#11
 365     trondheim     0
;D..men jeg kan sikkert ikke like mye som gutta over her.....men vi har renovert 2 gamle hus som begge var nesten 100 år gamle så litt har jeg da lært:)

   #12
 5,111     Sørnorge     0
Jeg tror en pensjonert byggmester ville vært din perfekte støttespiller i å finne ut hva som må gjøres, hvem i nærområdet som er egnet til å gjøre det, og som et støttepunkt med ting du kan gjøre selv.

Hvor er de fuktskadene du har sett?
  (trådstarter)
   #13
 186     Hundhammeren, Sør-Trøndelag     0
Jeg har fuktflekker i det ene stuetaket. Over dette taket er det en veranda, der gulvet sikkert er utett. Dette er nok det første som må utbedres. Gruer meg litt til å se hvordan det ser ut inni der. Det er også noe råte på ytterkledning i forbindelse med denne verandaen. Jeg ser for meg at all ytterkledning skal byttes ut til våren, slik at jeg kan etterisolere litt og legge på ny vindsperre (heter det det?). Samtidig skal jeg skifte ut fem vinduer og to verandadører, disse har jeg kjøpt etter spesialmål, de står klare. Peisestua og inngangspartiet er fra ca 1970 og har flate tak. Disse to takene er nye, men kassene rundt er ikke ferdigbygd. Det må gjøres så snart som mulig, det trekker naturlig nok fra disse to rommene.

Etter at alt det er gjort skal jeg sette meg ned og hvile litt, før jeg tar inngangsparti og peisestue innvendig. Dette er mine, noe ukyndige planer, en byggkyndig person vil nok kanskje ha andre forslag til prioriteringer.

Nå fikk jeg faktisk lyst til å bare sette i gang. Det hjalp å finne dette forumet! Smile
Signatur
   #14
 5,188     Østlandet     0
Husk at det aller viktigste er taket. Har du lekkasjer der må du ta det først.
Du bør alltid innhente mer enn et anbud.
Vær klar over at vanligvis er fastpris dyrere enn timebetaling, fordi med fast pris så er risikoen større for at noe uventet kan oppstå. Derfor legger man på en "risikomargin" for å være helt sikker på å slippe å jobbe gratis.
Selv om du får fastpris så står det sikkert en klausul i kontrakten om at de kan ta mer betalt hvis de finner fuktskader og råte. Da er det vinn-vinn for firmaet, men ikke for deg.

Jeg anbefaler timespris siden dette ofte blir billigere, men da vet du ikke prisen på forhånd.
Ikke lett dette her...
Signatur
   #15
 645     Østfold     0
Ikke for å skremme deg men når du begynner å snakke om å skifte all kledning, etterisolere, nytt tak OG i tillegg skal gjøre store ting inne som bad/kjøkken osv så snakker vi store penger.
Vertfall viss du er avhengig av snekkerfirma til 90 % av jobben.

Uten å ha sett det så renner det fort på mellom 500-1 mill i dette huset før du er ferdig.
Viss du da bare har 200 nå og skal spare til resten så kommer du til å bo i en byggeplass resten av livet.

En annen ting er å faktisk finne en snekker som har tid til å gjøre det.
Her på det sentrale østland er det faktisk ikke bare pris som er tema, men største problemet er at de faktisk ikke har tid eller enda verre de lover å komme men kommer aldri.

Tenk deg nøye om.
Skjønner det er fristende med en slik drømme plass, men det er fort å ende opp i oppussning fella der en aldri får ferdig rommene.

Viss du gjør det så er det utrolig viktig at du lager en detaljert prioriterings plan og gjennomfører den.
Gjør en ting om gangen HELT ferdig og ikke begynn på det før du har nok penger til å gjøre det ferdig.




  (trådstarter)
   #16
 186     Hundhammeren, Sør-Trøndelag     0
Jeg tror ikke jeg trenger å gjøre noe med kjøkken og bad i overskuelig framtid. Badet har dusjkabinett og vegger i tre, ingen fuktskader å se. Ytterkledningen trenger jeg vel foreløpig bare å skifte på langsiden av huset , som vender mot fjorden. Her er den preget av vær og vind, og det trekker. Ny vindsperre og litt isolasjon her tror jeg vil gjøre seg. Alle fem vinduer og verandadører skal også inn på denne veggen.

Jeg aner ikke hvordan tilstanden er på hovedtaket. Det er tre arker på taket. I overgangen her er det bare takpapp, ikke noe beslag (hvis det heter det). Det synes jeg ser litt skummelt ut. Men her må fagfolk inn og vurdere.

Jeg må finne ut hvilke oppgaver jeg trenger håndverkere med fagbrev og referanser til og hva bror og voksen sønn kan hjelpe meg med. Og så ligger det en campingplass tre kilometer unna der det bor polakker i alle hyttene. De henger opp lapper over alt, så de har vel litt ledig kapasitet. Her må jeg i såfall også ha referanser, og evt snakke med andre som har brukt dem, tenker jeg.

