O_K
   #11
 431     1
Teoretisk sett så vil man ha dårligere effekt med kjøling enn varming, men det er ikke pga borehullet, men rett å slett på grunn av varmeavgivelse / opptak på viftekonvektor etc. Skal du varme opp kan de fleste varmepumper gi opp mot 50C vann til anlegget. Da har du en dT på 30 mot luften i rommet om 20C er target-temp. Hvis du skal kjøle kan du ofte ikke gå mye lavere enn 10C, og i alle fall ikke under 0C på viftekonvektoren. Dette vil være begrenset av ising og kondensdannelse (selv med drenering er det begrenset hva som er praktisk /øsnkelig), og derfor variere noe med luftfuktighet. For alle praktiske formål ønsker du uansett ikke at luften ut av konvektoren er mye under 16C, da begynner det å bli iskald trekk istedenfor sval kjøling. Du får da ofte bare en dT mellom vanntemperatur og lufttemperatur på 10-15C når du kjøler, noe som gir omtrent halve kjøleeffekten i forhold til varmeeffekten.

Dette er fullstendig uavhengig av borehullet ditt. Jeg kan egentlig ikke se noen grunn til at borehullet skal være begrensende, om VP kan reverseres til å kjøle aktivt bør du jo kunne fylle borehullet med vann på rundt 50C om du virkelig trenger å hente ut kulde...

   #12
 1,355     0
Viftekonvektorer er så høyt priset at det lønner seg faktisk å bruke L/L til kjøling. Skal man uansett ha viftekonvektorer til varming, bør man bruke varmeveksler slik at de kan brukes til kjøling også. Vet det finnes noen med 2 kurser, men blir jo små varmevekslere da. Til kjøling bør de være størst mulig da delta T blir lav.
Ventilasjon kan du glemme å bruke til dette.


Jeg bruker disse, superfornøyd med de:

http://www.vvparts.no/varmeavgivere/viftekonvektorer/riello/invisible

Det er mulig å få rabatt om man kjøper flere. De er ekstremt stillegående, meget diskrete (innfelt i vegg) og gir god kjøleeffekt. Har 3 stk. i 2.etg. og de holder hele etasjen på grei temperatur sommerstid (to på hvert sitt soverom og en i stua oppe). De har også den fordelen at de kan styres eksternt, viftehastighet kan velges med å sette spenning inn på en av fire innganger. Jeg bruker mitt smart-hus-system til styringen sammen med en Gira-termostat som styrer både kjøling og varme (varmen i 2.etg. kommer fra radiatorer).

Luft/luft varmepumper blir noe helt annet. Påvegg-enheter, ute-enheter, kabling og rør som er synlig, et mye høyere støynivå osv. Kan ikke sammenlignes. Ei heller strømforbruket.
   #13
 3,535     0
Man kan jo ha ulike oppfatninger om hva som er "høyt priset", men når du har tre stk av disse konverterne, pluss nødvendige ventiler, kontrollenhet og andre småting ser det ut som om du raskt nærmer deg førti tusen i materiell-kostnader. Koster det deg så ti tusen til i installasjon (og det skal ikke mye til!) er du raskt oppe på femti tusen kroner.

Du kan naturligvis finne ting å sammenligne dette med som gjør at det ikke virker høyt priset, i sammenligning. Men du kan også finne LL-VPer som også kan brukes til kjøling som koster en brøkdel i investering.

Du og Bluesman kan naturligvis gå en holmgang om at "Ja, det er dyrere men det er langt bedre" mot "Femti tusen kroner er faktisk ganske mye penger". For oss som står utenfor er det ihvertfall ikke åpenbart at du har klart tilbakevist uttalelsen fa Bluesman Smile
   #14
 2,302     Trondheim     3
Spørsmålet er derfor:

Hvor mange Watt per meter kan kan man typisk anta for kjøling ved utetemperatur på +35 grader og ønsket innetemperatur på 20 grader. Snittemp borehull er trolig 7-9 grader om sommeren.

Svar:
Varmeledning i fjell for brønner i Norge er mellom 2,1-4 W/mK.
Er det 8 grader i brønnen har du 20-8=12 grader dT å kjøle på. Men, du kan i en varmeveksling kanskje sende i retur 20-(12/2)=14 grader vann.
dT i brønnen blir da 14-8=6 grader.
Da kan vi regne hva du får av W/m: 6 grader x 3 W/mK = 18W/m. Altså nær de 20-25 du nevner..
Når en henter varme ut av en brønn som holder 8 grader og en ender brine ned på -2 er dT 10.: 10 grader x 3 W/mK = 30W/m.
Men det er jo ikke 40? Stemmer. For det er nok da så at man legger til at en må bruke 10W strøm for hver 30W jordvarme som en skal pumpe opp (COP).
Da blir brønnens effekt 40W/m. ved varme, og 18 (20, halve) W/m for frikjøling.

Signatur