#71
 21,481     Enebolig     0
Åj, klarte du å lete opp en kommune som åpent skriver at de prøver å utføre tjenesten på greiest mulig måte? Selvfølgelig gjør de det. Alle andre gjør også det, men det er ikke alltid man rekker det før underkjølt regn kommer, og i praksis ser man at mange (også her i tråden) opplever at feieren kommer om vinteren. Personlig har jeg hatt en her i desember.

Sitat fra lovdata: "Feiingen skal utføres på en faglig tilfredsstillende måte med minst mulig ulempe for beboerne."

Dette prøver man å få til. Men enkelte feiere har så mye å gjøre at det ikke lar seg gjøre å bli ferdig iløpet av vår og sommer.





Det er ikke lov som regulerer feieren skal komme, men det er derimot en lov om hvordan arbeidsforholdene hans skal være.

Kapittel 7.

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20020626-0847.html#map007

   #72
 765     Østfold     0
Det er også slik at shingel, og takpapp-produkter generelt, blir svært mykt og lett å skade på våren/sommeren når solen har stått på en liten stund, slik at å ha en feier trampende rundt der oppe fort kan bli dyrere enn de få tusenlappene en takstige koster...

Til syvende og sist handler det vel egentlig bare om en ting; respekten for at feieren er på taket for å gjøre en jobb og bør derfor få alle muligheter og forutsetninger for å komme helskinnet fra det... Å komme til skade, eller i verste fall omkomme, på jobb er vel det mest meningsløse som kan skje...
Signatur
Tom
   #73
 1,545     Sørlandet     0
Den dagen feieren kommer til trådstarters tak, gjør han en selvstendig risikovurdering.

Er det tørt og fint, sier han at det går helt fint å feie din pipe selv om du ikke har takstige på ditt nesten flate shingeltak.

Er det snø og is og underkjølt regn, sier han at nei, siden du ikke har takstige, kan jeg ikke fei hos deg nå. Kommer tilbake når forholdene er bedre. Helsa til feieren er viktig. Minst like viktig som brannsikkerheten. Feieren har rett til å si nei til å gå på tak han ikke anser som sikkert.

Så hva er problemet? At pipa ikke blir feiet før uka etter og at feieren må stikke innom kunden 2 ganger i stedet for en?

Er det noen som mener at et nesten flatt shingeltak er farligere uten takstige en grei sommerdag?
Signatur
   #74
 21,481     Enebolig     2
Jeg kan fortelle deg problemet. Det er holdningen om at feieren og nesten alle andres yrke ikke er så viktig som sitt eget. Jeg vet ikke hva du jobber med, men jeg tviler på at du gidder å reise ut til folk for så å finne ut at denne tiden (= penger) var bortkastet. Og er det ikke klare retningslinjer på hvordan arbeidsforholdene skal være, så kan du banne på at ni av ti kunder har like forhold den dagen. Dvs, man får ikke utført jobben sin. Er det noe du ville godtatt?


Jeg forventer ikke at du eller de andre motstanderne skal forandre mening. Men hadde dette vært deres jobb, så hadde det vært en helt annen tone.
   #75
 765     Østfold     0
Så Tom mener altså at retten til ikke å montere takstige er så sterk at kostnaden med at feieren skal reise rundt og vurdere risiko fint kan fordeles på alle kommunens huseiere?
Eller kanskje feieren ikke skal få lønn om han ikke risikerer liv og helse? Og betale både bil og og bensin selv fordi han er en pyse?

Virker det ikke mer samfunnsøkonomisk at feieren kan gjøre jobben den første gangen han faktisk er på adressen? Blir ikke det den rimeligste løsningen - også for oss andre?
Signatur
Tom
   #76
 1,545     Sørlandet     0
Det er ingen lover eller forskrifter som hjemler hverken takstige eller "typegodkjent takstige".
Lovverket hjemler sikker adkomst. Det hjemles videre at feieren kan si nei til å feie piper der adkomsten ikke er sikker.

Det hele koker egentlig ned til følgende: Er adkomsten til pipa på dette ganske flate shingeltaket sikker den dagen feieren skal feie eller er den det ikke. For ER den adkomsten ansett som sikker denne dagen, skal det feies uansett om det er en takstige der eller ikke.

