1,749
25
0
Styring av pumper for frikjøling
785
Vestfold
0
Driver å planlegger frikjøling på varmeanlegg under bygging. Viftekonvektorene som skal brukes har styring med 1A potensialfrie kontakter som kan brukes for å styre sirkulasjonspumper.
Noen som har godt forslag til hva jeg bør ha utstyr i tillegg for å styre pumper (rele/kontaktor eller PLC), eller kan jeg bruke potesialfri kontakt (alle koblet i parallell) som bryter for strømforsyning til pumper?
Noen som har godt forslag til hva jeg bør ha utstyr i tillegg for å styre pumper (rele/kontaktor eller PLC), eller kan jeg bruke potesialfri kontakt (alle koblet i parallell) som bryter for strømforsyning til pumper?
Har tenkt å gjøre det slik:
Hver viftekonvektor har 3 hastigheter (som jeg styrer via Gira eNet veggbrytere og 2 stk. 8-kanals skinnemonterte kontaktorer. Hver av disse hastighetene føres fram til input på Zelioen, det samme gjøres outout fra termostat. 4 inputs fra hver av de 4 viftekonvektorene altså, så alle 16 innganger er oppbrukt.
Utgangene brukes til 4+4 stengeventiler, kjølemodus til termostatene og sirkulasjonspumpe. Alle 10 brukt opp altså.
Virkemåten blir slik: Når ingen viftekonvektorer går er systemet i varmemodus og termostatene styrer stengeventilene på samestokken for den vannbårne varmen. Så snart en av viftekonvektorene startes sendes det ut et signal fra en av utgangene til alle termostatene som setter de i kjølemodus (separat temp-innstilling på hver termostat for dette). Alle stengeventiler for varme stenger. Den eller de termostatene som ber om kjøling åpner tilsvarende stengeventil for frikjøling, og sirkulasjonspumpen startes så lenge minst én av stengeventilene for kjøling er åpen. Unntaket er om viftekonvektoren startes i høyeste trinn, da forbikobles termostat og stengeventilen for kjøling er alltid åpen (nedkjølingsmodus).
Om man ikke trenger nedkjølingsmodus eller varmestyring klarer man seg med endel færre inn- og utganger.
Bruker forøvrig de mest avanserte termostatene til Gira, disse har altså både varme- og kjølemodus samt display.
Har valgt å gjøre det slik da jeg vil ha jevnt støynivå på soverom. Ikke noe av/på styring av selve viftekonvektoren og ingen ventiler i nærheten av den som kan høres. Dessuten vil jeg ja så få termostater som mulig, så det er kjekt med disse som kan brukes til begge deler. Men da må man lage en litt smart styring.
Mitt system blir mye enklere da hver viftekonvektor har termostat, vifteregulator (trinnløs justering av viftehastighet i automodus, DC motor på vifte) og aktuert ventil. Svitching mellom frikjøling og varmepumpedrift er gjøres manuelt i kjeller da det kun er de veldig varme periodene på sommeren hvor det er aktuelt med kjøling.
Jeg trenger bare noe som starter sirk pumper når det er sluttet krets i de 1A potensialfrie kontaktene. Jeg kan ikke bruke de poetsialfrie kontaktene som bruter da strømtrekk til sirk pumper kan bli høyere enn 1A.
Da har du to muligheter:
1. Ett lite mekanisk relé/kontaktor pr. viftekonvektor, f.eks slike:
http://www.elektroimportoren.no/modulkont-20a-2p-230vac-1m/4124552/Product.html?Event=searchlist
2. Smart-relé/PLS med det nødvendige antall innganger og utganger. 1 inngang pr. viftekonvektor og 1 utgang til sirkulasjonspumpen.
F.eks denne:
http://no.rs-online.com/web/p/logic-modules/4684444/
Løsning nr. 2 er vesentlig mer elegant (og billigere om man har 3 eller flere viftekonvektorer) men krever litt oppsett eller programmering. Men et så enkelt oppsett tar neppe lang tid å programmere i displayet. Om man gjør det på PC kan man evt. kjøpe utgaven uten display, men den er bare ca. 80 kroner rimeligere. Med 6 innganger og 4 utganger bør man kunne styre det som behøves.
Løsning nr. 1 vil avgi støy når kontaktorene slår inn og ut, løsning nr. 2 er praktisk talt lydløs.
Ellers høres 1A mye ut. Jeg målte nettopp min UPS 25-80 som jeg har på frikjølingen foreløpig, den trakk 122W i stilling 1 og 168W i stilling 3. Du skal ha et stort anlegg for å trenge større pumpe enn en 25-80, jeg kjører min på stilling 1 med to store viftekonvektorer i drift samtidig. Det er ingen forskjell i temperatur på utluft mellom stilling 1 og 3. Kjøper man en Alpha2 pumpe eller tilsvarende er maks strømtrekk ca. 50W.
En sirkulasjonspumpe? Veldig vanskelig for oss "normale" å skjønne hvordan dette skal fungere??
Dere bør vel tydeliggjøre hvordan systemene er tenkt bygget opp.
Hvordan kjøle og varme samtidig? Tenkt at brinepumpa skal gå 360 dager i året? Har dere to fordelerstokker? Dette blir fort en hobby:)
Hehe, skal prøve å forklare bedre.
Termostaten i rommet styrer både kjøling og varme. Når viftekonvektoren er påslått (den brukes kun til kjøling) sender PLSen et styresignal (230V inn på en pinne) til termostaten som setter den i kjølemodus (den har egen temp.innstilling for kjøling). Input fra termostaten brukes da til å styre stengeventilen til viftekonvektoren. Sirkulasjonspumpa til frikjølingen går så lenge minst en av stengeventilene er åpne.
Når viftekonvektoren ikke går er termotstaten i varmemodus, input brukes da til å styre stengeventilen på samlestokken til gulvvarme/radiator.
Det er altså helt separate systemer for kjøling og varme, men det styres av felles termostat via en PLS.
Ingen varmeveksler, ser ikke noe poeng i det.
Det vil jo også kreve en ekstra sirkulasjonspumpe i drift, mao. dyrere å bruke.
Hvis du har energibrønn med spriblanding som brinevæske, har du viftekonvektorer fylt med spriblanding inne i huset ditt?
Jeg skal ha varmeveksler da mine viftekonvektorer primært skal brukes til varme, men når alt som trengs for å få kjøling er varmeveksler, litt rør og noen ekstra ventiler (VP har ekstern brinepumpe så planlegger å bruke denne også til kjøling) er det dumt å ikke lage dette når jeg først monterer hele systemet.
Det finnes 4 rørs viftekonvektorer som har separate kretser til kjøling og varme.