315    6    1  

Hvilke type oppgraderinger må man påregne i en 42 år gammel bolig?

 25     0
Hei, har kjøpt  en bolig fra helt på slutten av 70-tallet. 
Boligen har p-rom på ca 210 m2. Boligen har lecamur og er 2 etg.

Alt av flater innvendig er av god kvalitet og godt vedlikeholdt, men det tekniske som vann (kobberrør), avløp og elektrisitet er fra byggeår. Eneste som er oppgradert er sikringsskapet som har automatsikringer. Vanntrykket i boligen er dårlig (slik har det vært i 20 år+), men det er installert en pumpe i boligen som bidrar til bedre trykk.

Utvendig er  boligen godt vedlikeholdt. Mesteparten av kledningen er fra byggeår, men er svært godt ivaretatt og har ingen antydning til råte eller lignende noen steder. 
Boligen har også fått nytt tak og en del nye vinduer. 

Dreneringen er fra byggeår, men det er overhode ingen antydning til noe fukt fra rom mot terreng. Boligen er på toppen av ett fjell, vet ikke om dette har noen betydning på dreneringen?

Hvilke større vedlikehold er det man må påregne på denne type bolig? 
Er det noe man burde gjøre for å være proaktiv for å forhindre at problemer oppstår? 




HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Umulig å si, hus fra ‘66 har lite kritiske behov ut over normalt vedlikehold

Men f.eks flate tak må byttes tekking på det gjelder også tak med shingel

En må vurdere standard enkelt og greit

Hos meg hus fra ‘87 er finne ut hvorfor en kjellervegg er våt og sette på
Utvendig isolasjon flr jeg fjør noe inne.

Vannrør har her elendig kvalitet pga slurv ved montering (bøyd mye på rør)
IBT
   #2
 50     0
Jeg regner med at du har en takstrapport som sier noe om tilstanden på de forskjellige bygningsdelene.

70-talls hus som er vedlikeholdt er ofte ganske funksjonelle og det er gjerne standarden du selv stiller som avgjør om du vil koste på boligen.

Det er jo naturlig å pusse opp noen bad og kjøkken osv. Da ville jeg anbefalt å oppgradert det elektriske og rør samtidig. Da får du kontroll på det meste.

Et annet alternativ er å etterisolert utvendig og bytte vinduer og kledning. Da kan du også få et moderne utseende samtidig. Du nevnte at noen vinduer er skiftet, så de er sikkert ok.

Det er en fordel at taket er skiftet, da trenger du ikke å tenke på det.


Signatur
   #3
 5,432     Akershus     1
Helt avhengig av hustypen har du trolig 10 eller 15 cm isolasjon i vegger. I 1977 var begge deler vanlig, antagelig oftest 10 cm. Dette er noe å tenke på ved fremtidig omgjøring, å gå opp i tykkelse, strømregningene blir neppe lavere. Har du loft, er det enkelt å tilleggsisolere der, hvis dette ikke er gjort. Kjeller ville jeg vurdert å isolere, helst utvendig, men gjerne også innvendig. Stor gevinst hvis det er boligrom nede. Selvsagt mindre behov hvis mildt klima.
  (trådstarter)
   #4
 25     0
Takker for innspill.
Det er 15 cm isolasjon i veggene.

Jeg forstår godt at det er vanskelig å komme med innspill.

Problemet med takstrapporter er at de er ganske generelle.
Takstmannen gir TG2 på: vannrør, avløpsrør og drenering. Bakgrunnen for dette er utelukkende grunnet alder og anbefalt brukstid er passert så man vet ikke restlevetiden.

Jeg trodde i utgangspunktet at avløpsrør i plast har tilnærmet ubegrenset levetid og at det samme potensielt kan gjelde kobberrør og drenering.

Grunnen til at jeg opprettet denne posten er at vi i utgangspunktet har tenkt å bruke resten av pengene våre på å oppgradere energiklassen, men det ville vært en en dårlig ide å makse lån og bruke sparepengene på på ny kledning/mer isolasjon, balansert ventilasjon etc...  dersom vi kan risikere å måtte gjøre noe med drenering, vann eller avløp de de neste årene.

Er det noen mulighet til å estimere restlevetid på drenering/vann/avløp eller estimere risiko for at noe skulle skjer? Jeg antar forsikring ikke vil dekke reperasjon dersom noe av dette skulle ryke?

Ville det vært mer fornuftig å oppgradere drenering, avløp og vannrør før man begynner å på andre prosjekter?

   #5
 5,432     Akershus     0
Jeg har bolig på toppen av et fjell, med nedsprengt underetasje. Der regner jeg med at dreneringen vil holde i årtier, da det stort sett er drenerende masser i tilbakefyllingen. Hadde det vært bygget på jord eller leire hadde det vært større grunn til bekymring.

HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Der det er gjort byggefeil holder ikke drenering

Hos meg er jeg helt sikker på at den våte veggen jeg har i kjelleren var tørr på visning 1/2 år før, hva som akkurat skjedde hos meg vet jeg ikke. Hus fra ‘87

Kanskje dro de opp en busk eller plante og rot har revet hull i dårlig kvalitet grunnmursplast

Hus fra ‘66 jeg kjenner er knusk tørt og vil ikke trenge arbeid med drenering på mange 10år tipper jeg

Når jeg kjøpte hus for en del år siden var det overraskende mange fuktige kjellere å finne på visninger