8,052
9
0
Gamle hus + moderne standarder/teknologier? Erfaringer?
78
Øslandet
0
Vi skal totalrehabilitere et 110 år gammelt hus. Opprinnelig var vi veldig bestemte på å løfte det opp til moderne standard. Vannbåren varme, skjult elektrisk anlegg, balansert ventilasjon osv. siden alle overflater må byttes ut.
Men jo mer vi setter oss inn i dette, jo mer ser vi at gamle hus + moderne standard ikke alltid går ihop. For eksempel vannbåren varme: Sponplatene med freste spor er bygget for standard 60cm stenderavstand, men det er det neppe i vårt hus. Dermed må vi i såfall bygge opp med et ekstra bærende lag under sponplatene, og dermed endre gulvhøyden så mye at originalt listverk, dører og terskler ikke passer lenger. Altså masse ekstraarbeid, ekstrakostnader og tap av originale verdier.
Hva er deres erfaringer? Klarer man å finne lure løsniger? Føler at det fort blir å jobbe mot huset, ikke med det...
Men jo mer vi setter oss inn i dette, jo mer ser vi at gamle hus + moderne standard ikke alltid går ihop. For eksempel vannbåren varme: Sponplatene med freste spor er bygget for standard 60cm stenderavstand, men det er det neppe i vårt hus. Dermed må vi i såfall bygge opp med et ekstra bærende lag under sponplatene, og dermed endre gulvhøyden så mye at originalt listverk, dører og terskler ikke passer lenger. Altså masse ekstraarbeid, ekstrakostnader og tap av originale verdier.
Hva er deres erfaringer? Klarer man å finne lure løsniger? Føler at det fort blir å jobbe mot huset, ikke med det...
Som du sier, så gjør dette at lister og dørkarmer må tilpasses på nytt. Vi prøver så langt vi får til å ta vare på det av det orginale listeverket som er igjen. (En del er dessverre kassert på 70-tallet.) Det innebærer en del mer arbeid, menvi ville uansett ha fått en del arbeid dersom vi skulle beholdt det gamle gulvet. For det første er det stubbloftsleire mellom 1. etg og kjeller som ikke isolerer spesielt godt, og for å unngå å miste for mye varme i gulvet, hadde det nok vært nødvendig å isolere. Enten ved å isolere i kjellertak (men ville da mistet viktig takhøyde) eller ved å ta ut leiren og blåse inn glava - som også koster penger. I tillegg gjør vi om på romløsningen, og de gamle gulvene er lagt for hvert enkelt rom, noe som gir glipper og høydeforskjeller. Dette hadde sikkert vært mulig å fikse.
Skjult anlegg trenger ikke være dyrere hvis dere uansett skal legge alt nytt. Det kommer an på om dere skal beholde de gamle veggene. Hvis ikke kan du få en elektriker til å legge anlegget før dere lekter ut og legger på nytt panel eller tilsvarende. Hvis dere skal beholde de orginale veggene, ville jeg ikke brydd meg om skjult anlegg. Det har uansett en tendens til å skli ut - en klarer ikke å planlegge behovene for all fremtid når man pusser opp..
Balansert ventilasjon har vi droppet. Vet ikke om det er en riktig prioritering, men følte det ble for mye mikkmakk. Ellers er det vel viktig å isolere godt mot loft/tak og evt skifte vinduer (som er svinedyrt).
Gulvvarme legger jeg som strøm. Det går mye varmere å varme opp, og jeg har en følelse at det er lettere å regulere. Har smart termostat med nattsenking - som senere blir koblet til et KNX-system.
Der det er parkett, legger jeg varmefolie. Det bygger ikke noe særlig.
Ellers så har vi prøvd å bevare så mye som mulig av det orginale.
Skjult el-rør er lagt i tak, og åpninger i spaltegulvet, så det var heller ikke problem å skjule. Ofte må en lekte ut noen mm. på vegger for å rette opp, resten kan freses inn i tømmeret.
Balansert ventilasjon som er neste tema, er derimot litt mer trick'y. Men skal nok få til det og.
Dog må det sies at mine lister/dører etc. fikk reisepass på 60-70 tallet desverre. Så jeg står helt fritt til å sette opp nytt i hvilken stil jeg ønsker, som blir sveitser. Enkelte bærevegger var også byttet ut med forskalingsbord, og tynnpanel ::) så jeg flytter dører etter for-godt-befinnende :D
Mediamessig blir det nok noe trådløst, der jeg ikke kommer til med cat/coax kabel.
Mitt beste råd er: Sett opp en plan for hva dere ønsker å gjøre, se på andre hus, og løsninger, se mulighetene deres opp mot ønskene, og evt. revurdér. Det er fort gjort å ha for store forhåpninger, (som medfører at en egentlig burde bygge nytt)
Hold dere så til den bestemte planen, og gjør det i et godt tempo, før teknologien tar dere igjen, å du får mange nye ideer ;D For da havner du i evighetsspiralen... Lykke til...
Nå har vi overtatt huset og har begynt arbeidet!
Balansert ventilajon har vi nesten ikke vurdert pga kostnaden og at det vil ødelegge for mye av stukkatur ol. Vi har dessuten utmerket ventilasjon i form av trekk fra utette dører og vinduer :o
Vi legger mest mulig skjult elektrisk og rør - freser spor til el, og bygger rør inn veggene, ettersom alle rom med rør gjøres om ganske mye.
Vannbåren varme røk i går. For det første er prisen utrolig stiv (runder npk 200.000 selv om vi gjør det meste selv). Dessuten ble det utrolig komplisert å planlegge når vi tar rom for rom og veien blir til litt mens vi går. Rør og fordelerskap, innkassinger og pumper og traseer viklet seg inn i alle planene våre, og det er også mye arbeid å legge det. Har inntrykk av at det egner seg best når man kan planlegge det inn på tegnebrettet. Syntes også vi fikk mye sprikende råd, og har inntrykk av at teknologien og kompetansen er litt umoden. Dessuten får man utrolig mye ullsokker, persiske tepper og kakkelovn for 200.000!
Vi kommer også bare til å isolere mot kjeller og loft, og ellers skrape og rette opp vinduer og dører + tetningslister. Jeg kommer aldri til å bytte ut mine valsede, sjelfulle vinduer med trelags gassvinduer, uansett hva SINTEF og co måtte mene.
Har bodd med moderne venlilasjonsstytem, og gjør det aldri igjen. Det gir bråk, sus og trekk uansett hva firmaene måtte mene.
Vi har ikke lov til å bytte ut våre gamle doble vinduer, men de er bedre enn nye, nå etter at de er restaurert. Gammlet råttent tre byttet ut, nytt kitt her og der, og nye tetningslister. Nå har vi ingen trekk, ingen dugg på glassene om vinteren ;D