Og er adkomsten IKKE sikker etter feierens vurdering, ja så skal det ikke feies. At feieren da må reise ut en gang til, kan sikkert belastes huseier.

Verre er det ikke.

For de som er over middels interessert, kan de lese litt om hva feierne selv mener om takstiger:
http://www.feiermester.org/replies.asp?offset=210&ID=3076
Signatur
   #77
 171     0



Feiere feier ikke piper i fyringssesongen.


Ehh, jo.

som reiser rundt og slukker pipebranner, det er godt utstyrte brannfolk!


Og brannfolka har funnet opp de verdenskjente sklir-ikke-på-is støvlene?



Makan til vrøvl.

   #78
 21,481     Enebolig     0
Dette blir i mine øyne bare svada fra Tom, og jeg ser ingen grunn til å gi noe motsvar.

Han klarer ikke å sette deg inn i feierens ståsted, noe som er ganske vanlig. Men jeg tipper han ikke ville likt dette selv. Bortkastet tid er penger i vår tid.

En annen ting er at man (som regel) alltid gjør det beste man kan utifra forutsetningene når man først møter opp. Både pga arbeidsgiver og kundens forventninger til at jobben blir gjort. Dette kjenner jeg til fra mitt eget yrke, og det fører til at HMS instrukser ikke følges Det er ikke et slike forhold man vil ha i et land som Norge.
   #79
 3,387     0
Vi kan diskutere i det lange og breie. Tilgang ti pipa skal være sikret. Om en er så sær at en heller vil stille med lift den dagen feieren kommer så gjerne det. Tenker det blir ordnet med stige etter en stund.

Stige er den absolutt rimeligste og beste måten å tilfredstille regelverket om sikret adgang til pipa når det skal feies fra skrått tak. De som på tørre møkka ikke vil akseptere dette er typisk personer som ikke evner å sette seg inn i andre sin arbeidsdag og nekter å utvise respekt for andre sin arbeidssituasjon.

Man kan stille spørsmål om hvor mange grader fall det skal være før et tak blir farlig, men å ikke ville montere stige forde det ikke har blitt krevd tidligere er et elendig argument. Verden går heldigvis fremover.

På sekstitallet ble min far satt til å måke tak hos en "godseier" som han arbeidet for (gjennom firmaer denne eide) men "fruen" i huset ville ikke at faren min og et par andre skulle gå gjennom huset og ut av takluka. De mente de kunne gå opp med stiger uten sikring. Dette var tre etasjer med bratt tak. Min far svarte at "jeg har kone og barn jeg har ansvar for så du får gå på taket å måke selv for jeg risikerer ikke livet for et så idiotisk opplegg". Den gangen ble det ansett som helt uhørt å si noe slikt, i dag er de aller fleste enige i at en skal nekte å gjøre urimelig/unødig risikofylt arbeid. Men jeg ser at noen har fremdeles holdninger som burde forsvunnet på 60 og 70 tallet.
Tom
   #80
 1,545     Sørlandet     0
Klarer ikke å sette seg inn i feiernes ståsted?
Sopp, klikket du på linken til Feiermesterenes Landsforening?
Tror du feierne selv klarer å sette seg inn i feiernes ståsted?
Det du kaller svada er fra feiermestrene selv:

02.11.2009 12:01:31
Bjarte
Tor Eigil,det hjelper aldri så mye om fobtot henviser til arbeidstilsynet,de har som sagt bare veiledninger til hvordan det BØR være,det finnes pr. idag ingen levverk som påkrever Typegodkjent Takstige på noen hus her i Norge,en huseier kan f.eks sette opp et godkjent stillas o.l. Skriver du at det er påbudt med Takstige blir dette totalt feil.

Tor Egil Prøven
Du skal ha sikker adkomst for feiing, derom skulle det ikke herske tvil. Fobtot §2-6 gir beskrivelse av adkomst. TEK § 9-21 stiller krav om sikker adkomst. Arbeidsmiljøloven gir bestemmelser om å sikre arbeidstaker. Jeg har ikke beskrevet typegodkjent takstige, men sikker adkomst.

Signatur