#11
 1,027     0
På 1980-tallet fikk vinduene utenpåliggende rutesprosser
Huff, jeg grøsser. Det er like ille som om et gammelt sveitserhus får svære Hvinduer.


Påsatte sprosser, enten de er av tre eller plast er stygt uansett, ser falskt ut på 10mils avstand om det er sveitserhus, byggmesterfunkis eller BlockWatne.
Har naboer som er fra seg av hysteri forsi jeg ikke skal ha sprosser på vinduene, gjett om jeg bryr meg:-)

   #12
 50     Buskerud     0
Totalt enig.

Kjenner flere som "drømmer" om rødt hus med stakittgjerde og sprosser på vinduene.

Blææ, kjedeligere finnes ikke!

Godt smaken er som baken Cool
Signatur
RAM
   #13
 930     Romerike     0
Har bygget mange, av nåtidens funkisboliger, og jeg synes personlig at
de er mye penere enn de som ble bygget på 30 tallet.
Dobbeltfalset liggende kledning gjør utvendig paneling enklere, og småruter gjør
husene lunere, men smaken er som nevnt, som baken.
Signatur
   #15
 2,397     Bjørkelangen     0
veldig stilig må jeg si.
Signatur
   #16
 602     oppland     0
1414e er nok noe i nærheten av orginal fargen på våres funkis. Naboen hadde faktisk denne frem til for to år siden på grasjen sin. Funkishus er faktisk de første husene som, var laget for at familien skulle være i sentrum, og at alle skulle bidra til husarbeid. Våres er fra 1958, men mål på rom er litt i minste laget. Ønsker å bevare mye av den oprinnelige stilen, men har måttet gjøre noen endringer for å få det mer funksjonelt. Bla skapløsninger  Smile Leste et sted at sorte lister var en vanlig farge bla. Så nå er vi gang med det. Litt lei hvite. Fremmer godt den firkanta formen på huset. Har ikke helt funnet ut av kjøkkenvalg. Har ikke sett noen tidstypiske bilder på kjøkken. Så hvis noen ikke har noen bilder eller linker, velger jeg noe annet som jeg syntes passer. Sto en gammel innredning i kjelleren med sånn skrå/skyvedør. Men har en mistanke til at denne er gjenbruk. Har kasta den, da den ikke var så delikat lengere. Har nå gravd frem ene siden av grunnmuren, da hagen ikke var brukende til noen ting. Så deler blir flatt. Har inngang til kjeller, som muligens blir leilighet etter hvert. Lurer litt på om vi skal lage til et tak langs hele denne veggen. Slik at vi får tak over sitteplass og inngang (slipper regnvann direkte på veggen) og slår to fluer i en smekk. Men er litt redd for at det kan ta noe av lyset inn. (tross alt en kjeller) Noen synspunkter?
   #17
 4,148     Oslo Vest     0
Kan opplyse om at det på Berg/Tåsen/Ullevål Hageby og Blindern i Oslo ligger mange flotte byggmesterfunkis/skjørt og bluse hus. Mange av dem er tegnet av Arne Korsmo.
Signatur

   #18
 5,336     Tromsø     0
Ja, det er mange pene og saklige og sannsynligvis funksjonelle hus i det området.

Men betegnelsen "skjørt og bluse" var ukjent for meg: Refererer det til forskjellig kledning og/eller forskjellig farge på første og annen etasje? Dette var jo populært utover 50-tallet, også på hus som ellers ikke hadde var preget typiske funkis-designtrekk.

Nok en betegnelse: Jeg ser "midtpipe-funkis" nevnt i et gammelt innlegg lenger opp i tråden. Hus med kvadratisk grunnflate og valmet tak som skrådde fra alle yttervegger mot pipa er også på folkemunne, i alle fall enkelte steder nordpå, kalt for "kaffekvernhus", da mange kaffekverner med sveiv på toppen hadde noenlunde samme proporsjoner.
Signatur
   #19
 4,148     Oslo Vest     0
Funksjonalismen oppstår delvis som et sosialt og "bolighygienisk" prosjekt, og delvis som en reaksjon på andre stilers lån av elementer fra tidligere perioder. Man vil nå bygge rimelige boliger med rasjonelle løsninger og gode bokvaliteter.

