7,998    9    0  

Rundovn - remontering

 190     Oslo     0
Jeg demonterte den gamle rundovnen vår og tok bilder for å dokumentere for sammenstillingen. Jeg var dessverre litt for rask ved demontering av mellomstykket mellom "brennkammeret" og den øvre delen. (Beklager at terminologien kanskje ikke er helt på plass her). Den "øvre delen" er innvendig delt i to løp, et godt stykke opp mot ovnens "krone" med en plate som hviler i et spor i en innsats i "mellomstykket. Det ene løpet blir da mot ovnens forside og det andre løpet mot ovnens bakside, der røykrøret går ut av ovnen og inn i pipa.

Innsatsen har en trang og en vid åpning(se vedlagt bilde), og jeg er nå i tvil om hvilken vei innsatsen skal stå.

Jeg vil tro den trange åpningen skal være i løpet hvor røykrøret går ut (altså baksiden nærmest pipa) slik at mer av røykgassen og varmen ledes den noe lengre veien via fremre kammer opp mot krona, rundt toppen av skilleplaten og ned i bakre kammer på vei ut av røykrøret. Stemmer dette? Eller tenker jeg helt feil her?
Rundovn - remontering - mellomstykke.JPG - aalbork

   #1
 5,432     Akershus     0
Prøv med en melding til "satan" på forumet her, han driver krisesenter for gamle ovner og har antagelig vært innom det som finnes av ovner i kongeriket.
   #2
 206     Østafjells     0
Satan er våken ;)

"Halvmånen" ligger riktig om den dekker bakre del av ovnen.
Det skal være ett lokk i det ovale hullet.
En plate skal stå vertikalt ned i sporet på "halvmånen"
Når ovnen er montert går røykgassen opp på fremsiden av vertikal plate,ned på baksiden av denne og ut i pipe. Ovalt hull i "halvmåne" skal være tett.
Dette systemet er en brems på røykgassen for å utnytte varmen i eksosen.
Signatur
   #3
 24,032     Akershus     0
Vi hadde et lignende prinsipp i en kokskamin. Overført hit hadde det ovale hullet et spjell som kunne trekkes bort med en stang over øvre ilegg. Formålet var at en kunne åpne for bedre trekk under oppfyring.

Hva er her formålet med et tett ovalt hull? Bare støpeteknisk?

Signatur
  (trådstarter)
   #4
 190     Oslo     0
Takker for presist, entydig svar, og opplysning om manglende lokk.

Lokket var ikke der da ovnen ble demontert og har nok forsvunnet før den kom inn i mitt liv. Kan det ha vært fjernet pga dårlig trekk (Tenkt ut fra KjellG sitt innlegg)? Eller så kan det jo ha ramlet ned i brennkammeret, fordi noen har kommet borti og vippet det opp, og blitt kastet.

Jeg får starte jakten på et brukt lokk/lokk med spjeld om noe slikt finnes.

Jeg demonterte ovnen for å reparere/feste løse/sprukne stein i brennkammeret. Etter demonteringen ser jeg at det er flere ødelagte stein, særlig steinene i øvre del av brennkammeret der det snevrer sammen i toppen. Jeg hadde tenkt å bruke Borgpak 45 til denne reparasjonen, men er blitt litt i tvil om det er hensiktsmessig/mulig å bare reparere/erstatte de øvre steinene med Borgpak. Ser for meg at jeg kan få problem mellom gjennværende stein og Borgpak'en.

Ser i en annen tråd her at SATAN anbefaler å bruke ildfast stein fremfor Borgpak. Det må vel i så fall gjøres ved å skjære flat stein i trapesformete "stenger" som limes inn og så må det vel fuges med ett eller annet i sprekker og hulrom som oppstår?  Hvordan løser man det i så fall med innsnevringen i øvre del av kammeret?
   #5
 24,032     Akershus     0
Du kan trolig også tilpasse en ildfast sten til lukejobben. Spiller jo ikke noen rolle om det ikke er helt tett.
Signatur
   #6
 206     Østafjells     0
Om ovnen brukes uten lokket øker risikoen for pipebrann.

Lokket har den funksjonen at en tømmer sot/aske som legger seg oppå denne "halvmånen". Stikker hånda inn øvre dør og vipper lokket opp. (kald ovn ;)  )
Bruk gjerne stein som KjellG skriver.  Kan også feies/tømmes med askesuger fra toppen.

Lurt å bytte ut all stein samtidig. Splitt ildfast stein på langs i tre like deler.
Limes inn tett i tett.
Signatur
   #7
 24,032     Akershus     0
Og husk å feie jevnlig. Svigers var "svart som en feier"  ;D  som en del av lørdagsjobben når etasjeovnen skulle til pers. Sot isolerer godt og en mister fort virkningsgrad. Fyrer du med ved bør du kjøre med overtrekk, ingen undertrekk, når det er blitt god fyr.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 190     Oslo     0
Er det noen bestemt type ildfast stein man bør spørre etter? Har en gammel flisesag. Vil den være egnet til å kutte ildfast stein? Og, må ikke hulrommene som oppstår når man setter steinenene inntil hverandre langs den krumme veggen fylles med noe mørtel? Eller bruker man lim og til å fylle med?
   #9
 206     Østafjells     0
Flissag går sikkert bra ellers kan en bruke vinkelsliper med steinskive.
Om du får valget mellom flere typer stein, ta den som er tyngst. (25mm tykk)
Bruk så mye lim at det "tyter ut".
Signatur