2,478    4    0  

Etterisolering i hus fra 1958

 6     0
litt usikker på dette emnet.
skal pusse opp stuen, og i den forbindelse skal jeg etterisolere ytterveggene (som i prinsippet er nesten alle veggene)

I utgangspunktet hadde jeg planlagt å rive ned til stenderverket, legge 10cm isolasjon, plaste, lekte og deretter legge ytterlige 5cm isolasjon for så å platekle veggen.

hvordan er det å legge plast på en vegg som det ikke er etablert lufting på yttersiden?
har planlagt å skifte kledning utvendig innen ca. 10år +/-

er det lurt å droppe plasten?
burde dette vært gjort på en annen måte?

jaf
   #1
 6,176     tromsø     0
"isolasjon" fra 1958 kan være ganske dårlig. Ventiler kan også være dårlig. Har selv lektet med 2"x2" og lagt plast på innsiden før veggplate. Halvert antall ventiler. Hvor i landet er huset? Kledning uten lufting er ikke bra.
  (trådstarter)
   #2
 6     0
Huset er godt plassert i grandis-bygda, Stranda Møre og Romsdal.

Var vell ikke mye lufting i 1958, og borkledningen er ikke byttet siden byggeår.

Har forstått det sånn at å plaste ytterveggen uten lufting er fy fy. Men hvis jeg bestemmer meg for å droppe plast, og bytter bordkledning og "etablerer" en lufting. Blir ikke veggen "lekk" da?

HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jeg vil tro at diffusjonssperre/fuktsperre (2 navn på samme tingen) er viktigere uten luting enn med, det er jo fukten som kommer ut som skal luftes ut og det hjelper ikke å øke fuktmengden ved å ikke installere fuktsperre.  Men jeg vil ikke være den som gir deg noe fasitsvar.  Jeg bruker selv Trehusboken til Sintef når jeg bygger nytt/tilbygg.
   #4
 6,693     Akershus     0
Jeg kom til å tenke på en tråd fra i høst som er relevant for det som sies av HSt. eirikberntsen gav, i mine øyne, et godt svar på følgende spørsmål/påstand (som er ganske likt det HSt antyder):

Det sies her at man skal være forsiktig med dampsperre inne når man ikke har lufting bak kledningen ute. Hvorfor det?

Jeg ville tro det heller var motsatt, at man burde stoppe varm inneluft fra å vandre utover i veggen for å unngå at denne kondenserer på baksiden av utvendig kledning?



Om man ikke har lufting utvendig, kan det ytterste laget i veggen bli ganske tett etter utallige lag med maling, gammel diffusjonstett vindsperre osv. Hvis man da legger kondenssperre inne vil man kunne sperre fukt inne i veggen noe som man absolutt vil unngå.. Man skal aldri ha to tette sjikt i en konstruksjon, det kan man i realiteten oppleve uten lufting utvendig og med dampsperre innvendig. :)

Det er ingen absolutt regel som jeg har hørt, men en anbefaling. Har man f-eks tømmermannspanel vil mellomrommet mellom vindsperre og overligger danne en liten lufting som kan være nok til å unngå problemet.

Igjen, som nevnt i utallige tråder, dette varierer stort etter lokale forhold som utetemperatur på vinteren, grad av ventilasjon inne i huset, hvor varmt det er inne i huset, fuktighet inne i huset, tykkelse på vegg og isolasjon,  hvordan veggen er bygget osv. Umulig å si noe konkret uten å sette seg godt inn i saken eller ha lokalkunnskap.


For min egen del vil jeg også legge til at damsperrens funksjon, å hindre fuktig luft fra å vandre ut i konstruksjonen, også kan skape utfordringer innvendig dersom man ikke treffer tiltak knyttet til ventilasjon. En tett dampsperre kombinert med mangelfull ventilasjon/utskifting av luft innendørs = dårlig inneklima.
Signatur