Hva du skal se etter:

Rektangulære bygningskropper, noen ganger asymmetriske, gjerne buede karnapper og lignende
Flatt tak, pulttak eller slakt valmtak. Etter hvert også slakt saltak
Vinduene ofte i hjørnene, to- og trefags vinduer uten sprosser
Trappevinduer i stående format med rutemønster, og runde vinduer finnes også
Uprofilert listverk, eller en enkel form, ofte uten hjørnekasser; Gjærede hjørner
Glatte dører, en stor fylling eller geometrisk inndeling, ofte et lite vindu i døren
Lite eller ingen dekor
Grønnlige, grålige, blålige og andre farger i tillegg til hvitt
Det sosiale aspektet er viktig i sosiale byggeprosjekter som rekkehus og boligblokker, men det blir også tegnet mange påkostede villaer med eksklusiv materialbruk i funkisstil. Husene er enkle og rettlinjede med et horisontalt preg. De er ofte tegnet "innenfra og ut", med tanke på funksjon, og er derfor sjelden symmetriske. Ofte har de flatt tak eller slakt valmtak, og to- og trefags vinduer i kvadratisk/ liggende format. Den eneste dekoren er ofte en veksling mellom stående og liggende kledning på trehus.

"Skjørt og bluse-hus"

Den typiske todelingen av fasaden, med 1. etasje i pusset og hvitmalt mur og 2. etasje panelt og malt i en klar farge, kalles "skjørt og bluse-hus". Delingen av fasaden speiler periodens frie forhold til utprøving av nye formspråk. I kunst og design arbeides det med kombinasjoner av primærformene som sirkelen, kulen, kvadratet, triangelet, kjeglen og femkanten. Vågale fargekombinasjoner som blank sort, grønt, kobberbrunt eller eksprimentering med primærfarger gjenfinnes også i arkitektur og interiør.

Vindusbånd

Mens funkis-huset i tre har en reisverkskonstruksjon, er murhuset frigjort fra fasaden. Etasjeskiller støpt i betong holdes oppe av pilastre. Dermed er ikke veggen en bærende del av konstruksjonen og kan fritt erstattes med store vindusflater. Periodens arkitekter traktet etter å åpne opp mot naturen og omgivelsene og slippe mest mulig lys inn i bygningene.

Vinduer i tett rekke danner bånd i fasaden. Dette er et av karaktertrekkene som understreker det horisontale ved stilen.

Sanering og fremtidstro

Funksjonalismen preges av en sterk fremtidsoptimisme, troen på teknologiske fremskritt og fokus på helse. Bekjempelse av fattigdom og sykdom skulle løses ved å sanere gamle fallerferdige leiegårder. En av periodens største internasjonale navn, le Corbusier, skrev i "le Esprit Nouveau" at Paris burde rives. Han ville gjenoppbygge byen med brede motorveier og høyhus.

Byggmesterfunkis

Over hele Norge finne man trehus fra 1930- 1950 i en enkel, ren arkitektur inspirert av funksjonalismen. Ofte har husene liggende panel og vinduene satt helt ut i hjørnet. Bygningene har gjerne 2 eller 4 boenheter. Denne varianten fra perioden kalles på folkemunnne byggmesterfunkis.

Funksjonalisme i Norge:

Villa Benjamin

Ekebergrestauranten

Villa Stenersen

Studentersamfunnet i Trondheim

Sakset fra byggogbevar.no
Signatur
   #20
 13     0
Har et slikt type hus, og skal få satt inn en ny dør, uten å ødelegge sjelen i huset. Noen av dere som har tips til hva slags type dør som passer?