Noe kan jeg nok også gjøre selv. Det var noen som sa en gang at alle mannejobber går for å være så mye vanskeligere enn alle damejobber. Kan man lære å strikke en genser med masse mønster, så kan man vel også lære å montere gulvlister. Smile Men ja, alt må læres.
Signatur
   #17
 49     0
En ting er sikkert .
Det blir alltid dyrere enn hva man tror og håper på .

Men støtter forslaget med å få en og en ting 100% ferdig før du begynner på noe nytt.
Min erfaring (har hus fra 1921) er at det ikke alltid er mulig å gjøre alt ferdig uten ekstra kostnader, evt at man må rive noe ned igjen.
Signatur

   #18
 204     Oslo     0
Gulvlister er veldig enkelt sammenlignet med genserstrikking Smile Det gjelder bare å vite hvordan, være nøye og å ha en god kapp- og gjærsag, egentlig.

Å sette opp et skikkelig budsjett med liste over alt du har tenkt å gjøre bør vel være første trinn.

Du sier at du har et par hundre tusen, men jeg skulle gjerne sett et regnestykke basert på totale utgifter og gjerne alternative kostnader tatt i betraktning.


  • Du skriver at du har overtatt huset; er det snakk om arv eller kjøp?

  • Hvis det var arv, hadde du utlegg på å kjøpe ut andre arvinger?

  • Hvordan ble i så fall eiendommen verdsatt?

  • Hvilke bokostnader har du i dag?

  • Hvordan blir dagens kostnader sammenlignet med situasjonen i drømmehuset?



Du skal jo uansett bo et sted. Dersom du allerede har en omsettelig bolig, representerer jo det verdier du kan frigjøre ved å selge når drømmehuset er innflyttingklart. Du kan betjene et lån på 1 million med omlag 5000 i måneden - men det blir et problem hvis økonomien din er makset ut allerede før oppgraderingen har startet. Hvis du er tilnærmet gjeldsfri idag stiller alt seg veldig annerledes. Det har veldig mye å si for hvor mye arbeide du kan sette ut og dermed fort du kan få huset ferdig. Det vil ta mye lenger tid hvis du skal gjøre alt selv.

Det er mange faktorer jeg ikke kjenner til her; med en solid økonomisk plan får du mye bedre oversikt og da kan du roe nervene litt. Det skal ikke stikkes under en stol at et slikt prosjekt kan være en ganske stor påkjenning mentalt, mye usikkerhet, og da mener jeg det er best å ha en liten buffer (vær forberedt på at uforutsette ting vil inntreffe!) og en visshet om at det finnes et lys i tunellen.

Sett også opp en liste over hva som bør gjøres - snakk med en gammel og erfaren snekker for råd, som det ble nevnt - og sett opp en prioritert liste med gjøremål, priser og oversikt over hva du eventuelt kan gjøre selv. Merk av hva du må gjøre før evt. innflytning, og hva som eventuelt kan tas over tid, senere. Min erfaring er at det er lurt å ta mest mulig før innflytting, for har man satt seg i sofaen er det lett å bli sittende.

Tror forøvrig det kan lønne seg å ta opp et lån og bli ferdig fremfor å "klatte" på huset ettersom når man får råd i mange år fremover - det tror jeg blir veldig slitsomt i lengden.

Lykke til - håper du lager en byggeblogg her for drømmeprosjektet ditt!
   #19
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
På tide å være realistisk.

1. Hvis du vil bo i enkel standard, dvs kun ta de aller nødvendige tingene, at du kan leve med dårlig isolasjon, skeive gulv, gamle vinduer osv så kan du gå for dette.

2. Hvis du tror at du får dette huset opp til dagens standard for 500.000, så tar du skammelig feil. Det er fordi du er avhengig av hjelp, i en alder av 55 år og begrenset byggeteknisk innsikt.

Det er meget dyrt å pusse opp i Norge. Bruk av norske håndtverkere er grisedyrt og de norske håndverkere som faktisk er dyktig, vet å ta godt betalt. Går fort 15.000 i uken for en dyktig, norsk snekker.

Gulvlister? Det er ikke gulvlister du bør tenke på, men fikse et tak som sannsynligvis har alvorlige råteskader. Skjer litt av hvert med et hus gjennom 100 år.
   #20
 445     Drøbak     0

Jeg tror en pensjonert byggmester ville vært din perfekte støttespiller i å finne ut hva som må gjøres, hvem i nærområdet som er egnet til å gjøre det, og som et støttepunkt med ting du kan gjøre selv.



Eller har du plass til å leie ut deler av huset gratis til en ung, kjek snekker mot x antall timer arbeid på huset i måneden? Det kunne også vært god støttespiller... Wink