelser, eller
b. ved at byggverk prosjekteres i samsvar med ytelser verifisert ved analyse som viser at forskriftens funksjonskrav er
oppfylt.
(3) Dersom oppfyllelse av forskriftens funksjonskrav verifiseres ved analyse, skal det påvises at anvendt analysemetode er egnet
til og gyldig for formålet. Forutsetninger som legges til grunn skal være beskrevet og begrunnet. Analysen skal angi nødvendige
sikkerhetsmarginer.
(4) Verifikasjon av funksjonskrav skal være skriftlig."

Med preaksepterte ytleser menes for eksempel Norsk standard, Byggforsk og Våtromsnormen.

Det er heller ikke for hvem som helst å analysere og dokumentere egne løsninger. Følgende fant jeg ikke dokumentasjon på nå, men ut i fra min hukommelse av noe jeg hadde på skolen for 7 år siden er det som følger. For å kunne utføre og dokumentere andre løsninger enn preaksepterte bør en helst kunne få sentral godkjenning kl. 3 innen fagområdet. Som krever min 5 år relevant høyere utdanning og min 8 år relevant praksis.
Dvs at med mindre du har tenkt å leie inn en erfaren siv.ing for å dokumentere at badet ditt er like godt uten fall må du ha fall, og det må være i henhold til enten VN eller byggforsk. 

   #28
 1,749     Norge     0


Hei BirgerBulk,
Ja, det er lovpålagt krav med fall på bad.

I loven finner du generelle retningslinjer, mens detaljerte regler finner du i forskrift. Loven heter Plan- og bygningsloven, ofte omtalt som "pbl". Forskrift heter Teknisk krav til byggverk, ofte omtalt som "TEK 10". Denne forskriften er med andre ord hjemlet i lov og derfor ufravikelig. Det er også, fra sentralt hold, gitt ut en veiledning på hvordan man skal forstå TEK 10 (se tidligere svar fra "bygg_reis_deg" i denne tråden).


God morgen Bluesman,
det er helt riktig at det ikke alltid er påbudt med fall på hele gulvet, det har jeg heller ikke sagt at det er.



God kveld bad.no
Vanskelig å forstå av innlegget ditt at du mener noe annet. Bra du bekrefter at det ikke er påbudt med fall på baderom/våtroms gulv. Du har ikke dokumentert dette, men det er vel riktig at TEK 10 er gjeldene i forskrift.
Folk blander ofte våtroms normen da den sier at du skal ha fall på hele gulvet.
Bluesman
   #29
 28     0
Hei igjen Bluesman,
ja der er vi helt enige - TEk10 er pålagt å følge, mens Våtromsnormen er en anbefaling.

Jeg vil så klart si at alle bør etterstrebe Våtromsnormen rett og slett fordi du da er sikret å oppfylle TEK 10 og ofte enda litt til. Jeg kan komme med masse argumenter for hvorfor jeg er glad i Våtromsnormen, men det er viktig å være tydelig på at dette er kun en bransjeanbefaling og ikke pålagt eller hjemlet i noen lov.
Signatur
WF
   #30
 575     Haugesund     0
Hvis en leser TEK10 med veiledning kommer det ganske klart frem at det ikke er krav til fall på hele gulvet for å oppfylle funksjonskav og preaksepterte ytelser.
Kun 80cm rundt sluk og der det normalt kommer vann på gulvet ved normal bruk.