13,544    11    2  

Dreiejern

 740     0
Hei:)
Noen her som har noen dreijern ligganes, som vil bli kvitt de? :P

Hvor bør jeg handle meg jern henne? Syns jerna holder en temmelig stiv pris..
Signatur

   #1
 969     0
Du kan gå inn på denne nettsiden.
Signatur
   #2
 14     0
Har aldri kjøpt et jern i Norge. Netthandel i US og UK funker helt supert.
Anbefaler axminster.co.uk og woodcraft.com.
   #3
 10     Sørlandet     1
Moe & Co i Bergen har rimelige dreiejern sett, Gustavsen og VerktøyAS har spesial dreiejern, men er noe dyrere. Gamle filer er fine å slipe sylskarpe og bruke til dreiejern. 
   #4
 4,110     Akershus (Follo)     1
Men pass på at du ikke anløper fila når du sliper den til!
Bruk riktig smergelskive (mykt bindemiddel) og ta deg god tid. Kjøl ned ofte. blir den blå så er den anløpt og vil ikke holde eggen. Det beste er å bruke slipestein av den gode gamle sorten med vann for den siste finslipingen før du går på med bryner.

Skal du oppnå et pent resultat er du nødt til å lære deg å slipe/bryne/stroppe verktøyet. De du kjøper er bare halvfabrikat. Og det er god trening å lage jernet fra råmaterial (filer) som Lotus foreslår.

For å lage en skulp bruker du selvfølgelig rundfil.

De beste jernene har jeg etter far min som skaffet dem for 50 år siden. Den gangen lagde de verktøy for at de skulle holde. Så vær på utkikk etter gamle jern. Dette gjelder egentlig for all slags eggverktøy beregnet for trebearbeiding.
Signatur
   #5
 6     Oslo     0
Det med gamle jerns fortreffelighet er en myte som tydeligvis er like seiglivet som den er dum. Stål fins i et utall varianter med egenskaper som matcher bruken. Til trearbeid ønsker vi stål som kan slipes veldig skarpt, men ikke er så hardt at det blir vanskelig å slipe, og som holder eggen lenge. Dette er åpenbart helt andre egenskaper enn en fil som først og fremst må være hard, dvs nærmest sprø med de farer det innebærer. Filer må derfor avherdes før de formes til og deretter herdes på nytt. Likevel er dette mye arbeid.

Gammelt verktøy har en del åpenbare svakheter:
stemjern: sannsynligvis brynt på bryne med hull i midten og fått bananform. Helt ubrukbart.
høvelstål: gamle stål er for tynne og lagd av gammeldags stål som ikke kommer i nærheten av 3-4 mm tykke moderne A2 stål.
dreiejern: veldig mye har skjedd av utvikling på dreiejern,  i tillegg til at stålkvaliteten har blitt bedre har vi fått mange nye typer jern.

   #6
 4,110     Akershus (Follo)     0
Hva anbefaler du da?

Jeg har treskjærejern fra Henry Taylor og David Strasmann. Og herdingen varierer sterkt, særlig fra H.T. Noen har så sprø egg at jeg lurer på om de i det hele tatt er normalisert etter herding!

Det fantes nok dårlige jern før også, men de fleste av dem er for lengst kassert. Så jeg vil ikke se bort fra at brukeren(e) har foretatt en viss seleksjon som lar oss få inntrykk av at ting var så mye bedre før.

Jern som er feil brynet/slipt kan du gjerne sende til meg om de er av godt stål. Jeg får neppe nok slike. Den som ikke kan slipe og bryne eggverktøy kan umulig få mye glede av dem. Noen av de beste høveljernene mine er restaurert fra gamle rustne jern. Det tar tid, men noen ganger finner man et som er virkelig bra.

Er A2 et bra stål for jern? Jeg trodde det var et seigt stål for stansematriser o.l.
Signatur
   #7
 14     0
A2 er standard på håndhøvler av god kvalitet og oppover i luxussegmentet. Se f.eks.
http://www.hocktools.com/A2.htm
http://www.lie-nielsen.com/catalog.php?sku=o-1bl

Eller hvis du har god råd: http://www.holteyplanes.com/

Mht dreiejern har jeg Sorby og noen av disse: http://www.henrytaylortools.co.uk/kryo.html

Det jeg mener med nye innovative jern er f.eks.
http://www.gustavsenas.no/default.pl?showPage=858
Sorby Sovereign system (og andre produsenter)
og Rolly Munro jernene

(jeg har ikke prøvd slike bare sett dem demonstrert)

Sliping og bryning er en forutsetning for presisjonsarbeid. Med feil bryning/sliping tenker jeg først og fremst på stemjern. (Dreiejern kan repareres.) Bryner man på bryne som har et hull i midten og som aldri blir slipt flatt mellom hver bruk får jernene også den samme bøyde formen som brynet. Og et stemjern som ikke er dønn flatt er ikke brukbart til presisjonsarbeid.
Se f.eks. her:
http://www.davidcharlesworth.co.uk/blog/, og gå ned til 13.jan. 2008 og 30. mars 2008.


   #8
 4,110     Akershus (Follo)     0
Takk, nå skjønte jeg hva du mener med "hull i midten".

Jeg retter av brynene på et stort diamantbryne. Nå ser jeg at det er slik "de store gutta" gjør det også. Klapper meg selv på skulderen.  :D

Ellers kan vannslipepapir på en glassplate også fungere bra til enkelte slipeformål. Det gir en større flate å jobbe på. De grove festes lett med monteringslim på sprayboks. De fine sitter bra bare av det de er våte.

Signatur
   #10
 14     0
Forskjellige butikker har forskjellig fraktpolicy. Hos noen, i hvert fall Rockler, regnes frakten ut automatisk så du ser hva det koster før du trykker "Kjøp".
Men jeg ser ikke noe stort poeng i å bruke USA-butikker. Axminster (UK) er ikke noe dyrere og norske nettbutikker har også skjønt at de konkurrerer med US og UK nå.
Husk at det kommer 25 % moms på prisen av varene OG frakten.