7,747    10    1  

Kjøling fra borehull - erfaringer?

 4     Fredrikstad     0
God morgen alle sammen :D

I planleggingen av ny enebolig har jeg nå kommet til varme/kjøling biten. Jeg har sendt noen mailer hit og dit og avventer svar på disse, i mellomtiden tenkte jeg å høre om noen her har erfaring med å kjøle ned rom med viftekonvektorer og borehull med varmepumpe. I huset har jeg 6 soverom som jeg har lyst til å kjøle på sommertid, det er snakk om nesten 100kvm. Jeg er ikke helt sikker på hvor effektiv/god teknisk løsning dette er, men jeg kunne i allefall tenkt meg følgende;

Borehull skal varme opp varmtvann mest mulig.
Ingen vannbåren gulvvarme.
Kjøling av ca 100kvm, 6 enheter.
Jeg legger opp 2 separate ventilasjonsanlegg med et eget for alle soverom så den sirkulerte nedkjølte luften ikke blander seg med resten av huset.

Er dette mulig å få til i praksis tror dere? Noen med erfaringer?
Signatur

   #1
 1,806     Sør-Trøndelag     1
Du er i rett spor når du tenker lokale viftekonvektorer. Har undersøkt dette tidligere og kommet frem til at i mitt tilfelle så var det ikke lønnsomt med tanke på de dagene i året dette var nødvendig. Da transporteres varmen til borehullet slik du beskriver.

Da vi undersøkte dette var det ikke noen som foreslo separate ventilasjonsaggregat slik du beskriver. Felles for samtlige aktører var at luftmengden som sirkulerte i huset var for liten til å kjøle ned huset, og jeg vil tro det samme gjelder andre veien - altså at de ikke klarer å konkurrere med konvektorene på hvert rom.

Eksempelvis har vi skrudd gulvvarmen på soverommet vårt ned til 18 grader og vi kan kjenne at det kommer kald luft ut fra rommet under døra. Men rommet utenfor blir ikke nedkjølt i merkbar grad av dette.

Og hvorfor du ikke vil ha gulvvarme når du likevel har varmepumpe og borebrønn forstår jeg ikke.

Dersom jeg ikke hadde behøvd å tenke på økonomi i hele tatt når jeg satte meg opp hus, så ville jeg gått for følgende løsning.
* V/V varmepumpe med borebrønn.
* Gulvvarme
* Viftekonvektorer innfelt i taket på samtlige soverom og oppholdsrom koblet mot varmepumpe/borebrønn.
* Utendørs vindusavskjerming.
* ETT ventilasjonsaggregat, men med avtrekk på soverommene slik at man slipper den glippa under døra hvor lyd slipper ut.

Og knyttet det hele sammen med et smarthus system (eks. KNX) hvor gulvvarme blir skrudd av, viftekonvektorer skrudd på, vindusavskjerming blir styrt osv.
Signatur
   #2
 24,032     Akershus     0
Borehull + varmepumpe for vann, men ikke utnytte dette til oppvarming?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 4     Fredrikstad     0
Jeg vet, det er mange som reagerer på det. Men med oppvarmingsbehovet i dagens nye hus velger jeg heller rask regulering med varmekabler samt vedovn (hogger selv) på oppvarmingsdelen. Det skal vel nevnes at jeg får varmekabel med trinndempende matter til farlig lave priser også ;)

Jeg tror det er det stort forbruk av varmtvann som konstant må varmes opp som forbruker mest i løpet av et år, (vi er 4, blir kansje 5 etterhvert) så en stor drahjelp til å varme opp dette er min første prioritet.

Men ikke noe er oppe og avgjort ennå, jeg skal i flere møter med leverandører etterhvert og de har sikkert mange innspill Grin
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 4     Fredrikstad     0
Og takk for info, Stefan Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 4     Fredrikstad     0

Dette er off-topic, men;
I f.eks et vindfang hvor du får trekk utenfra e.l., vil ikke en varmekabel klare å regulere temperaturen i gulvet og da rommet fortere enn en vannbåren varmesløyfe?
Signatur

   #8
 24,032     Akershus     0


Dette er off-topic, men;
I f.eks et vindfang hvor du får trekk utenfra e.l., vil ikke en varmekabel klare å regulere temperaturen i gulvet og da rommet fortere enn en vannbåren varmesløyfe?


Si at du styrer varmen i støpgulvet med en termostat. I gulvet er varmekabel 80W/m2 eller vannvarmesløyfer 80W/m2. Hvor er forskjellen?

Gitt at der ER en forskjell, da må det være at vannsystemet ikke leverer 80W/m2. hva det kan levere vet jeg ikke.
Signatur
   #9
 5,608     0
Kva eit vannbåre gulvvarmeanlegg kan avgje av effekt kjem an på differansetemperaturen mellom vatnet og røyra/det som røyra ligg i, så denne vil variere fra 0 W/m2 til 3-400 W/m2.
   #10
 10,486     Akershus     0
Høres merkelig ut å bore til V/V VP kun for å varme varmtvann, samtidig som du skal varme huset med varmekabler og ved? Har du regnet på totaløkonomien i dette?


Viftekonvektor er effektive for å kjøle rom med kaldtvann, men man får ulempen med bråk og trekk.
Har du vurdert kjøletak? Det fungerer i praksis på mange måter som vannbåren gulvvarme, bare motsatt.
Signatur