246    2    0  

Bolighus fra forskjellige tidsepoker

 11     0
Hvilke kvalitetter og utfordringer har bolighus fra forskjellige tidsepoker i forrige århundre? Er det noe som skiller seg ut i positiv eller negativ reting? Hva må man være spesielt oppmerksom på når man kjøper bolig fra disse forskjellige tidsepoker, med hensikt om å bringe boligen opp på en noen lunde god standard?

Noen vil kanskje si; kjøp nytt, det er like dyrt å pusse opp som å kjøpe nytt. Kanskje det, men her som vi ønsker å kjøpe bolig så finnes det knapt tomter å bygge på, og de få tomtene som selges går gjerne for fire mill for målet (for fine tomter riktignok, men det er det vi vil ha).  Da er gjerne alternativet å kjøpe gammelt og heller pusse opp, og kanskje bygge til noen ekstra kvadratmeter.. For oss er tomten nesten like viktig som huset. Et eldre hus på en bra tomt kan man få for ca seks her i strøket (ja...det er dyrt).

Er det slik at desto eldre boligen er desto flere utfordrimger må man regne med? Eller har kvaliteten på bygg variert noe med byggestil etc.? Er et velholdt tømmerhus fra 40 tallet (og før) nødvendig vis et værre utgangspunkt enn hus med bindingsverk fra 50-70 tallet? NB: Legg til grunn her at vi uansett anser omfattende renovering som nødvendig forsåpass gamle hus (for oss), med etterisolering og ny utvendig kledning, nye vinduer og nytt tak, kanskje ny drenering og isolering av kjellervegger om denne skal brukes som oppholdsrom. Innvendige flater like så, det sier seg neste selv. Det elektriske og rør bør også gjerne oppgraderes når en først er i gang med å åpne opp veggene.

Hus fra (mid?) 80 talet synes kurante med mer isolasjon og grovere bindingsverk. Tak og kleding er stort sett fortsatt ok, dog noen vinduer begynner kankje å hangle litt.  Disse boligene er også ofte store slik at en slipper å bygge til. Det siste er kankje en av de store fordelene, for å bygge ekstra kvadratmeter til boligen skal visstnok være dyrt.
Gammelt eller middels gammelt? Ser man bolighold i en 30 års perspektiv må man regne med at boligen fra 80 tallet på sikt også vil trenge betydelig oppgradering. Har man imidlertid renovert et eldre hus grundig så slipper man kanskje større grep i denne 30 års perioden.
Nyere hus er midre aktuelle da disse stort sett (her) er bygget på knøttsmå tomter.

Om noen lurer så har jeg ikke tenkt å gjøre noe oppussingen av betyding selv. Det står ikke på viljen men på tilgjenegelig tid.

Kankje noen erfarne håndverkere her inne kan gi gode tips?
 
 

   #1
 1,060     Jevnaker     0
Velkommen til forumet Smile

Av de husene jeg har sett (bindingsverk) fra ca -65 og eldre så er det som regel helstøpt grunnmur med diverse sprekker (såklart avhengig av grunnforhold). Isolasjonen i veggene kan også variere veldig( alt fra glava/glassull til sagflis, aviser, mose, jord(gulv) eller ingenting. Ikke Isolerglass, men hengslede vinduer. Trekkfult.

Selv har jeg hus fra -72 og har inntrykk av at fleste hus fra 1970 og nyere har en mer moderne byggemåte med leca-grunnmur, glava i vegger, tak og gulv. Isolerglass (er nok modne for utskifting hvis de er fra byggeår) og generelt mer vindtette hus.

Hus fra 80-90-tallet er nok bedre med tanke på isolasjon, mer moderne vinduer som fremdeles holder noen år, skjult el-anlegg og automatsikringer. Større garasje. 
Signatur
HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Har vært med å bytte bunsvill på deler av hus i Tronheim fra ‘33. Når kledning ender i plan innpå grunnmur så er det store krav til vannbord under panelen. Det var tydeligvis et lekk taknedløp og en betongtrapp inn på grunnmur som var de to vannkildene dom hadde gitt råte. Fukt tørket opp ved 1. kjellervindu og stoppet dermed råteangrep der.

På nyere hus er feil på drenering og grunnmursplast en gjenganger. Har vært med å grave opp rundt et hus fra ‘77 og mitt fra ‘87 har fått en vår flekk nederst på en vegg for noen år siden.